mr_mgr Zgłoś Napisano 14 Lipca 2016 Nie wiem gdzie podpiąć taki temat więc mam nadzieję, że jest ok. Pytanie: Czy korzysta ktoś może z dobrodziejstw podłogówki i ma to wpięte w akwarium?? Tzn - zimą ogrzewanie prosto z podłogi No a latem oczywiście proces odwrotny. Dom ogrzewam pompą ciepła i zastanawiam się czy taki system mógłby się sprawdzić - bardziej pytam o chłodzenie, no ale może ktoś zastosował takie rozwiązanie to proszę o info i podpowiedź Pzdr Przemek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jackami Zgłoś Napisano 14 Lipca 2016 Mam znajomego który ogrzewa kilka akwarium słodkich za pomocą c.o. robi to już od kilku lat i się sprawdza. Chodzić nie chłodzi bo nie ma potrzeby ale myślę że też by dało rade Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 14 Lipca 2016 Pomysł ciekawy. Trzeba tylko oszacować ryzyko pęknięcia rurki, rozszczelnienia i innych awarii, które się mogą wydarzyć. Może jakby zrobić jakieś maty grzewczo-chłodzące to by było bezpieczniejsze. Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mr_mgr Zgłoś Napisano 14 Lipca 2016 Przy projektowaniu akwarium wyprowadziłem sobie w garażu jedną pętlę przy sumpie właśnie rurkę z podłogówki ale nie skorzystałem z tego. Patrząc co się dzieje w upalne dni zastanawiam się właśnie nad tego typu rozwiązaniem - Musiałbym poznać jaką ma temperaturę woda w podłogówce w momencie kiedy jej nie podgrzewam - no i kwesta wymiennika, czy zwinięty alupex będzie na tyle skuteczny? oczywiście przy odpowiedniej jego ilości - jakieś zwoje porobić albo coś innego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 14 Lipca 2016 A jak duży zbiornik chciałbyś tym obsłużyć? Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość ensso Zgłoś Napisano 14 Lipca 2016 Pomysł ciekawy. Trzeba tylko oszacować ryzyko pęknięcia rurki, rozszczelnienia i innych awarii, które się mogą wydarzyć. Może jakby zrobić jakieś maty grzewczo-chłodzące to by było bezpieczniejsze. Wykonując taką instalacje zgodnie ze sztuką i z wysokiej klasy materiału prawdopodobieństwo jest zerowe. Nie ma się co rozszczelnić z w zbiorniku bo jest to jednolity ciąg rury łączony na zasilaniu/powrocie na rozdzielaczu. Rura wytrzymuje kilkadziesiąt bar obciążenia i prędzej ona puści niż łączenie (np. Tece). Prawdopodobieństwo takiego ciśnienia w instalacji nie istnieje, jedynie temperatura powyżej 100*C ale to może wystąpić przy zasilaniu z paliwa stałego co przy podłogówce jest rzadkością. Także śmiało działać w temacie i nie ma się co martwić. Mata grzewczo-chłodząca na prąd jest mniej bezpiecznym rozwiązaniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mr_mgr Zgłoś Napisano 14 Lipca 2016 A jak duży zbiornik chciałbyś tym obsłużyć? około 650L w obiegu Co do ryzyka rozszczelnienia to w zasadzie zerowe jak napisał ensso. Gdyby tak było ludzie nie instalowaliby podłogówek Prawdopodobnie w tym sezonie lub w przyszłym zainstaluje wymiennik ciepła w systemie rur które idą bezpośrednio w odwierty (pomijając pompę ciepła) ponoć można lekko schłodzić w ten sposób cały dom. Temperatura z odwiertów wynosi około 8 stopni - a to już jest dość fajna temperatura do chłodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość ensso Zgłoś Napisano 14 Lipca 2016 Temperatura z odwiertów wynosi około 8 stopni - a to już jest dość fajna temperatura do chłodzenia. Zgadza się, temp w gruncie jest stabilna przez cały rok na poziomie ~9*C - tylko ominąłeś jeden bardzo ważny element. Sprężarkę na pompie ciepła która "prasuje" medium i przekazuje wygenerowane ciepło na instalacje W ogóle bardzo poważnie zastanów się nad sensem instalacji PC. Zapraszam na PW w celu rozwinięcia tematu (10lat w branży grzewczej). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 14 Lipca 2016 No to nic tylko działać jeśli jest bezpieczne, temperatury są dobre i zbiornik jest duży. Chętnie poczytam jak to w praktyce wyjdzie. Lubię niestandardowe rozwiązana, a to z pewnością do takich należy. Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vertiscire Zgłoś Napisano 14 Lipca 2016 Mi wystarczy, ze puszczam wode 20 stopni w upały przez podłogówkę, w pomieszczeniu jest wtedy 24, w akwa 25. Cytuj Acropolis 800L ++ na ZEOVIT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RobertG Zgłoś Napisano 14 Lipca 2016 Ja ma zrobione ogrzewanie za pomocą rurki pex z podlogówki. Grzeje ciepłą wodą z zasobnika CO. Juz prawie 4 lata, bez awarii, bez problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Geralt Zgłoś Napisano 14 Lipca 2016 Przy projektowaniu akwarium wyprowadziłem sobie w garażu jedną pętlę przy sumpie właśnie rurkę z podłogówki ale nie skorzystałem z tego. Patrząc co się dzieje w upalne dni zastanawiam się właśnie nad tego typu rozwiązaniem - Musiałbym poznać jaką ma temperaturę woda w podłogówce w momencie kiedy jej nie podgrzewam - no i kwesta wymiennika, czy zwinięty alupex będzie na tyle skuteczny? oczywiście przy odpowiedniej jego ilości - jakieś zwoje porobić albo coś innego. W największe upały tego roku mam temperaturę wody w rurkach 25 stopni. Zimą miałem max 28. Cytuj Start 19 marzec 2010 ... od czerwca 2015 - OptiWhite 130*80*60h, Sump 140*60*40 Dolewka DIY 60l, 20kg LR, LED Reef Factory 210W, pompa Blue Reff Motion 12K z wylotem loc-line, ATI PowerCone 250iDC, Maxspect Gyre 350 + Jebao RW-15. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mr_mgr Zgłoś Napisano 14 Lipca 2016 W największe upały tego roku mam temperaturę wody w rurkach 25 stopni. Zimą miałem max 28. No to troszkę ciepła ta woda w upały. Czyli wymiennik do odwiertów musi być zastosowany - inaczej nie da rady Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Geralt Zgłoś Napisano 15 Lipca 2016 No to troszkę ciepła ta woda w upały. Czyli wymiennik do odwiertów musi być zastosowany - inaczej nie da rady No wiesz, na parterze mam cały czas 24-26 stopni, na piętrze trochę cieplej więc i pewnie woda w podłodze też będzie miała coś koło tego Cytuj Start 19 marzec 2010 ... od czerwca 2015 - OptiWhite 130*80*60h, Sump 140*60*40 Dolewka DIY 60l, 20kg LR, LED Reef Factory 210W, pompa Blue Reff Motion 12K z wylotem loc-line, ATI PowerCone 250iDC, Maxspect Gyre 350 + Jebao RW-15. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
harnas Zgłoś Napisano 16 Lipca 2016 Ja ma zrobione ogrzewanie za pomocą rurki pex z podlogówki. Grzeje ciepłą wodą z zasobnika CO. Juz prawie 4 lata, bez awarii, bez problemów. Robert, czy mozesz zamiescic zdjecie twojej "grzalki" ? Ile metrow rurki pex masz w sumpie ? Cytuj _____________________________________________________ ocean pod nosem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach