Skocz do zawartości
Maslak_serock

Reefmax świetlówki na led

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich ostatnio zakupilem reefmaxaa który jest na swietlowkach chcialbym zmie ic w nim oświetlenie (teraz jest na swietlowkach) chciałbym zastosować oświetlenie LED na sterowniku maga lub mathom ( ten sterownik bardziej mi się podoba) mogę podłączyć czujniki temp itd

Czytałem forum i różnie robicie swoje lampy jedni na paskach ledowych ws2812b lub pojedynczych diadach, które bardziej polecicie,chcialbym zaznaczyć że miejsce w reefmax jest ograniczone,

Jeśli chodzi o chodzenie to mam zamiar zastosować nowe i wydajniejsze wentylatory po bokach oraz radiator wydajny w miarę możliwości:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i super , tylko na co czekasz?:p

Podejrzewam , ze obie mozliwosci sa lepsze od swietlowek chociazby pod wzgledem oszczednosci.Jednak rozwazajac pomiedzy diodami a paskami...wystarczy spojrzec na oswietlenie w akwariach fachowcow i doswiadczonych akwarystow ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oni mają na powerledach tylko nikt nie wytłumaczył lopatologicznie ( nie obrażając nikogo) jak to połączyć aby został efekt wschodu i zachodu, właśnie obliczeń jakie diody chciałbym kupić i ile sztuk z jakim radiatorem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

najpierw wybierz radiator

potem kolory ledów a potem polutuj na podstawkach (paskach) po 3 lub 6 sztuk i z głowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to sie zgodze z Toba , sam czytalem troche watkow w tym temacie

..i nie ma nic...az sam wyladowalem na oswietleniu Aquael Leddy Tube...haha.Niestety , chocbym chcial , nie potrafie Ci pomoc.Moja wiedza w akwarystyce morskiej poki co jest mocno ograniczona;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co myślicie o profilach otwartych, tzn bez zaślepek po bokach chłodzenie by pochodzilo z wentylatorów z boku pokrywy?

Moja też jest ograniczona kostkę mam od 2 miesięcy i przesiadkę się do reefmaxaa.... Ale chcę go stuningowac trochę dzięki wiedzy z forum,

Zmieniłem już odpieniacz na tunze 9002 chcę wywalić oryginalny odpieniacz i wsadzić tam macroglony, pompę przenieść do ostatniego pojemnika, ale to ciągle mi mało:)

Edytowane przez Maslak_serock (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem do maga czy ma dostępne jeszcze płytki ale niestety się nie odezwał,

Jestem elektrykiem ale niestety na doborze ledow do akwarium jestem zielony solniczka ma być nastawiona na same korale i kilka rybek żeby coś się ruszyło, miekasy fluo chciałbym aby się pięknie prezentowały za dnia i w nocy

Wrrrrrruuuuuc właśnie prowadzę konwersacje z magiem:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

wybierz sobie firmową lampę , zobacz jakie ma ledy i ile - i masz mniej więcej to czego szukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

raz - takie jak i inne podstawki NALEŻY przykleić / przykręcić do radiatora (porządnego)

dwa - wiesz jaki byś musiał dać do tej płytki zasilacz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A skąd wyrwałeś ten odpieniacz tunze9002 ?, pewnie używkę kupiłeś ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak używany byl, ale w dobrym stanie i praktycznie brak śladów użytkowania, na Ebay w Stanach widziałem kilka sztuk za mniej więcej 15-30$

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha tak myślałem .. 3 lata temu poszukiwałem tego odpieniacza i dzwoniłem po wszystkich dostępnych sklepach i się dowiedziałem ze firma tunze już go nie nie robi i zastąpili modelem 9004 bodajże. Ja mam w reefMaxsie odpieniacz aqua medic EVO 500 dobrze się mieści w 3 komorze i fajnie pieni i ogarnia ze spokojem zbiornik co bądźmy realistami nie jest za duży ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanów się nad tym ponieważ jak źle dobierzesz ledy to marnie będzie wszystko rosło ja po zmianie z Led na t5 dopiero zobaczyłem jak korale się maxymalnie pompuja..

Edytowane przez seicodriver (wyświetl historię edycji)

80x35x40, LED PS black phyton 90w+ T5 24W Actynic, 2X tunze 6015, Deltec MCE600 Kolorowo miękko-lps-owo:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co myślicie żeby radiator był chłodzony wodą z oddzielnego zbiornika który będzie się mieścił w szafce a woda będzie napędzana pompa obiegowa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

coś jak chłodzenie wodne procesora w kompie ?

to juz lepiej dać jakiś wentylator typu SLIM

np taki

WENTAABISHDDC1-1.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blau Led - jak ReefMax i na ledach , mogę podesłać ci fotki jak nie znajdziesz w necie ile i jakich kolorków jest w standardzie. Ja dołożyłem czerwone i sterownik magu na arduino i śmiga ( aczkolwiek korale nie pompują sie tak jak bym chciał ). Jeżeli chodzi o chłodzenie to standardowe 2 małe wiatraczki podpięte pod włącznik termiczny wystarcza w zupełności.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.