Skocz do zawartości
Piotr Jan Rogalski

sinularia, co potrzebuje do zycia / kogo nie lubi ?

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedys kupilem komplet - cale akwa 150 litrow z zyciem, wszystko bylo razem ponad rok.

M.in. sinularia, ktora zrobila sie juz slusznych rozmiarow.

Akwa prowadzone bylo na Ballingu.

Po zakupie i przenosinach przez pewien czas (ok.5 m-c) wszystko bylo OK.

W miedzy czasie (tych 5 m-c) bylo zmienione HQI na Pacyfic Sun i po tygodniu wymieniona tez aktynika (lampia AM Ocean Light 150 Plus) - wymiana swiatla oczywiscie z zachowaniem stopniowego przyzwyczajania zwierzakow do nowych warunkow.

Po jakims pol roku od zakupu akwa "skonczyl" mi sie filtr DI, a osmoza tez juz byla na wyczerpaniu. Wtedy nie bardzo mialem czas cos z tym zrobic i woda do dolewek na TDS miala (juz po DI) ok. 10-15 jednostek.

Akwa troche podupadlo - sarco "wylysial", sinularia zwinela polipy, pokazaly sie jakies brazowe glony-krzaki (wygladaly jak poziome choinki).

Jak sie troche obrobilem z robota, to wymienilem wszystkie filtry, dwa razy w odstepie 2 tygodni zrobilem duza podmiane wody (rzedu 40-50%).

W tym czasie mocno ograniczylem karmienie, i zachwianie systemu nie bylo duze.

W czasie gdy "naprawialem akwa", dokupilem tez lobophytona, xenie i neptea (oraz kilka pustelnikow, krewetke czyszczaca i wezowidlo - to brazowe w czarne paski).

Jako ze mam inne ulozenie skal niz u poprzedniego wlasciciela, to sacrophyton stoi blizej sinulari. Pseudogorgonia mniej wiecej tam gdzie stala poprzednio.

I jest problem, bo sinularia od czasu tej awarii filtrow nie wypuszcza polipow.

Tzn. jak dolewalem Coral-Vite to troche pomagalo, ale to na pare godzin. Dodaje tez mikroelementy, a karmienie korali to PhytoPlan - taki proszek.

A ostatnio to juz w ogole nie wypuszcza polipow.

W tym czasie, gdy nie wypuszczala polipow, to dwa razy zrzucala skore (czyli co? rosla?)

Jaka moze byc przyczyna nie wypuszczania polipow?

Parametry te ktore moge zmierzyc (Ca,Mg, caly azot) oczywiscie w normie (zreszta trudno zeby bylo NH3 czy NO2 w dojrzalym akwa, a nadmiar NO3 glony konsumuja), a pH i kH odpowiednio 8,0-8,5 i ok.10, balling zostal zastapiony mixerem, a jedynie Mg bylo ballingiem, no i podmianami wody.

Ostatnia podmiane (ok.30%) robilem tydzien temu, ale bez zauwazalnego efektu dla sinulari.

W akwa sa jeszcze dwie sinularie tego samego rodzaju (bardzo podobne). Jedna tez skurczona, druga mniej wiecej wypuszcza polipy.

Co moze byc zle?

P.S. Cala reszta zycia jest OK.

A tempo przyrostu xeni i neptea to nawet az zbyt OK. (chwasty kurde)

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie.A moze z nowymi nabytkami przywlokles do akwarium slimaka(niestety niepamietam nazwy)ktory niszczy sinularie wgryzajac sie do jej wnetrza.Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

roman, bardzo malo prawdopodobne, bo dostalem oderwane od skaly szczepki xeni i neptea.

W paczce od zapalek te wszystkie szczepki by sie zmiescily. Bylo ledwie 2-3 galazki jednego i drugiego.

Taki slimak musialby byc nie wiekszy od lebka zapalki, zebym go nie zauwazyl.

(no chyba ze gdzies na skalce z lobohphytonem)

A gdyby jednak (w co nie bardzo wierze), to jak sprawdzic, czy to nie sprawka slimaka?

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobna sytuacje z sinularia mial kolega.Koralowiec marnial w oczach z niewiadomej przyczyny.Obserwujac zwierzaka niewidac bylo rzadnych zewnetrznych sladow ingerencji.Okazalo sie jednak ze jak kolega wyciagnal sinularie z akwarium koralowiec z tylu mial dziure,a wkolo tej rany byla jakby plesn.Postanowil wyciac kawal tej tkanki jednak jak to zrobil okazalo sie ze koralowiec wewatrz jest prawie caly wyrzarty,a wsrodku znalazl kilka tych slimakow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie to marnienie trwa kilka m-c.

Jak pisalem, sinularia zrzucala tez skore, czasami (na troche) wypuszczala polipy.

Wlasnie ja "macalem" i na pewno nie jest pusta w srodku, ani tez nigdzie nie wyczuwalem zadnej dziury.

A od czasu "zamieszkania" u mnie zdarzyla przyrosnac do sasiednich skal, tak ze wyjecie jej celem ogledzin nie bedzie takie proste.

Ale jak mowilem, to musialby byc bardzo maly slimak, zebym go nie zauwazyl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MOją sinulerię i sarcophytona bardzo kiedyś poparzyła Cladiella. Chorowały z miesiąc aż myślałem że trzeba będzie usunąć przebarwione na żółto miejsce. Na szczęscie jakoś przeszło.

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Darek, myslisz ze xenia i sinularia sie nie lubia?

Neptea stoi w drugim koncu akwa.

Obok sinulari (blisko, a jak sie pochyli to dotyka) stoi sarcophyton. Moze to byc przyczyna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xenia i sinularia na pewno sie lubią, bo moje włażą na siebie i jest OK. POdobnie na sarcophytonie rośnie xenia i jest OK. Sinularia i sarcophyton koło siebie też kiedyś stały i było OK.

MOje sinularie po przeprowadzce do nowego akwa też tak miały ze się ze dwa tyg nie otwierały. Szczególnie jedna skurczyła się na maxa i nie wystawiła nawet jednego kontrolnego polipa - jak to miały w zwyczaju robić. MOje sinularie też zrzucaja co jakiś czas naskórek - wtedy też- całymi frędzlami odchodził. jak się wyczyściła to było juz dobrze. Teraz jest całkiem ok.

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może tak duże podmiany sprawiły ze sinularia zastrajkowała.Chociaż jak piszesz to marnienie trwa kilka miesiecy.U mnie jak zrzuca skore to przez kilka dni takze nie eksponuje polipow ale potem to momentalnie sie pompuje.Być moze Xenia tak na nią wpływa.Moja xenia jest oddalona od sinulari jakieś 15 cnn ale to moze wystarczajaca odległość aby nie dochodziło do agresji.Może postaraj się oddalić sinularie od reszty i zobaczysz co bedzie.

jeszcze sprawa nowego zarnika być może koral musi dostosować sie do nowego spektrum światła.Ja zamieniłem swego czasu świetlówkę Power Glo na dodatkową aktynikę to także sinularia się skurczyła i dość długo nie wypuszczała polipow

Pozdrawiam Sebastian Burkat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Piotr Jan Rogalski czy dozujesz jod?

u mnie podobnie zachowywała sie cladiela jak podawalem ( tak mi sie wydaje) za duzo jodu. jak zaczalem podawac 1/3 tego co dawalem jest ok

UWIELBIAM MÓJ CANDY SHOP

130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060

oświetlenie 4x 54 w t5 DIY, SHURAN 200

wystartowało Nasze Przejściowe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Darek, w czasie zmiany i ok. miesiac-poltora po zmianie oswietlenia wszystko bylo OK. Problemu sie zaczely gdy nie wymienilem filtrow na czas.

Sinularia nie wystawia polipow (albo wystawia okazjonalnie po dodaniu Coral Vite) juz od jakis 3-4 m-c. W tym czasie 2x zrzucala skore.

@rufio, duze podmiany BYLY WLASNIE DLATEGO, ze zastrajkowala. Przez pewien czas filtry byly do (_i_) woda do dolewek byla tez kiepska i sadzilem ze te toksyny byly powodem - wiec robilem duze podmiany aby sie tego pozbyc z akwa.

Gdy kupilem sinularie to juz byla duza, ale jeszcze na jednej skale. Przez 5 m-c u mnie zajela jeszcze 2 sasiednie skaly (tak ze teraz nie idzie jej ruszyc - no chyba ze z polowa ilosci skaly w akwa)

Neptea i xenia tez kupilem male szczepki - teraz od cholery zajmuja miejsca. Wszystko pieknie rosnie - z wyjatkiem sinulari.

@krzysiek, podawany jod moze byc przyczyna (podaje w plynie Lugola) ... ale gdy malo podaje jodu to xenie nie pulsuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

krzysiek l moze miec racje tak samo jest u mnie, jesli podaje jod zbyt czesto lub z zbyt duzej ilosci (tez stosuje plyn lugola) sinularia nie wypuszcza polipow, ale wystarczylo nie podawac jodu przez 2 dni i pieknie sie rozwinela, ale cos za cos bo xenie faktycznie przestaly pulsowac.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze "na wszelki wypadek" sprawdz dodatkowo zasolenie?

Moze mimo karmienia chcialaby miec "brudniejsza" wode? Zreszta nie wiem jaka masz. Ciekawe czy by zareagowala, gdybys nie plukal mrozonek i na jakis tydzien czy dwa wylaczyl odpieniacz?

Moze jednak to oswietlenie jej nie pasuje?

Lubi tez silny prad wody....

A mowia, ze to koral dla poczatkujacych.:Sad Kazde akwarium jest inne.

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie sinularia tez ma fochy, przez pol roku urosla jakies 5x tylko, czasami ma polipy czasami nie (2-3 dni), niezalenie chyba od oswietlenia - czy pod hqi, czy pod aktynika, moja niespecjalnie lubi duzo swiatla, za to rosnie przy xeni lub prawie w xseni

przesadzalem ja 5 razy conajmniej zawsze bylo jej zle, siedzi teraz w koncie z xsenia i powoli rosnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xenia jak xenia nic jej sie nie stanie jak przestaniesz dawac przez kilka dni i wtedy zobaczysz czy sie sinularii poprawiło.

ja mam xeni po dziurki w nosie i przy zmianie zbiornika napewno bede chcial sie jej pozbyc. tylko jak?

UWIELBIAM MÓJ CANDY SHOP

130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Yoka, @krzysiek

wlasnie mam zamiar tak zrobic. Z wszystkich powyzszych postow to jedno /jod/ moze byc (prawdopodobna???) przyczyna.

No zobaczymy.

Chociaz pulsacja xeni na neofitach robi najwieksze wrazenie :Sad i pozwala "namacalnie" uwierzyc, ze korale to nie (prawie)rosliny ale zwierzeta :D

@Stani, zasolenie OK.

Nie podejrzewam, zeby refraktometr zle pokazywal.

Wode to chyba mam az za brudna (chyba ze inny powod) bo czesciowa tylna sciane i sciane komina (i tylko to) porosly ochydne glony. Sa ciemno zielone i wygladaja jak wlosy topielca ...brrr....

@Zizi, jakby to bylo kilka dni bez polipow to bym Wam (_i_) nie zawracal :D

Za to chyba Sarcophyton chyba nie lubi sie z neptea. Jakos sie od niej odchyla. Jeszcze pokombinuje z ustawieniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta nepthea to niezle ziolko chyba, tak nie winnie wyglada a zalatwila mi szczeke montipory wlasnie.

do polowy zbielala.

juz nie moge sie doczekac nowego zbiornika wtedy bedzie wiecej luzu

UWIELBIAM MÓJ CANDY SHOP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z sinularia coraz gorzej :Sad

tzn. @Stani, mowiles o duzym ruchu wody, to dolozylem jedna pompke ktora "dmucha" w poblizu sinulari. Chyba jednak za bardzo.

A co do efektow /braku jodu/ to pewnie co najmniej tydzien, albo i dwa tygodnie trzeba bedzie poczekac na jakas zmiane.

(chyba ze wczesniej sinularia "zejdzie")

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mysle ze gora tydzien. ja zauwazalem juz po 3 dniach.

UWIELBIAM MÓJ CANDY SHOP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie nie wiem, jak ludzie prowadza akwa, ze koral na koralu siedzi i (podobno) jest OK. Chyba ze twarde inaczej reaguja.

/zrobilem miejsce/ wokol sinulari, co by sie nie stresowala. Ale teraz xenia jest blisko sarco i "macaja sie" po polipach i widac wyraznie, ze sarco od strony xeni wyraznie chowa polipy.

A ta pompke co "dmuchala" przy sinulari juz wylaczylem dzisiaj przed poludniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo spsy jak sie nie dotykają to jest oki ale ja sie zejda to wygra silniejszy.a tak z cciekawości ile jest po4 w wodzie??

800l:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakie jest PO4 u mnie?

Nie mam pojecia :Sad bo nie mam testu.

Ale podaje kalkwasser, wiec mam nadzieje ze PO4 pozostaje "w zwiazku".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotr - napisales "Wode to chyba mam az za brudna"

Pytanie Blazeja nie jest nieuzasadnione.:Sad

Dobrze, ze wtraciles to "chyba":D:D

Moze juz nic nie zmieniaj i daj jej troche od siebie odpoczac. :D

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mowiac o "brudnosci" wody mialem na mysli to, ze gdy wysiadl DI (a i RO bylo na /ukonczeniu/) to TDS juz za DI pokazywal kilkanascie, w porywach do ponad 20`stu jednostek, a byla sugestia zeby nie plukac mrozonek.

A jakis czas temu wpadl mi do akwa dosc duzy kawalek wodorostow SeaVeggies, i tydzien-poltora pozniej akwa przypominalo holenderskie, a nie morskie.

No w kazdym razie trudno mi teraz wnioskowac co zawinilo przy sinulari, bo mniej wiecej w tym samym czasie zmienily sie 3 rzeczy - wysiadly filtry, dolozylem szczepki xenia i nepthea oraz zaczalem dozowac jod - byc moze za duzo.

Teraz filtry juz OK, odsunalem (na ile sie dalo) inne korale od sinulari i przestalem podawac jod .... i zobaczymy co z tego wyjdzie.

A co do zmian ... to od teraz juz nie bede :Sad

Ale dzisiaj wstalem rano, poszedlem od garazu i poszperalem w pudle z "rzeczami zbednymi lub niepotrzebnymi" i znalazlem :D turbelle elektronic 7410/2 z single controllerm.

Troche przesunalem dwie skalki ...i zmiescila sie :D

Pompka "dmucha" za skaly (jest tam troche miejsca) i podnosi ogolna cyrkulacje (oraz podniosla duzo syfku, ale powoli sie klaruje)

EDIT:

a tymi innymi glonami ktore sa na tylnej scianie i na kominie to sie na razie nie przejmuje. Niech sobie beda - najwyzej sie je mechanicznie usunie. Na razie interesuje mnie, aby sinularia odzyla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W podobnych przypadkach gdy coś jest nie tak u mnie i nie wiem co to ... podmieniam więcej wody. zwalam winę na wodę, gdyż to ona jest w ogromnej wiekszości przyczyną niepowodzeń gdy dotychczas było OK. Prawie zawsze pomaga.

U mnie xenia porasta noge sarcohytona i włazi na kapelusz. Nic się nie dzieje. Xenia dotyka też sinularii i też nic.

Sinularia nie lubi dużej cyrkulacji i u mnie rośnie w różnych miejscach tak samo. Jak jest za duży prąd wody to kurczy polipy i wygina gałązki. Z tym jodem nie ma co przesadzać - on sam nie powoduje pulsowania xenii. Znów wina wody. jak u mnie była jakiśczas kiepska wpda to xenia mimo jodu się nie kurczyła, a jak oprawiła się woda to pulsuje bez dodatkowego jodu prawie tak samo jak z nim. Ja dozuję przeciętnie 1-2ml jodu na jakieś dwa tygodnie a mam las xenii i wszystkie polipy pulsują - nawet te frędzle co poodrywałem z grzebienia - takie gluty, które zebrały się w kupę i zaraz wypuszczją polipy i pulsują. jak chwast normalnie.

Sinularia rośnie też w różnych warunkach świetlnych - u mnie pod samą powierząchnią pod hqi i na samym dnie. ta na dnie ma bardziej ciemne polipy ale na górze jest ładniejsza - bardziej krępa i jaskrawsza.

Jedna z sinularii jest od początku tj 4 lata i przeżyła wszystkie experymenty bez najmniejszego uszczerbku. czasem się zamykała na kilka dni i to wszystko.

nigdy też nie zadzrło się by nawet najmniejszy fragment zdechł - zawsze odrastał w nowy okaz jeśli tylko miał trochę światła.

Jedynym poważnym zagrożeniem była cladiella - ona w ciągu jednego dnia - jak pompa sie zerwałą i przygięła ją na sinularie to ja tak poparzyła, że chciałem odciąć całe ramię takie było sine - ale dało radę i odrodziło się.

Kiedyś też pewien jeżowiec ołówkowy wyżarł kawał tkanki z sinularii - też zarosło. jakiś xzas temu oderwałem jedną sinularię od skały - i ten glut co został zebrał się w kupę i juz wypuszcza polipy !

Nie znaczy to że nie mam problemów w baniaku - mam z favitesem, któremu pojaśniały dwie cele na samej górze - stracił tam swój zielony kolor. Martwi mnie to, ale sinulariami i innymi miękkimi się nie przejmuję - radzą sobie

PO jednorazowych podmianach większych wody np 40-50 litrów na 200/250 l akwa , które robię raz na pół roku widać poprawę i stabilizację. Normalnie wymieniam 15-20 l na tydzień lub maxymalnie 2 tyg. Akwa ma 250 l + sump 100 (brutto)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.