Skocz do zawartości
gregoreef

Jak odpowietrzyć oczyszczalnie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Niestety przegapiłem dość poważnie wymianę filtrów w RO+DI na tyle, że brązowe akwa od krzemianów bardzo dobitnie mi o tym przypomniało ^_^ Wymieniłem wszystkie filtry. Mam niestety problem z odpowietrzeniem ostatniego pojemnika z żywicą. Woda leci ale pojemnik z DI napełniony jest w 3/4. Próbowałem go odkręcić "na pracy", wypełnia się oczywiście ale po czasie poziom wody w filtrze opada. Zakręcając zaworkiem wylot po DI poziom się podnosi i ciśnienie w filtrach rośnie. Odkręcam po chwili. Woda leci mocniej ale poziom tak samo szybko opada do 3/4. Ma to jakieś znaczenie ? Jeśli tak to proszę o rady jak się z tym uporać :help:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest okey. 420 do 75gpd... sączy się do ścieku tak jak powinno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawór zwrotny powinien załatwić temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też chyba tak zrobię. Ile do niego wchodzi żywicy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

0,5l - założyłem dwie i jak TDS pokazuje 001/2 to wymieniam żywicę w jednej a "starą" podpinam jako pierwszą w kolejności - zawsze jeszcze coś wyłapie - i tak na zmianę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawór zwrotny powinien załatwić temat.

gdzie powinien być umieszony taki zawór zwrotny ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to chyba znalazłem przyczynę brązowego nalotu na piachu, kupiłem 4 miesiące temu nową membranę 100GPD a ogranicznik jest 420CC, ale co ciekawe na starej membranie tez było napisane 100GPD(błąd opakowania? ) i wcześniej nie było syfu w baniaku.

ca423fe0c577ab52c4072b862333e025u1247a1097.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przyczyne nalotu raczej widziałbym w zywicy. Moja padła i krzemiany wywaliło konkretnie. Podobno wszelkie absorbenty maja to do siebie ze jak się przesadzi to potrafią pięknie oddać to co wyłapały. Nie wiem tylko czy zywica jest obsorbentem czy raczej nautralizatorem z określoną żywotnością.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

000 kalibrowany tds , sprawdzany z innym

Test na krzemiany saliferta wskazuje na brak krzemianow, ale tak jak u autora wątku żywica się zapowietrza

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Radek-sl (wyświetl historię edycji)

ca423fe0c577ab52c4072b862333e025u1247a1097.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.