Skocz do zawartości
45l

Falownik - Jvp 101

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie.Posiadam chinski falownik z tytulu tematu.Rodzi sie moje pytanie , czy da sie jakos zmniejszyc jego moc/przeplyw , zeby dzialal poprawnie w moim zbiorniku?Jakos go oslabic?? Szkoda zeby lezal , a szarga wszystkim jak szatan;) piasek lata... Czy konieczne jest , zebym kupil nowy?slabszy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z nim niestety nic nie zrobisz, tu nie ma regulacji jak w innych pompach. Pozostaje Ci nabyć mniejszy. Może jakaś Koralia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Niektórzy przycinają łopatki, skracając je o parę milimetrów. Nie wiem czy to działa (pewnie tak), więc możesz poeksperymentować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

owiń go watą filtracyjną / gąbką - ciąć to później

ps. chcesz tą pompę do tej kostki 35x35 ?

to od razu kup/zamień na koralię nano ... choćby dlatego że jest dużo mniejsza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja w swoim jvp 110 żeby zmniejszyć moc zakleiłem klejem na gorąco część szczelin w obudowie którymi "wpływa" woda na łopatkę wirnika ,tutaj budowa jest podobna wiec może pomoże ,owijałem tak jak proponuje silvia wata ale trzeba co jakiś czas ja wymieniać .

837d639304681b7236fa4a1fcb7184c1u1262a1110.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Podczas czyszczenia akwarium z glonów (trawnika), w JVP-102 zapchał mi się koszyk cyrkulatora od zewnątrz (zadziałał jak odkurzacz). Wydajność spadła o połowę. Z uwagi, że JVP-101 jest podobna, spróbowałbym patentu z osłonięciem kratek (oczywiście bez przesady).

Posiadając patent z forum (stożkowe krople silikonu pod magnesami), można było zaobserwować, że cyrkulator przez to delikatnie "tańczył". Podejrzewam, że gdyby nie było tych podkładek, wibracje mogłyby się przenieść na szybę i hałas byłby murowany.

Pozdr

Mozart

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.