Skocz do zawartości
keikan

Argus (Scatophagus Argus)

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.

Przypomniałem sobie, że gdy miałem jeszcze akwarium słodkowodne, hodowałem w nim Argusy:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Argus_%28ryba%29

Są do kupienia na giełdzie w Krakowie w przystępnej cenie (ok. 5-10 PLN sztuka)

Z opisu w wiki wychodzi, że generalnie są one słonowodne, a mogą żyć w wodzie słodkiej.

Zastanawiam się, czy byłaby szansa, aby kupić takie ryby na giełdzie (z założenia byłyby przyzwyczajone do wody słodkiej lub słonawej) a następnie spróbować je zaaklimatyzować powoli do wody słonej.

Czy myślicie, że jest to do zrobienia? Lub, czy może już ktoś wpadł na taki pomysł i sprawdził doświadczalnie?

Pytam, gdyż to naprawdę ładne ryby ( ja miałem zielone w czarne kropki) i nieźle prezentowały by się na rafie.

A skoro to ich naturalne środowisko - powinno się udać.

53a07a25181b861a64954654b6350a49u1416a1269.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry.

Przypomniałem sobie, że gdy miałem jeszcze akwarium słodkowodne, hodowałem w nim Argusy:

https://pl.wikipedia...ki/Argus_(ryba)

Są do kupienia na giełdzie w Krakowie w przystępnej cenie (ok. 5-10 PLN sztuka)

Z opisu w wiki wychodzi, że generalnie są one słonowodne, a mogą żyć w wodzie słodkiej.

Zastanawiam się, czy byłaby szansa, aby kupić takie ryby na giełdzie (z założenia byłyby przyzwyczajone do wody słodkiej lub słonawej) a następnie spróbować je zaaklimatyzować powoli do wody słonej.

Czy myślicie, że jest to do zrobienia? Lub, czy może już ktoś wpadł na taki pomysł i sprawdził doświadczalnie?

Pytam, gdyż to naprawdę ładne ryby ( ja miałem zielone w czarne kropki) i nieźle prezentowały by się na rafie.

A skoro to ich naturalne środowisko - powinno się udać.

ale one duże chyba rosną i za urodziwe nie są,chyba że same w dużym baniaku w grupie to efekt mógłby być

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale one duże chyba rosną i za urodziwe nie są,chyba że same w dużym baniaku w grupie to efekt mógłby być

w slodkowodnym mialem grupke. 5 sztuk i wcale nie byly takie duze.. mialem je ze 3 lata i maily moze z 5 cm srednicy... a naprawde ladnie sie prezentowaly.. mialem tez kolcobrzuchy czyli rozdymki.. one mialy max 3 cm srednicy..wygladaly tez super, ale w efekcie po tygodniu nie mialem w akwarium ani jednego slimaka :(

53a07a25181b861a64954654b6350a49u1416a1269.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.