Skocz do zawartości
Damos

Rozmnażanie Błazenków

Rekomendowane odpowiedzi

Rozmnozyły mi się błazenki. Już są w fazie larwy chcem skałę przenieść do innego zbiornika, ponieważ są na dużej skale i na kilka sekund będę musiał ją wysiągnąć z wody czy nic się nie stanie ? Co trzeba zrobić aby przeżyły i czym je karmić.

720l Akwarium + 250l Sump 3x150W HQI + 4x 54W T5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj ją przenisłem i nie pomyślałem że mogłem włożyć do worka. Larwy dalej trzymają się na skale ale chyba trochę wyblakły. Czy cos z tego będzie ? 2 lub 3 się odczekiły i wydziałem że pływają a reszta trzyma sie na skale. To była dosłownie sekunda bez wody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdybym ten narybek wrzucił do sumpa w ktorym mam duży filtr glonowy i jak patrze z bliska na niego to pływa tam mase jakiegoś planktonu i rożnych innych zyjątek. I oczywiście nie wciągnie ich odpieniacz i pompy. Czy są w stanie przeżyć ? Bo nie zdąże zrobić tego planktonu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze jedno pytanie: w akwarium namnożyło mi się coś podobnego do rozgwiazdy dwu, trzy cztero pięci sześcio ramienne (wyglądają jak makaron gwazdkowy). Czy to jest coś szkodliwego czy pożytecznego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Damos : poczytaj forum. wiele z tego o co pytasz juz bylo pisane. nie mam doswiadczenia z blazenkami, ale na chlopski rozum osobiscie watpie czy masz w sumpie dostatecznie duzo drobbnego planktonu aby je wyzywic. hodowcy pisza, ze aby larwy blazenkow przezyly pierwszy okres zycia woda musi byc az zielona od fitoplanktonu. to musi byc ciagle odzywianie. ale jesli nie masz innej mozliwosci to dlaczego nie sprobowac ? moze jakies sztuki przezyja ?

dopoki nie zidentyfikujesz dokladnie gatunku rozgwiazd to nie bedziesz wiedzial czy jest szkodliwa czy nie. oczywiscie jesli bylyby szkodliwe to pewnie juz musialbys cos zaobserwowac ? podjadaja korale ??

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To coś co wygląda jak makaron, to najpewniej jakaś Asterina, jeżeli taka szara to mało szkodliwa ale raz widziałem istną inwazje ( nie było widać korali i skały ) ale to był zbiornik sklepowy i 5 lat temu . Bizonik mówił że też ma plage w jednym z akwariów (z jego relacji obśadują skałke z Zoanthusami , a Zoanthusów ubywa) . Jeżeli będziesz miał plage to postaraj się o krewetkę Hymenocera elegans lub H. picta ale zastanów się co dalej z nią zrobisz . Ja swoją zagłdziłem na śmierć ( a miałem niewielkie ilości tych rozgwiazd w swoich zbiornikach i zbiornikach które serwisuje. Znajomy karmił Linckią z zamrażalnika.

Pozdrawiam

zbiornik 180x65x60 10x80W Powermodul 4 kanaly ściemniany.. Odpieniacz Bubble King 250 internal. Dozownik Grotech x7, Pompy obiegowe 2x OR 3500, Pompy do ruchu wody Tunze TS12 i TS7, Uzupełnianie wody Niveumat. Chłodzenie Teco Tr 20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam moje błazenki znoszą ikrę średnio co 2-3 tygodnie. Ale po kilku dniach nie ma już ikry, co mi je chyba zjada ? Czy jest możliwe, że to krewetka je zjada czy ukwiał w którym siedzą przy pełnym otwarciu dotyka je. Może je parzy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.