Skocz do zawartości
smk

No coś podobnego :)

Rekomendowane odpowiedzi

Przed chwilką była u mnie w biurze pani dyrektor Muzeum Rybołustwa Morskiego w Świnoujściu i chce żebym im pomógł zaprojektować i postawić baniak ok 1000-1500L lub 2 obok siebie po ok 600L.

Ma się skontaktować ze mną ich ichtiolog i wtedy bede wiedział więcej. Pomożecie co? :(

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ smk - widzę, że rozwijasz działalność

no i jakie znajomości :(

akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wstępnie powiedziałem jej że za 1000-1500L powinniśmy się zmieścić w 30-40 tyś zł ale tak rzuciłem na oko biorąc pod uwagę że mnie mój wyszedł juz 20tyś.

Zobaczymy co oni potrzebują i jakie wymiary będą.

Myślałem że ew. jeden obieg i podzielić akwarium na dwie części szybą z przelotkami i wspólnym kominem.

@jopa - widać im sie spodobało moje akwa :(

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli maja tam byc miekkie, albo FO to 'powinnismy' sie zmiescic w 40tys zł. Zapytaj pania dyrektor ile moga miesiecznie na serwis wydac poniewaz to tez jest bardzo znaczace.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak poza tematem.

Znam to muzeum :-) Mieszkało się tam parę latek.:-)

akwa 98 ltr + sump 57 ltr - takie maleństwo.delfin02.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co cię skłoniło do wyjazdu z naszego pięknego miasta?

A muzeum jak muzeum. Za duzo wypchanych za mało żywych okazów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wow fajnie!!

Moze zostaniesz Remik takim polskim Royal Exlusive. :(

15000l

Fachowcem nie jestem ale chyba lepiej jedno duze akwa zbudowac. W ostatecznym efekcie moze wyjsc taniej niz dwa male.

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

ClariSea 5000 | Węgiel | UVC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jednak lepiej poczekac na konkrety - zwlaszcza finansowe.

Nie wiem jak dyrektor, a szczegolnie pani dyrektor orientuje sie w kosztach, ale wielu ludzi z ktorymi rozmawialem (nawet tymi z mgr lub dr przed nazwiskiem) na informacje ze na akwa morskie to 20-25tys. to trzeba przeznaczyc, zadaja pytanie - czy w akwa morskim stosuje sie elementy wykonane ze zlota?

Muzeum to jednostka budzetowa, wiec entuzjazm dobra rzecz, ale zeby pozniej nie bylo placzu, gdy stanie akwa 1500 litrow, a nie bedzie pieniedzy na odpowiedni odpieniacz.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiadomo że najpierw bede chcieli jakis wstepny projekt z kosztorysem zeby im pomoc ułożyć a potem zrobia jakis przetarg na zakup sprzetu.

Zobaczymy co i jak. Na razie czekam na kontakt z ich strony. Beda chcieli to na ile bede w stanie to im pomoge, nie beda chcieli w koncu stawiać to ich sprawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
smk :

A co cię skłoniło do wyjazdu z naszego pięknego miasta?

A muzeum jak muzeum. Za duzo wypchanych za mało żywych okazów.

Młody jeszcze byłem więc nie miałem nic do gadania. Miasto faktycznie piękne. Chciałbym w nim mieszkać ale mojej rodziny tam nie przytargam (bo nie chcą). Do wyjazdu moich rodziców skłoniło: bezowocne oczekiwanie 11 lat na mieszkanie.

Mam jeszcze dużo rodziny w tym mieście więc przy większych okazjach bywam.

Takie akwarium ożywiłoby trochę to muzeum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadal główną atrakcją jest kość wieloryba (bo dawno nie byłem)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kevlar :

bezowocne oczekiwanie 11 lat na mieszkanie.

No to nie mozecie pozwac do sadu developera?????

Ze po 11 lata od zaplacenia, mieszkanie jeszcze nie jest oddane do uzytku?

Sorry za OFF, ale jak ja ""mojemu" developerowi rzucilem na biurko w sekretariacie wezwanie przedsadowe za nieuzasadnione opoznienie w podpisaniu umowy, to za 2 min. bylem czestowany kawa przez dyrektora i dostalem zapewnienie ze "sprawe wyjasnimy najszybciej jak to mozliwe".

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Piotr Jan Rogalski :

No to nie mozecie pozwac do sadu developera?????

Ze po 11 lata od zaplacenia, mieszkanie jeszcze nie jest oddane do uzytku?

To było w latach 70. Wycofaliśmy w końcu kasę z książeczki mieszkaniowej i kupiliśmy domek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak w Djibouti wyglada ksiazeczka mieszkaniowa i mieszkanie? Buduja tam pietrowe budynki czy raczej takie parterowe?:(

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Stani :

Jak w Djibouti wyglada ksiazeczka mieszkaniowa i mieszkanie? Buduja tam pietrowe budynki czy raczej takie parterowe?:(

Te moje Dżibutti jest pod Warszawą :-) . A żeby już więcej nie odbiegać od głównego tematu to mam pytanie do smk: Czy od 2000 r coś się zmieniło w muzeum (w którym ma być to fajne akwa morskie), czy nadal bez zmian?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.