Skocz do zawartości
Gość Paragon

Pomoc z odpieniaczem

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Paragon

Witam Panowie proszę o pomoc, odpalilem pierwszy raz odpieniacz ładnie pieni, ale część bąbelkow (spora), tak jakby uchodzi z odpieniacza do sumpa i do akwarium, czy jest to normalne czy jest coś nie tak :/, zamieszczam filmik poniżej:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Normalne. Instrukcję czytałeś? Chyba nie. A jeśli już to na pewno nie dokładnie. Pewnie stoi tam jak byk żeby mu dać trochę czasu na dotarcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

nom po chińsku czytać nie umiem :), jest to redstarfish sq-90, ok czyli nie przejmować się tak ma być :)

Edytowane przez Paragon (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

każdy nowy / porządnie wyczyszczony odpieniacz ma mniej więcej tak samo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedziałbym "mniej więcej" Na filmie widać ze bąbelki gdzies z boku uciekają . No chyba ze niezbyt dobrze widze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

ok mialem obawy że jest z nim cos nie tak, woda mi sie już ladnie klaruje, jutro ma dojść jeszcze jedna 4kg skała i tylko czekać na dojrzewanie :)

Powiedziałbym "mniej więcej" Na filmie widać ze bąbelki gdzies z boku uciekają . No chyba ze niezbyt dobrze widze

one lecą razem z wodą, przynajmniej ja mam takie wrażenie, bo woda przepływa przez odpieniacz i przelewa się tak jakby tym miejscem z gąbką, i z ta woda lecą te mikro bąble

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz 3 możliwości

1. zmniejszyć dopływ wody a tym samym poziomo w odpieniaczu /bo widze że wysoko już go podniosłeś

2. regulować odpływ wody z odpieniacza - tym samym poziom wody w odpieniaczu

3. zduścić powietrze

Pamiętaj że to młody baniak będzie się stabilizowało - nie widziałeś jak po chemiclanie leci przez odpieniacz......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

Wiesz jak bym nie ustawił to i tak lecą bąble więc chyba na razie sobie odpuszczę, przedwczoraj soliłem i dopiero wczoraj wkładałem skałę i odpaliłem odpieniacz, zauważyłem to pienienie i się zaniepokoiłem :/, co do wysokości w instrukcji (tyle z rozumiałem bo większość po chinolsku) poziom wody zalecany 200-220mm, u mnie jest na 215mm

posłucham rad i będę cierpliwie czekał jak za tydzień się nie uspokoi to dopiero będę się martwił :)

Mały update, Odpieniacz dzisiaj w nocy zaczął normalnie działać, praktycznie już nic nie puszcza do sumpa, mam w związku z tym pytanie bo do kubka wyrzuca taki lekko żółty płyn, a czytałem że powinien być raczej w kolorze ciemna herbata, czy to w związku z tym że muszę jeszcze coś ustawić w odpieniaczu, czy po prostu nie ma jeszcze czego wyciągać z wody?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.