Skocz do zawartości
maciejk1976

Akwarium ukwiałowe dla błazenków (108 litrów)

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

W związku z tym, że w akwarium głównym moje amphiprion ocellarisy zaczły składać regularnie ikrę co za tym idzie były wieczne rozróby z pozostałą obsadą. Poza tym na tyle dużo razy podzieliły się ukwiay że zaczęły wchodzić i parzyć inne korale. Postanowiłem im zrobić osobne akwarium.

Akwarium: 60x45x40 cm full optiwhite z powierzchni tej został wydzielony panel filtracyjny trzy komorowy.

Sprzęt: pompa obiegowa Newa Jet 1100 l/h, pompa cyrkulacyjna Jecod RW-4, odpieniacz Redskim CP-70, grzałka Eheim Jeger 100 w, oświetlenie własnej roboty led 54 w.

Obsada: Amphiprion ocellaris odmiana czarna, Entmacea Quadricolor, Heteractis Crispa, Anthelia Sp 03,

Akwarium miało swoją premierę dla szerszej publiczności na targach Aqua&zoo w Poznaniu.

Link do filmu kręconego przez kolegę arrowb - a

No i parę zdjęć:

6470058_DSC02481.JPG6470061_DSC02484.JPG6470062_DSC02483.JPG6470064_DSC02486.JPG6470065_DSC02479.JPG6470069_DSC02491.JPG6470067_DSC02489.JPG6470068_DSC02490.JPG6470075_DSC02492.JPG6470074_DSC02496.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo mi się podoba. Planuję od jakiegoś czasu zrobić coś podobnego i chyba wreszcie ruszę z projektem :thumbup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajny projekcik, może uda się odchować młode nawet :D Brawo Ty !

94ceb69313c4d2b2468c2336c0855e2bu1295a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo mi się podoba. Planuję od jakiegoś czasu zrobić coś podobnego i chyba wreszcie ruszę z projektem :thumbup:

Polecam naprawdę warto, takich zachowań nie zaobserwowałem w ogólnym akwarium jak w typowym dla nich. Pływają od ukwiału do ukwiału i kąpią się w nich.

Bardzo fajny projekcik, może uda się odchować młode nawet :D Brawo Ty !

Z taką myślą powstał także zobaczymy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetna realizacja - dla mnie ten projekt będzie inspiracją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie parametry trzymasz pod Quadri?

Ciekawy mnie jak wygląda ten panel filtracyjny oddzielony, czy miałbyś może jakieś foty tego ? :baby:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.