opo Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2016 Witam mam problem od niedawna zaczęły mi rosnąć małe rurowki między zoa.Niestety efekty tego sa kiepskie zoa przestały się pompowac są pozwijane, to samo dzieje się z parazoa między główną mi powstaje rorowka i do około parę główek nie napompowanych jak sobie z tym poradzić ? I czy to napewno rorowki Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka Cytuj 400 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2016 Wyglądają na rurówki. Możesz pęsetą postarać się je zlikwidować. Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cop909 Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2016 kup chelmona - sprawa z głowy. To rurówki Cytuj 730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2016 Chelmona do 185 litrów? Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cop909 Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2016 (edytowane) Do 180 a nie 185. A co to za problem? to nie hepatus czy sohal 2-ga sprawa to nie mam pewności, czy rurówki są powodem nie pompowania się zoasów..... te korale u jednego rosną u 2-go nie i tyle. Ja z acrami problemów nie miałem a zoa zawsze jakoś mi nie rosły Edytowane 13 Sierpnia 2016 przez cop909 (wyświetl historię edycji) Cytuj 730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2016 (edytowane) Nie miałem, więc piszę z teorii: - ryba rośnie do 20cm - wymaga stabilnych parametrów, które są łatwiejsze do utrzymania w większym akwarium - serwisy na necie zalecają minimalne akwarium od 70galonów (280l) do 125 galonów (600l) - nie znamy obecnej obsady... No ale pewnie mogę się mylić i w Polsce inne podejście do sprawy jest. Ja bym nie kupił ryby tylko po to, żeby kilku rurówek się pozbyć (które osobiście lubię i się ich nie pozbywam nigdy). 2-ga sprawa to nie mam pewności, czy rurówki są powodem nie pompowania się zoasów Może być z tym problem. Też musiałem się kilku pozbyć kiedyś. Podobnie ślimaki osiadłe z sieciami strasznie drażnią zoasy. Edytowane 13 Sierpnia 2016 przez FunWorld (wyświetl historię edycji) Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
opo Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2016 Teraz mam 400 l nie aktualizowane ,zoa rosły od jednego Polipy wiec chyba im dobrze Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka Cytuj 400 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2016 Aaa... to inna sprawa. Co do ryby nie ma zastrzeżeń. Dodatkowo możesz mieć "młot na aiptasie" w postaci ładnej ryby. Oczywiście jeśli uznasz, że warto to zrobić biologicznie, zamiast mechanicznie. Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cop909 Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2016 miałem, nie taka straszna jak opisują. Kupiłem z odłowu, sam przez miesiąc przestawiałem na mrożonki i po przeprowadzce hula u kolei z lublina. Wbrew wszystkiemu co piszą to nie porcelana i jest dość prosta w odchowaniu ale tylko dla cieprliwych osób. Wystarczą podstawowe wiadomości. Miałem tylko 1 szt i tę odchowałem i żyje do dziś zapewne u kolegi... Cytuj 730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
opo Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2016 (edytowane) Powiem szczerze ze chelmon jak dla mnie to marzenie jest piękny . Tylko jeszcze jedno pytanie co z dużymi ozdobnymi rurowkami Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka Ps. Małe to zaczyna być plagą na niektórych skałach :/ Edytowane 13 Sierpnia 2016 przez opo (wyświetl historię edycji) Cytuj 400 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cop909 Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2016 nie miałem dużych to Ci nie powiem, ale sądzę że będzie podskubywał je Cytuj 730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
opo Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2016 (edytowane) Zadzwoniłem do jonafish są dostępne jak się wyrobie pojadę dzisiaj jak nie to jutro . Muszę wcześniej dokończyć dzieciom piaskownice pod domkiem bo mnie Zonka nie pusci . Prosze o porade jakiego wziasc s m czy l ktory latwiej sie przyjmie Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka No i łobuz w nowym domu Edytowane 13 Sierpnia 2016 przez opo (wyświetl historię edycji) Cytuj 400 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach