Gothmog Zgłoś Napisano 10 Listopada 2016 Wapnia mam poniżej 330 magnez również mi spada więc muszę je uzupełnić ,a że jest takie udogodnienie jak pompy dozujące które robią to za nas. A poza tym pompa przyda mi się na przyszłość. Sól kupiłem słabej jakości a jest jej jeszcze z 10kg więc nie chce jej wyrzucać. To może lepiej sprzedać. kH też Ci spada? Może jednorazowe podniesienie prochami wystarczy, ja też miałem niskie parametry Mg i Ca, po podniesieniu przestało spadać - jak nie masz Sps'ów to raczej nie ma co konsumować dużych ilości Mg i Ca. Ale jak chcesz zamiast wywalić sól wartą 50 zeta wydać 4 stówki na pompe - twoja sprawa. Cytuj Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 10 Listopada 2016 Jak wywalę sól wartą 50 zł to będę musiał kupić sól za 200 zł + ballinga w proszku ze strongiem to jakieś 170 zł. Jeszcze słyszałem ,że po zmianie soli występuje skok parametrów i wysyp glonów. Pompę będę kupować w grudniu najwcześniej. A jeszcze mam pytanie czy ktoś posiadał lub posiada pompę Aqua Nova https://www.reefshop.pl/eshoper/pl/p/Aqua-Nova-Dozownik-NMDP-4/6056 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 10 Listopada 2016 Bo sól trzeba zmieniać stopniowo. Czyli nową mieszać ze starą w coraz większych proporcjach. Wysłane gołębiem pocztowym z pomocą Tapatalka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 10 Listopada 2016 Jaką dobrą sól polecacie?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 10 Listopada 2016 Ja używam Kordon z amquelem. Zbiornik mały bez odpieniacza na filtrze kubełkowym no3 ~3 ,po4 0,04. Sól ma parametry takie jak pisze producent. Jak się skończy kupię znowu tą samą. Pewnie jestem jednym z niewielu który ją używa heh Wysłane gołębiem pocztowym z pomocą Tapatalka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 10 Listopada 2016 Dokładnie tej samej soli używam. Myślę nad zmianą soli na Red Seahttp://morskie-kielce.pl/produkt/111/red_sea_salt_7kg.htmlKtoś już używał tej soli i czy był z niej zadowolony?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzym Zgłoś Napisano 10 Listopada 2016 A wiesz co to jest wyszukiwarka na forum albo co to google ? Cytuj Było 340 litrów: http://nano-reef.pl/...042#entry344042 Obecnie (zdjęć na forum nie ma): 600 litrów słonej wody. Skała: 20kg, Piasek: 10kg albo i mniej. Korale i ryby: kolorowe; Światło: ATI 8x54W T5; Odpieniacz: Vertex Alpha 250; Obieg: RD6500; Cyrkulacja: ciągle za mała ale markowa ; Sól: Red Sea (niebieska) + Balling z Trace Elements od FM i węgiel ale to dla właściciela Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 10 Listopada 2016 Tak wiem . A co do wyszukiwarki forum to nie zawsze działa tak jak powinna dopiero po wpisaniu fazy w wyszukiwarkę google wyszuka odpowiednią dyskusję na forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzym Zgłoś Napisano 10 Listopada 2016 To do dzieła i poszukaj Zeby nie bylo, ze OT, sol od Red Sea jest dobra nawet bdb. Cytuj Było 340 litrów: http://nano-reef.pl/...042#entry344042 Obecnie (zdjęć na forum nie ma): 600 litrów słonej wody. Skała: 20kg, Piasek: 10kg albo i mniej. Korale i ryby: kolorowe; Światło: ATI 8x54W T5; Odpieniacz: Vertex Alpha 250; Obieg: RD6500; Cyrkulacja: ciągle za mała ale markowa ; Sól: Red Sea (niebieska) + Balling z Trace Elements od FM i węgiel ale to dla właściciela Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 10 Listopada 2016 Dziękuję za odpowiedz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 10 Listopada 2016 (edytowane) Skoro masz tą samą sól to nasuwa mi się jeszcze pytanie czy czasami za małych podmian nie robisz? Ja robiłem swego czasu za małe i też mi ca i mg poszło w dół. A przy tym briareum pseudogorgonia i inny miękki padł. Wysłane gołębiem pocztowym z pomocą Tapatalka. Edytowane 10 Listopada 2016 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lysy23111 Zgłoś Napisano 11 Listopada 2016 Polecam Preisa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 11 Listopada 2016 Robię podmiany 15l co dwa tygodnie. Myślę ,że to wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gothmog Zgłoś Napisano 11 Listopada 2016 Robię podmiany 15l co dwa tygodnie. Myślę ,że to wystarczy. No to masz odpowiedz czemu ci Ca i Mg spada... Tapnięte mobilnie Cytuj Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 11 Listopada 2016 Za rzadko robię podmiany czy za dużo wody podmieniam?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gothmog Zgłoś Napisano 11 Listopada 2016 Za rzadko. Skoro spadają co parametry to musisz robić częściej podmiany i w ten sposób uzupełnić braki i będą mniejsze wahania parametrów. Tapnięte mobilnie Rób co tydzień. Tapnięte mobilnie Cytuj Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 11 Listopada 2016 Co tydzień ile litrów podmieniać?. Przez około dwa tygodnie podmieniałem co tydzień 5l ,ale znajomy podpowiedział mi ,że to za mało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tedeus63 Zgłoś Napisano 11 Listopada 2016 Mati co tydzień 10 % pojemności akwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 11 Listopada 2016 Mam ostatnie pytanie czy jak będę podmieniać 15l zamiast 13l to coś zmieni?. ciężko będzie mi podmienić 13l więc pytam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lysy23111 Zgłoś Napisano 11 Listopada 2016 Nic . Będzie ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 11 Listopada 2016 Czyli już widzisz skąd te ubytki i może pompa nie będzie potrzebna bo podmianami uzupełnisz braki. No chyba że masz dużo korali to trzeba będzie uzupełniać. Wysłane gołębiem pocztowym z pomocą Tapatalka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 11 Listopada 2016 Korali mam 2 sztuki jakiś zoa i euphyllie więc mało ,ale w grudniu będzie ich więcej sporo więcej. fresz33 jakie korale hodujesz na tej soli?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 11 Listopada 2016 Zoa, euphyllie, seriatopora, montipory, caulastrea, ricordea, rhodactis, discosoma. Jak poszukasz to był ostatnio temat z moimi problemami i tam jest zdjęcie. Wysłane gołębiem pocztowym z pomocą Tapatalka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gothmog Zgłoś Napisano 11 Listopada 2016 Korali mam 2 sztuki jakiś zoa i euphyllie więc mało ,ale w grudniu będzie ich więcej sporo więcej. fresz33 jakie korale hodujesz na tej soli?. Masz 3 korale w akwarium i już chcesz lać bailinga?? Cytuj Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 11 Listopada 2016 Nie w grudniu będę kupować dość dużą ilość korali i przyszedł od razu pomysł na pompę do ballinga. W tedy będę dawać ballinga. Dzięki za info fresz . fresz masz na prawdę super akwa. Długo ci zajęło aby akwa tak ładnie zarosło koralami?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach