Skocz do zawartości
slodkowodne

112 L z Mokotowa

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, jakiś czas temu odkupiłem zaniedbany zbiornik od jednego z forumowiczów aby rozpocząć swoją przygodę z solą. Zbiornik mały, bo 54l, niestety o wielu jego problemach dopiero dowiedziałem się później..

To co było w piachu to istny koszmar, chyba od nowości nie był czyszczony. Masa wieloszczetów i istna plaga aiptasi. Trudno, nie ma się nowych zabawaek, to trzeba wypolerować stare;p

Aby to się udało, wymieniłem szkło na większe, akurat miałem profilowane 112 l pod ręką ze słodkowodnej przygody. Pokrywę schowałem w piwnicy oczywiście, a belkę z tej 54 musiałem przewiercić. Uwierzcie mi lub nie, ale nie dało się tej 60cm beleczki postawić na akwarium o długości 80 cm, dziwne, no nie? Niestety, nie jestem zbyt zdolny i obecnie belka wisi dość krzywo na stalowych linkach, nie potrafię wyważyć jej ciężaru.

Z pozostałego sprzętu do fz3 z całymi różnościami, dawała radę w 54 przy tej obsadzie, więc i teraz da radę, tak myślę.. 2 grzałki, w razie jakby któraś niespodziewanie padła i jakaś tunze. Myślę, czy by nie dokupić jeszcze jednej aby zwiększyć ruch wody.

Co do obecnego stanu rzeczy, piach jest nowy, zniknął problem z syfem w akwa. Pozostał problem z aiptasią, mam sztukę wundermani (2 zaginęła w akcji) ale w tym tempie jakim ta krewetka je te wielkie róże to zdążę zmienić 10 razy akwarium. Mam plagę wręcz Discosomy, wymieniłbym się na coś, ale moje mało się otwierają na razie i nie wiem czego to jest przyczyna. Tzn nie są takie rozłożyste jak te, które widuję na zdjęciach czy filmach. Rozłożą się może na trochę w ciągu dnia i z powrotem się kurczą, w czym rzecz?

Nie wiem co to za odmiana Sacro. Ktoś wie?

Oraz ta pseudogorgonia.. Ona była zielona jak ją kupiłem!!! Cała porośnięta glonami, trochę odżyła i teraz chciałbym ją podkarmić i sprawić aby zaczęła rosnąć, jakieś porady?

Edit: Dodam iż w morskim nie mam dużego doświadczenia.

post-26121-0-84727700-1473697518_thumb.jpg

Edytowane przez slodkowodne (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt? Nic?

Trochę smutno, bo dopiero raczkuję w temacie i w sumie nie bardzo wiem co dalej robić;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda mi to na typowego Sarcophyton sp - u Ciebie "troszkę" marny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.