Skocz do zawartości
AdamSL

Sump pod dsb do 64l do oceny.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Moje 64 litry postanowiłem rozbudować o pudełko przelewowe i sumpa z dsb.

Poniżej projekt do oceny i proszę o opinie, czy wystarczy takie dsb.

SUMP

Głębokość sumpa to 25 cm, mogę go pogłębić max do 40cm, pytanie czy to ma sens.

I tak:

od prawej komora zrzutu i odpieniacza (bubble magus qq)

środek komora dsb 4,4 litra, chcę aby w komorze był wykonany przez szklarza "pojemnik", do niego wsypałbym piasek i całość w razie czego szło by wyciągnąć, piasek jednej gradacji - 0 (kwarcowy) i do tego makroglony

po lewej powrót (jebao dc1200), z czujnikiem dolewki.

Na zrzucie chcę założyć trójnik, tak aby do dsb płynęła woda nie przeczyszczona przez odpieniacz.

Hydraulika 1,2'' i pudełko od facta najmniejsze.

Dodatkowo pompę chcę dać na jakimś podwyższeniu i na wlocie do pompy obiegowej założyć kolanko 90 stopni skierowane do góry powiedzmy 2 cm od czujnika dolewki, tak aby w razie zaniku zasilania i ewentualnego zapowietrzenia pudełka za dużo wody nie wypompowało się do akwarium i na podłogę

Czekam na recenzje doświadczonych kolegów ;-)

Edytowane przez AdamSL (wyświetl historię edycji)

692b50a4e6a72ca94ed90f2c93d802f4u1300a1141.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

nad piaskiem z 15cm wody żeby glony miały miejsce

pojemnik może być plastikowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmodyfikowałem trochę projekt i przydało by się jakby ktoś doświadczony powiedział "tak, będziesz to miał dobre" i mógłbym uderzyć z projektem gdzieś do szklarza, bo nie ukrywam, że zależy mi na czasie, bo mi straszne glonowisko się zrobiło...

odpieniacz równolegle z dsb

pogłębiłem sumpa o 10cm i podwyższyłem o 5 cm...

sump1

jak dobrze policzyłem to piachu na 7,8 litra objętości wejdzie jakieś 20 kg

taki piach może być: http://allegro.pl/bialy-piasek-kwarcowy-0-3-0-5mm-naturalny-1kg-i6081988932.html ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@AdamSL jest jeszcze inna opcja,rezygnacja z pienidla i powiekszenie max komory z dsba na nim refugium.Majac juz akwa mozesz biologie dsb odpowiednio rozbujac,zaszczepic.Naprawde mozna to osiagnac.Jesli juz pienidlo pomyslalbym nad kostkowym ALE to twoj system.pozdrawiam i zycze dalszych sukcesow,grzegorz

bez morskiego akwa tez mozna zyc,:googleye

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też już się nad tym zastanawiałem, ale się ciągle waham czy zrezygnować całkiem z pienidła... chociaż teraz mam resuna to tak jakby nie było go wcale ;-)

czemu akurat kostkowy odpieniacz ?

co masz na myśli mówiąc o rozbujaniu dsb, w sensie trochę piasku z akwa wsypać do dsb czy coś jeszcze innego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

piasek OK

resun - przy okazji napowietrza wodę - zamiana na "kostkowy" czyli "lipny" :p wyeliminować pompę żeby nie mieliła życia

"rozbuja" w sensie dojrzeje i zacznie działać

nie musisz dosypywać piasku ze zbiornika - życie samo trafi spływem czy dorzuconą "garścią" glonów

dobrze tez dołożyć kilka małych kawałków skały żeby robactwo miało gdzie się chować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To że odpieniacz napowietrza wodę to wiem. Kostkowy - to że chodzi o odpieniek na kostki lipowe też.

Pytanie było czemu akurat na kostkę.

I przede wszystkim chodzi mi o te zdanie:

"Majac juz akwa mozesz biologie dsb odpowiednio rozbujac,zaszczepic.Naprawde mozna to osiagnac."

Co Autor miał myśli ? bo nie wydaje mi się że to że życie samo trafi do dsb, wtedy Grzegorz by nie pisał o zaszczepianiu i rozbujaniu biologii.

Tapnięte chińczykiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.