Witam,
myślę że najwyższa pora podzielić się nowo powstającym projektem a jednocześnie podpytać o dobór sprzętu czy też posłuchać cennych rad. Akwarium powstaje trochę powoli ale do przodu mam nadzieję że uda mi się je w miarę szybko uruchomić, wszystko zależy oczywiście od funduszy. Na starym mieszkaniu był zbiornik 126L bez sumpa przy przeprowadzce na nowe lokum zredukowaliśmy obsadę i "na przetrwanie" remontu stanęła kostka 64L która działa do dziś ale czas najwyższy ruszać z nowym większym akwarium, szkło już stoi i czeka, sump jest, lampa jest i narazie reszty brak, z racji tego że sprzęt z poprzedników nie będzie nadawać się do nowego, trzeba zakupić nowy i tu pojawiają się pytania i dylematy - jaki wybrać? Mam prośbę do Was o pomoc w doborze sprzętu
Zbiornik:
- Akwarium: 80x80x60 - front i prawy bok Opti z kominem wewnętrznym
- Sump: 75x50x40
Sprzęt:
- Lampa: Chinka LED 120w kolorowa
- Odpieniacz: Deltec 1455
- Pompa obiegowa: Jebao DCP 6500
- Cyrkulacja: 2x Jebao RW-8
- Dolewka grawitacyjna Aqua Trend
Co do pompy obiegowej myślę o Jebao DCS-4000 albo DCS-7000,
cyrkulacja 2x RW-8 a może 1x CP-40 tylko nie wiem jak to by się sprawdziło w kostce,
odpieniacz myślałem o Deltecu SC1456 a może wystarczy Deltec SC1351 ??
Oczywiście dobór sprzętu na tą chwile jest jeszcze luźny i jestem otwarty na wszelkie propozycje
Obsada jaką planuję to głównie LPS + miękkie - lubimy jak zbiornik faluje choć i jakiś SPS możliwe że się znajdzie
Pozdrawiam
Zeraw
Edit 1: doszla pompa obiegowa
Edit 2: cyrkulacja wybrana
Edit 3: odpieniacz dodany