Skocz do zawartości
Mcj1

Tunze Comline DOC Skimmer 9004 DC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Czy umieszczenie tego skimmera w sumpie nie spowoduje jakiś problemów. Chodzi mi oto jak może się zachowywać po ewentualnym podniesieniu wody w sumpie.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

musisz mieć stabilny poziom wody przy tych odpieniaczach, ja mam Tunze 9012 i wskazany jest stały poziom wody w sumpie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyznam że tak przypuszczałem, teraz będę miał kolejny problem co wybrać. A może ktoś ma jakieś propozycje? Miałby to być odpieniacz taki do 300 litrów wody w obiegu i 1 tys. zł. Ostatnio oglądałem aqua medic evo 1000 i bubble magus curve 5, ale nie mam pojęcia co byłoby lepsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak masz rację. Ja tylko myślałem co będzie w razie zaniku prądu co ostatnio u mnie zdarza się notorycznie. Pewnie bez zasilacza awaryjnego i tak się nie obędzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie będzie. Poziom wody w sumpie wzrośnie a gdy prąd wróci to poziom wody również wróci do poprzedniego.

Z resztą ten problem dotyczy również każdego innego odpieniacza. Przed przelaniem odpieniacza można się wtedy zabezpieczyć stosując włącznik opóźniający- chodzi o to aby odpieniacz ruszył ponownie już gdy poziom w sumpie wróci do prawidłowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musisz mieć stabilny poziom wody przy tych odpieniaczach, ja mam Tunze 9012 i wskazany jest stały poziom wody w sumpie.

Przepraszam że się podpinam pod temat, Mario masz Tunze 9012 czy głośny jest, i czy możesz coś więcej o nim napisać.

Akwa - 220l (90bok x 90bok x 120bok x 55wys. w trójkącie) + panel; Pienidło - Tunze 9012; Obieg - Blau Reef Motion 1K DC; Cyrkulacja - Jebao / Jecod Cross Flow Pump CP-25; Słoneczko - maxspect razor 160w 16000k

http://89450fa7a2f3c516f0b89d71210135bcu1603a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też byłbym ciekawy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Skombinuj sobie stycznik/włącznik ze zwłoką czasową

ustaw np. na 2 czy 5 min i załączy urządzenie po tym czasie od powrotu zasilania

(opóźniony start)

np.takie coś za 30parę zał

120sek powinno wystarczyć żeby pompa wyrównała poziom wody

https://sklep.avt.pl/avt1710.html

dajesz układ w jakąś obudowę , zasilacz 12V , + gniazdo 230V żeby nie ciąć kabli ... i gotowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem że dobrze ustawiony(wyregulowany) skimmer nie wymaga po takiej przerwie żadnej interwencji? Chciałbym jeszcze spytać czy są jakieś zauważalne zmiany pracy odpieniacza w przypadku skoków napięcia. U mnie napięcie jest dość niskie(około 210V) ale potrafi skakać. Na wentylatorach na prąd zmienny 230V są zauważalne zmiany obrotów nie wiem jak to jest przy zasilaniu prądem stałym 24V , mam nadzieję że będzie lepiej.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Pro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Jak Ci się zmieni (podniesie) poziom wody w komorze - bo ze zbiornika spłynie - to odpieniacz może przelać

jak masz opóźniony start to poziom wróci do normy zanim odpieniacz wystartuje

przy 24V nie będzie problemu

Edytowane przez Gość (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Dzięki.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Pro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.