gregoreef Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2016 Witam. Niestety przegapiłem dość poważnie wymianę filtrów w RO+DI na tyle, że brązowe akwa od krzemianów bardzo dobitnie mi o tym przypomniało Wymieniłem wszystkie filtry. Mam niestety problem z odpowietrzeniem ostatniego pojemnika z żywicą. Woda leci ale pojemnik z DI napełniony jest w 3/4. Próbowałem go odkręcić "na pracy", wypełnia się oczywiście ale po czasie poziom wody w filtrze opada. Zakręcając zaworkiem wylot po DI poziom się podnosi i ciśnienie w filtrach rośnie. Odkręcam po chwili. Woda leci mocniej ale poziom tak samo szybko opada do 3/4. Ma to jakieś znaczenie ? Jeśli tak to proszę o rady jak się z tym uporać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2016 sprawdź ogranicznik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregoreef Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2016 Jest okey. 420 do 75gpd... sączy się do ścieku tak jak powinno Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slovy Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2016 Zawór zwrotny powinien załatwić temat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2016 (edytowane) wymieniłem zasobnik na taki (a dokładniej 2 sztuki) http://allegro.pl/listing/listing.php?order=d&string=PUSZKA+NA+ZASYP&search_scope=category-90173&bmatch=base-relevance-w2-hou-1-1-0812 i zero problemów Edytowane 31 Sierpnia 2016 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregoreef Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2016 Też chyba tak zrobię. Ile do niego wchodzi żywicy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2016 0,5l - założyłem dwie i jak TDS pokazuje 001/2 to wymieniam żywicę w jednej a "starą" podpinam jako pierwszą w kolejności - zawsze jeszcze coś wyłapie - i tak na zmianę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 1 Września 2016 a do 100gpd jaki powinien byc ogranicznik? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony mintaj Zgłoś Napisano 1 Września 2016 (edytowane) 500-550 Edytowane 1 Września 2016 przez zielony mintaj (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kolas86 Zgłoś Napisano 1 Września 2016 Zawór zwrotny powinien załatwić temat. gdzie powinien być umieszony taki zawór zwrotny ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 1 Września 2016 No to chyba znalazłem przyczynę brązowego nalotu na piachu, kupiłem 4 miesiące temu nową membranę 100GPD a ogranicznik jest 420CC, ale co ciekawe na starej membranie tez było napisane 100GPD(błąd opakowania? ) i wcześniej nie było syfu w baniaku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregoreef Zgłoś Napisano 1 Września 2016 Ja przyczyne nalotu raczej widziałbym w zywicy. Moja padła i krzemiany wywaliło konkretnie. Podobno wszelkie absorbenty maja to do siebie ze jak się przesadzi to potrafią pięknie oddać to co wyłapały. Nie wiem tylko czy zywica jest obsorbentem czy raczej nautralizatorem z określoną żywotnością. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 1 Września 2016 (edytowane) Żywice wymieniłem 4 miesiące temu, wcześniejsza chodziła rok Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka Edytowane 1 Września 2016 przez Radek-sl (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregoreef Zgłoś Napisano 1 Września 2016 Jakie masz odczyty tds po mambranie i po zywicy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 1 Września 2016 (edytowane) 000 kalibrowany tds , sprawdzany z innym Test na krzemiany saliferta wskazuje na brak krzemianow, ale tak jak u autora wątku żywica się zapowietrza Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka Edytowane 1 Września 2016 przez Radek-sl (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach