Skocz do zawartości
SanMiguel

ozonator DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Czy spotkał się ktoś na necie z planami budowy ozonatora wykorzystującego promieniowanie UV do generowania ozonu?

________________________________ korale koloru koralowego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak napisano UV lampy też dają w czasie pracy troszkę ozonu ale to bardzo mało i drogo i inne wady. ozon powstaje najwydajniej przez wyładowania elektryczne jak w typowych ozonatorach.

Automatyczne dolewki - tel 501 562 051 , mail dr_witt@wp.pl ,Allegro - Dr_witt

http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=513551

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak napisano UV lampy też dają w czasie pracy troszkę ozonu ale to bardzo mało i drogo i inne wady. ozon powstaje najwydajniej przez wyładowania elektryczne jak w typowych ozonatorach.Do akwarium ta technologia się nie nadaje, musi być wydajność około 100

Automatyczne dolewki - tel 501 562 051 , mail dr_witt@wp.pl ,Allegro - Dr_witt

http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=513551

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem już działające tego typu konstrukcje i muszę przyznać, że dawały radę (zbiornik ok 2000L) Z jednej strony są mało wydajne ale ta wydajność daje pewien margines bezpieczeństwa. Także jesli ktoś widział jakieś plany to z chęcią na nie zerknę.

________________________________ korale koloru koralowego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SM pociągnij powietrze z lampy HQI może to będzie wystarczające.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
SM pociągnij powietrze z lampy HQI może to będzie wystarczające.

ale co to ma dać ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo ja wiem ?, sam nie wiem dlaczego tak napisałem.

EDIT:)

w okolicy palnika pod wpływem UV jakiś tam O3 sie pojawia , wystarczy wziąć wężyk go zebrać:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak wogule to po co Ci SM ozonator ?

Niewiele korzyści daje , a może byc niebezpieczny więc lepiej sobie odpuść. A jesli masz zamiar hodowac SPS-y to nawet nie parz na to urządzenie. Podbija sztucznie Redox i tak naprawde nie wiesz czy coś złego dzieje sie w zbiorniku , bo przy ozonatorze nie poznasz przyczyny.

Zdecydowanie odradzam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się czy nie można by zrobic takiego urządzenia z lampy plazmowej (takiej sprzedawanej na allegro za kilkanaście zl) Pamiętam, że kiedyś robiłem sobie taką lampe z częsci ze sklepu elektronicznego i produktem ubocznym jej działania był właśnie ozon(bardzo charakterystyczny zapach). Lampa działa na zasadzie zmiany napięcia i natężnenia prądu ( podwyższając napięcie i obniżając natęzenie) tak, że osiąga sie napiecie kilkunastu tys. V albo i więcej.

Po wyjęciu całej elektroniki można taką lampę przerobić tak, by nie tworzyła całych tych plazmowych zwijasów, ale zwykły łuk elektryczny. Największa lampa jaka znalazłem an allegro ma moc 9W, więc kosztownej eksploatacji to ona nie ma..

Pytanie tylko ile ozonu taka wytwarza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Andrniew

Wydaje mi sie, ze jak zwykle zdania na temat uzywania ozonu beda podzielone.:)

"Podbija sztucznie redox" - zgadza sie w 100% - dlatego juz kilkakrotnie "delikatnie" pisalem o bezsensownosci sterowania dozowania ozonu za pomoca redoxu.

Moze cos przegapilem, ale przy minimalnych dawkach ozonu widze wiecej plusow niz minusow.

Z tymi SPS-ami - chodzi Ci o plankton? Rozwiniesz to troche? Moze w nowym watku bo tu sie troche SanMiguelowi wcinamy?

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.