Skocz do zawartości
Gość Paragon

Budowa akwarium jaki sump?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Paragon

Witam po przerwie zaczynam przygode z solniczka, jest plan na akwarium 100x40x50 mam pytanie jaki sump do takiego akwarium ile przegród itd, prosze o pomoc nigdy nie miałem sumpa i jestem zielony w temacie za kazda pomoc bardzo dziękuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj

Polecam przestudiować cały dział dla nowicjuszy - pomaga

Potem ten post wraz ze wszystkimi odnośnikami http://nano-reef.pl/topic/66168-reefhubpl-spis-artykulow/ - naprawdę kawał dobrej roboty

A tu masz podstawową wiedzę na temat sumpa http://gmacreef.com/reef-aquarium-sump-tank-design/

Pozdrawiam

Robert "Hełmofon"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leszek,

najprostszy sump jest bez zadnych przegrod. Ma tam wejsc silny odpieniacz, pompa, grzalka, czujnik dolewki, ewentualnie wegiel w skarpecie. Wtedy wystarczy zbiornik np: 60x40 x40 i w szafce pozostanie miejsce na 3 kanistry (5L) do Ballinga oraz pojemnik na dolewke.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

Dzieki o taka odpowiedz mi chodzilo, czyli przegrody można sobie odposcic bedzie to działalo jak trzeba tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedna przegroda by się przydała, żeby woda z głównej przegrody z odpieniaczem spadała do przegrody z pompą obiegową tak aby odpieniacz miał stały poziom wody a poziom wody w komorze pompy utrzymywać stały za pomocą automatycznej dolewki.

OGLĄDAMY AKWARIUM

Akwarium 120x60x50 z pudełkiem przelewowym

Lampa: Pacyfic Sun Metis Hyperion R2 2x150w + 2x54w CoralPlus

Odpieniacz: Deltec SC 1455

Obieg: Jebao DCT 6000

Cyrkulacja: 2x Jebao RW-8

Filtracja biologiczna: DSB + Refugium

b176b2af91df13f8f85b2807ab712d5eu1271a1116.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

Aha ok doczytam jeszcze w tym temacie, chodzilo mi tez o wymiary samego sumpa pod takie akwarium, tak jak pisalem musze podac wymiary sumpa lacznie z iloscia ewentualnych przegrod moze mozesz mnie nakierowac na jakas baze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz tez zrobic tak, jak proponuje Artur.

U mnie poziom wody potrzebny dla odpieniacza reguluje poziom czujnika dolewki. Tak sobie kiedys wykombinowalem, ze w takim ukladzie jest obojetne, jaki odpieniacz tam umieszcze - poziom wody zawsze sobie moglbym dopasowac.

Na splywie mam przy dnie sumpa kolanko 90° zeby wode skierowac w strone pompy odpieniacza a na wylewce z odpieniacza mam kolanko, skierowujace wode w strone pompy obiegowej.

Edytowane przez Stani (wyświetl historię edycji)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

W sumie twoje rozwiazanie mi pasuje bo nie bede ograniczony miescem na odpieniacz, gdybym w przyszlosci chcial inny odpieniacz moglo by sie okazac ze sie nie zmiesci bo przegrody byly by za blisko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.