Qlfon Zgłoś Napisano 7 Listopada 2016 Panowie, mój Tata założył sobie gazownię do słodkiego, ma butlę, elektrozawór, zaworek precyzyjny itp szpeje a jednak udało mi sie poddusić ryby. Padł pomysł by zaopatrzyć ten system w komputer do kontroli pH w baniaku by nie dopuścić do powtórki z wątpliwej rozrywki. Ktoś pomoże w temacie słodkiego i roślin? Cytuj Qlfon, Lublin Akwarium: 115x84x65, oświetlenie 6x39W T5 + BP XM140, odpieniacz BK200, cyrkulacja: 3x6055,1x6095, obieg: Red Dragon Mini 6000, Poprzednie akwarium Projekt Nautilus: 18,03,2012 - 27.07.2016. Obecnie: prawie FOWLR:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czupacabra Zgłoś Napisano 7 Listopada 2016 A coś ty zrobił , że PH spadło aż tak że ryby padły. ? Ja urzywam butle CO2 już 8 tok bez kompa i wszysto hula. Butla jest włączana godzinę po zapaleniu światła i wyłączana godzinę przed zgaszeniem na zwykłym wyłączniku czasowym. Zawór w butli ustawiony jest tak aby dozowanie CO2 powodowało by wskaźnik był na polu zielonym. I już . Mz komputer do roślinnego to niepotrzebny wydatek Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qlfon Zgłoś Napisano 7 Listopada 2016 Ja nic nie zrobiłem, słodkie widuję tylko jak jestem u rodziców. Coś pokręcił w ustawieniach zaworów i szło pełną parą gdy wydawało się, ze nie powinno iść wcale. Zawiódł czynnik ludzki i tyle. Teraz chodzi o to by tego uniknąć w przyszłości... Cytuj Qlfon, Lublin Akwarium: 115x84x65, oświetlenie 6x39W T5 + BP XM140, odpieniacz BK200, cyrkulacja: 3x6055,1x6095, obieg: Red Dragon Mini 6000, Poprzednie akwarium Projekt Nautilus: 18,03,2012 - 27.07.2016. Obecnie: prawie FOWLR:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czupacabra Zgłoś Napisano 7 Listopada 2016 Zawór ustawia się w zasadzie tylko raz i ewntualnie można wykonywać mikroregulacje. Jeżeli Tata ma w akwarium wskaźnik CO2 ( a jak nie to niech go kupi - ok 40 zł) i istawi tak wypływ co2 aby kolor we wsakźniku był na zielono. I będzie git i nic więcej nie trzeba będzie robić. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach