golob1210 Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2016 (edytowane) Witajcie... Jako że reefmax robi się już ciasny pora na kolejne powiększenie zbiornika. Wybór padł na wymiar 100x50x50 (250l) ponieważ na większy zbiornik nie mam miejsca. Niestety nie mam możliwości zastosowania sumpa wybór padł na panel boczny o wymiarze 20x50x50 (50l). Tak więc powstanie zbiornik o wymiarze 80x50x50 (200l) + panel 20x50x50 (50l) W zamyśle pierwsza komora będzie spływem z zbiornika poprzez grzebień i w niej umieszczę skarpety z adsorberami. W drugiej miejsce znajdzie odpieniacz Tunze 9006 lub '' wewnątrz sumpowy'' podniesiony do odpowiedniego poziomu na kratce rastrowej i może jakieś glony spaghetti. Trzecia komora będzie zajęta przez pompę obiegową. Proszę o opinie - nawet te krytyczne Mam nadzieję że projekt jest czytelny Edytowane 22 Sierpnia 2016 przez golob1210 (wyświetl historię edycji) Cytuj Reefmax - T5 2x15k Sylvania Marinestar + 1x Giesemann Actynic+ + 40w LED Royal blue, Odpieniacz Hydor slimskim nano 135.35, Jebao RW4 + JVP 110 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2016 pierwsza przegroda i przelew górą a nie dołem ? - to samo ostatnia będzie się zbierał film bakteryjny a w 1 komorze zrobi się .. bagno zrób tak - grzebień i z pierwszej komory dołem przepływ do drugiej a górą do trzeciej zerknij https://www.google.pl/webhp?ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=u0i7V_rdGpPb8AeHwZCgAQ#q=panel+filtracyjny+w+akwarium+morskim o coś takiego przegroda przy pompie ustala poziom wody dla odpieniacza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2016 dodam dalej, w pierwszej odpieniacz potem absorbenty/filtracja. Odpieniacz tam wejdzie Ci też SC 1351 - zrobisz wtedy większą komorę pierwszą - co równa się szerszy grzebień więc nie będzie problemów ze słabym przepływem wody. Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
golob1210 Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2016 (edytowane) Marku.. faktycznie nad tym nie pomyślałem. Już poprawiłem projekt dodam dalej, w pierwszej odpieniacz potem absorbenty/filtracja. Odpieniacz tam wejdzie Ci też SC 1351 - zrobisz wtedy większą komorę pierwszą - co równa się szerszy grzebień więc nie będzie problemów ze słabym przepływem wody. 15 cm grzebień może być za mały? Edytowane 22 Sierpnia 2016 przez golob1210 (wyświetl historię edycji) Cytuj Reefmax - T5 2x15k Sylvania Marinestar + 1x Giesemann Actynic+ + 40w LED Royal blue, Odpieniacz Hydor slimskim nano 135.35, Jebao RW4 + JVP 110 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2016 (edytowane) środkowa przegroda niżej - 2cm od dna (na 20 szeroka) w zupełności wystarczy i faktycznie - odpieniacz do 1 komory Edytowane 22 Sierpnia 2016 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2016 zanim zaczniesz robisz finalny projekt musisz wiedzieć dokładnie jaki tam będzie odpieniacz bo inaczej całe projekty o kant d*py potłuc Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kicu85 Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2016 witam a jaka jest szansa, żeby upchać 4 komory ? wtedy przepływ przez grzebień miejsce na odpieniacz przepływ dołem ... później 2 komora na jakaś mechaniczna filtracje ( jakieś duże gąbeczki , watolina ) przepływ górą potem jakaś biologiczna purigeny i możne węgiel czy inne wynalazki co trzeba wymieniacz.. przepływ dołem .. i na koniec jak będzie pompa w 4 komorze osypać po same uszy ceramiką albo pokruszoną skałą złoża biologi się przydają do stabilizacji. PS. też mam plan na solniczkę ( 60 x60 x 50 ) i też chyba na panel tylni bo nie wiem jeszcze z miejscem możne będzie sump ( wyjechałem do Irlandii i nie mam swojego konta jeszcze... ale chętnie już bym zamoczył łokcie ( wcześniej miałem tylko słodziaki ) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
golob1210 Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2016 Nie wiem jeszcze jaki akurat będzie na targowisku- dlatego wlaśnie chciałem wpakować odpieniacz do 2 komory - w niej byłby stały poziom i dla wiszącego tunze i po podniesienu na kratce dla zwykłego odpieńka Cytuj Reefmax - T5 2x15k Sylvania Marinestar + 1x Giesemann Actynic+ + 40w LED Royal blue, Odpieniacz Hydor slimskim nano 135.35, Jebao RW4 + JVP 110 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k_bad Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2016 W pierwszej i w drugiej komorze będzie stały poziom wody. Blisko za pierwszą komorą przy grzebieniu bym wkleił szybę tak jak ostatnia do spodu. Cytuj Akwarium 80x50x50h czyli 200l, Sprzęt: lampa Pacific Black Phyton 120W, odpieniacz Tunze 9004 (Comline Reefpack 250), cyrkulatory 2xAquael Reef Circulator 2600 + Hydor Koralia 900, grzałka hagen 100W. Skała 25kg, piasek 6kg ATI Fiji White Sand, Życie: Hepatus, Doktorek, Mandaryn, 2xBłazny, ślimaki (2xNosariusy, 14xTrochus) Histro, korale LPS, SPS i jakieś miękasy. Chwilowa likwidacja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2016 witam a jaka jest szansa, żeby upchać 4 komory ? wtedy przepływ przez grzebień miejsce na odpieniacz przepływ dołem ... później 2 komora na jakaś mechaniczna filtracje ( jakieś duże gąbeczki , watolina ) przepływ górą potem jakaś biologiczna purigeny i możne węgiel czy inne wynalazki co trzeba wymieniacz.. przepływ dołem .. i na koniec jak będzie pompa w 4 komorze osypać po same uszy ceramiką albo pokruszoną skałą złoża biologi się przydają do stabilizacji. PS. też mam plan na solniczkę ( 60 x60 x 50 ) i też chyba na panel tylni bo nie wiem jeszcze z miejscem możne będzie sump ( wyjechałem do Irlandii i nie mam swojego konta jeszcze... ale chętnie już bym zamoczył łokcie ( wcześniej miałem tylko słodziaki ) Pozdrawiam przy 4 komorach masz do ostatniej wpływ od dołu - czyli film bakteryjny sobie swobodnie pływa w ostatniej komorze ma być pewno grzałka i pływak/czujnik od dolewki a "obsypanie" pompy = wibracje (przenoszone także na szkło) - zły pomysł (chyba że zbiornik stoi u nielubianego sąsiada ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
golob1210 Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2016 (edytowane) stosując się częściowo do waszych porad... wyszło mi coś takiego: W takim przypadku odpieniacz znalazł by miejsce w 2 komorze gdzie poziom wody zawsze będzie równy (40cm) a w ostatniej pompa i czujnik dolewki. Grzebień w takim przypadu miałby 15 cm a jego dolna krawędź bedzie 5cm pod lustrem wody lub jeśli odpieniacz miałby znaleźć się w 1 komorze : Tylko czy w takim przypadku szyba oddzielająca panel od akwarium nie pęknie przez 20cm wycięcie na grzebień? Edytowane 22 Sierpnia 2016 przez golob1210 (wyświetl historię edycji) Cytuj Reefmax - T5 2x15k Sylvania Marinestar + 1x Giesemann Actynic+ + 40w LED Royal blue, Odpieniacz Hydor slimskim nano 135.35, Jebao RW4 + JVP 110 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kicu85 Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2016 to do ostatniego no grzałka tak oczywiście no i gąbeczki żeby zmniejszały wibracje no i bakterie maja się gdzie legnąć ( o wibracjach nie pomyślałem ze ceramika będzie przenosić) no to ceramikę wcześniej ... i ewentualnie zrobić malutka przegrodę dosłownie 1 cm , żeby ten przypływ był od góry.... ( 1cm x10 czy 20cm spokojnie wystarczy żeby przepchać cala wodę na gore ew w to miejsce grzaneczka jak wejdzie.. Tylko czy w takim przypadku szyba oddzielająca panel od akwarium nie pęknie przez 20cm wycięcie na grzebień? a czy musi być szyba? może " plastikowa szyba i to od razu czarna ( plexi gloss czy coś w ten deseń) z tego co mi wiadomo to nie wydziela żadnych szkodliwych związków ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
golob1210 Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2016 Jeśli czarna szyba to lacobel, nie spotkałem się jeszcze z panelem z plexi, imho plexi może nie utrzymać ciężaru wody napierającej na panel Cytuj Reefmax - T5 2x15k Sylvania Marinestar + 1x Giesemann Actynic+ + 40w LED Royal blue, Odpieniacz Hydor slimskim nano 135.35, Jebao RW4 + JVP 110 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kicu85 Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2016 jeśli woda jest z 1 i z 2 strony to dlaczego miał by być jakiś napór wody ? Wybór padł na wymiar 100x50x50 (250l) ponieważ na większy zbiornik nie mam miejsca.Niestety nie mam możliwości zastosowania sumpa wybór padł na panel boczny o wymiarze 20x50x50 (50l). Tak więc powstanie zbiornik o wymiarze 80x50x50 (200l) + panel 20x50x50 (50l) no chyba ze będzie to montowane na zewnątrz to może tak być ale w pirwszym tekscie mowa jest o wew sciance http://forum.klub-malawi.pl/topic/13217-filtr-kasetowy-do-akwarium/ podobny temat już w wykonaniu tylko ze tu nie cala ścianka... Widziałem takie gotowe akwaria z systemami wewnętrznymi już są gotowe w sklepach ( PS jestem w Irlandii ) tak ze plexi we wnatrz na 5 mm jest sztywne i wzmocnienia poprzeczne w srodku bo beda komory to sie nawet nie bedzie uginac i bedzie sie trzymac... jak sie dobrze wkleji pierw kazda komore na koniec scianke działową. Pozdrawiam P.S. lacobel to tez szkło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k_bad Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2016 Plexi nie przykleisz do szyby. Wiem bo sam miałem panel z plexi i był z tym problem. Cytuj Akwarium 80x50x50h czyli 200l, Sprzęt: lampa Pacific Black Phyton 120W, odpieniacz Tunze 9004 (Comline Reefpack 250), cyrkulatory 2xAquael Reef Circulator 2600 + Hydor Koralia 900, grzałka hagen 100W. Skała 25kg, piasek 6kg ATI Fiji White Sand, Życie: Hepatus, Doktorek, Mandaryn, 2xBłazny, ślimaki (2xNosariusy, 14xTrochus) Histro, korale LPS, SPS i jakieś miękasy. Chwilowa likwidacja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2016 (...) Tylko czy w takim przypadku szyba oddzielająca panel od akwarium nie pęknie przez 20cm wycięcie na grzebień? nie robi się wcięć w szybie tylko, z 2 kawałków doklejając ten kawałek 5 cm o długości 30cm a po wierzchu od strony akwarium klei się cienki w kolorze jakim chcesz lacobel i wtedy wygląda ładnie i nie ma problemu napięć Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kicu85 Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2016 jeśli mówisz , że z tym walczyłeś to Ci wierze... ja niestety waliłem czystą teorią. muszę się przejść do tych sklepów i dokładnie to zobaczyć ... ale dam sobie rękę , że to nie było żadne szkło.. ewentualnie zaraz przeczytam trochę internetu to się dokształcę ... bo sam jestem ciekaw bo taką konstrukcję również będę niebawem tworzył... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach