lapsiak84 Zgłoś Napisano 3 Lipca 2016 Witam. Chcialem dopytac o dojezewanie akwarium. 80L zalozone 3 miesiace temu na RRR, zywym piachu. Obsada to jedynie dwa blazenki. Akwarium na kaskadzie fzn 3 w srodku rowa phos oraz wegiel a takze ceramika. Kilka dni temu woda zrobila sie biala. Oprocz tego oczywiscie dojrzewanie w postaci dino. Czy to przez temperature moglo sie tak zrobic? Czy jakos innaczej mam reagowac. Dino powinno przejsc samo? Czekac nadal cierpliwie? Czy juz cos dzialac? Białostocka Solniczka 112 L + 40 L Sump http://nano-reef.pl/index.php?/topic/84690-Bia%C5%82ostocka-Solniczka-112-L-%2B-40-L-Sump Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 3 Lipca 2016 Zakwit bakterii zazwyczaj tak wygląda. Ja też miałem taką sytuacje gdy włączyłem do jednego zbiornika rowaphos. Po wyłączeniu po kilku godzinach było ok. Po ponownym włączenie to samo... Przełożyłem rowe do innego zbiornika i było OK. Do dzisiaj nie wiem o co tam chodziło. Później po kilku miesiącach w tym samym zbiorniku użyłem rowy i było OK. Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kośmid Zgłoś Napisano 3 Lipca 2016 Wspominasz o temperaturze. A co, podskoczyła? 30 stopni Celsjusza? Przy takich nagłych skokach faktycznie mogła zabielić się woda. Coś zdechło, jakiś koralowiec i awaria systemu gotowa. W takie upały warto dbać o dodatkowe napowietrzanie. Im wyższa temperatura tym mniejsza zdolność rozpuszczania się tlenu atmosferycznego w wodzie a woda morska w porównaniu do słodkiej, posiada jeszcze słabszą rozpuszczalność tlenu. Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lapsiak84 Zgłoś Napisano 3 Lipca 2016 Poza blazenkami nie ma tam zadnych koralowcow tylko jeszcze dwa slimaki. Temperatura waha sie w dzien miedzy 26,5 a 28 stopni. Białostocka Solniczka 112 L + 40 L Sump http://nano-reef.pl/index.php?/topic/84690-Bia%C5%82ostocka-Solniczka-112-L-%2B-40-L-Sump Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach