Skocz do zawartości
enzo

Zatrucie ryb ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opisze sytuacje dotycząca zbiornika znajomej która nie jest członkiem forum.

Zbiornik 1,5 roku, 300L,

sól Blue Treasur podmiany co 2 tyg 10%

parametry

Kh 9

ph 8,5

no2-0

nh3/4-0

no3-10

Po4-0,25

mierzone raz w tygodniu

testy salifert

stosowana MTHOD VODKA w celu redukcji no3 i nh4

mały odpieniacz wewnetrzny tunze

filtr wewnetrzny tunze z absorbentem fosforanow

obsada :

2 hepatusy

2 chromisy

1 helichores

1 zebrosoma

euphylie, montipory, zoanthusy, xenia

ryby karmione mrożonkami plus suchy w rozsądnych ilościach nic ostatnio nie było zmieniane

zbiornik stoi w poczekalni gabinetu, 3 tyg temu "staneła" pompa cyrkulacyjna (jest podejrzenie że jakiś dzieciak otworzył szafkę i ja przestawił) druga w tym czasie była wysłana do reklamacji.

Pompa nie pracowała ok 12 godzin efektem tego było podduszenie ryb ale nic nie odeszło. Po ustawieniu sterowania pompy, pracuje normalnie.

3 dni temu w ciągu nocy padła cała obsada ryb. Parametry jak powyżej tylko po4 skoczyło na 1.0 ale myślę ze to wynik zaczynających rozkładać się ryb.

Jeśli ktoś ma pomysł co mogło być przyczyna tak nagłego odejścia całej obsady to proszę o wypowiedz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zanim zaczniemy szukać w parametrach może zastanów się, czy kolejne dziecko "czegoś" nie wrzuciło do akwa? Skoro maja dostęp do pomp... to może to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

co to znaczy "mały odpieniacz tunze" - Tunze DOC skimmer 9006 ponoć obsługuje nawet do 500l

może jakieś gody ślimaków ? bo wtedy odpieniacz "wariuje"

zbiornik bez sumpa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zanim zaczniemy szukać w parametrach może zastanów się, czy kolejne dziecko "czegoś" nie wrzuciło do akwa? Skoro maja dostęp do pomp... to może to?

taka ewentualność też jest brana pod uwagę, akwarium stoi w miejscu ogólno dostępnym niby jest recepcjonistka ale nie zawsze zdąży przegonić dzieci stukające w szybe.

Dodam jeszcze że korale są pootwierane nie widać na nich nic niepokojącego.

co to znaczy "mały odpieniacz tunze" - Tunze DOC skimmer 9006 ponoć obsługuje nawet do 500l

może jakieś gody ślimaków ? bo wtedy odpieniacz "wariuje"

zbiornik bez sumpa ?

odpieniacz tunze 9004, zbiornik bez sumpa, raczej godów nie było, slimaki to kilka turbo

Edytowane przez enzo (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Tunze 9004 sam nie natleni wody w takim zbiorniku

skoro cyrkulacyjne nie chodziły/wspomagały to stawiam na przyduchę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tunze 9004 sam nie natleni wody w takim zbiorniku

skoro cyrkulacyjne nie chodziły/wspomagały to stawiam na przyduchę

3 dni temu gdy padły ryby, cyrkulacja byłą na jednej jebao rw8 (druga w reklamacji) dobrze ustawionej praktycznie bez stref martwych. Po za tym tak zbiornik funkcjonował na jednej pompie cyrkulacyjnej przez poprzednie 2 m-ce bo tyle trwa proces reklamacyjny w jednym ze sklepów internetowych reklamujących się tu na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mi sie wydaje ze poduszenie ryb, szkoda ze nie dales malej pompy dmuchajacej na powierzchnie wody. Jesli nie dmuchala ta jedna na powierzchnie wody to nie natleniala.

Edytowane przez Piotr1 (wyświetl historię edycji)

200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła.

[KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra]

Balling Fauna Marin z mikroelementami FM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

szczerze powiem że teraz (po fakcie i bez zdjęć) to tylko gdybanie i wróżenie

trzeba by jakieś fachowe oko zaprosić żeby zobaczył na miejscu co i jak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak sobie myślę jeszcze, może "coś" w mrożonakach, skoro tylko ryby poszły (?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szczerze powiem że teraz (po fakcie i bez zdjęć) to tylko gdybanie i wróżenie

trzeba by jakieś fachowe oko zaprosić żeby zobaczył na miejscu co i jak

Ja widziałem zbiornik wczoraj zdarzenie miało miejsce z czwartku na piątek w nocy, nie widziałem nic do czego można by się było przyczepić są lekkie glony ale one w tym zbiorniku były zawsze ze względu na no3 i po4

Ryby w czwartek o 19:00 wieczorem nie wykazywały żadnych niepokojących objawów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

musiały by być kilka razy rozmrożone i zamrożone ponownie - możliwe

tak sobie myślę jeszcze, może "coś" w mrożonakach, skoro tylko ryby poszły (?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

W poczekalni jakiego gabinetu?

Nie dochodzą do akwarium żadne zapachy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W poczekalni jakiego gabinetu?

Nie dochodzą do akwarium żadne zapachy?

Dermatologia estetyczna lasery i inne tam botoxy. Zapachy jasne że dochodzą np.: palonych włosów (przy depilacji laserowej) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Dermatologia estetyczna lasery i inne tam botoxy. Zapachy jasne że dochodzą np.: palonych włosów (przy depilacji laserowej) :)

Mhmmm... i po wszystkim pani myje podłoge pięknie pachnącym płynem do podłogi a w kontakcie dodatkowo jest piękny zapaszek itp.. albo świeczka zapachowa:)

Myślę, że to bardziej szkodzi koralom niż rybom ale takie miejsce gdzie wszyscy mają dostęp (klienci do szafki), zapachy każdego rodzaju, braki cyrkulacji - właściwie może się tam dziać wszystko...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mhmmm... i po wszystkim pani myje podłoge pięknie pachnącym płynem do podłogi a w kontakcie dodatkowo jest piękny zapaszek itp.. albo świeczka zapachowa:)

Myślę, że to bardziej szkodzi koralom niż rybom ale takie miejsce gdzie wszyscy mają dostęp (klienci do szafki), zapachy każdego rodzaju, braki cyrkulacji - właściwie może się tam dziać wszystko...

Rozmawiałem na ten temat, zapachowych elektrycznych "kadzidełek" w kontaktach nie ma, świeczki się nie palą, płyn do mycia podłogi nie zmieniany od pół roku, nikt nie używa w poczekalni środków dezynfekujących, nikt niczym nie pryska w pobliżu zbiornika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy trop

W poniedzialek do akwarium przybyla nowa ryba zebrosoma, przypomne ze w czwartek o 19:00 ryby zachowywaly sie normalnie, jadly plywaly bezstresowo nie posiadaly na sobie zadnych oznak chorobotworczych w piatek rano ryby byly martwe, w zbiorniku z ktorego pochodzila zebrosoma nadal plywaja ryby bez oznak jakiej kolwiek choroby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Jeżeli w nocy np. nie był prądu to ryby się po prostu podusiły

teraz to wróżenie z fusów

w takich wypadkach najpierw sprawdza się odpieniacz i robi testy wody - a jeżeli były zrobione dobrze to ryby powinny nadal pływać

ps.

Tunze Comline DOC Skimmer 9004

odpieniacz do niewielkich zbiorników (do 250 litrów z koralowcami miękkimi i LPS; do 150 litrów z koralowcami SPS).

a Ty piszesz 300l i to z rybami - odpieniacz jest za słaby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prad byl na 100% , w przypadku jego braku resetuje sie jakas lampa w gabinecie. Testy zrobione prawidlowo, dwa razy wszystkie parametry sprawdzone dla pewnosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.