Skocz do zawartości
greger

Euphyllia - co to jest?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć drodzy forumowicze.

2 dni temu na euphylli pojawila się taka dziwna różowo-fioletowa błona która się powiększa, zakrywa polipy i uśmierca korala/główkę. 2 główki już przez to zginęły została jeszcZe jedna. I pytanie.

Czy ktoś z was rozpoznaje co to takiego?

Zaraźliwe?

Usunąć euphyllie ze zbiornika?

Jakieś środki chemiczne na to?

Z góry dziękuję za pomoc.

96d388cd9948cf211663cfd968256cd8.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest Brown Jelly,na forum było o tym wiele tematów.Odłam tą zdrową główkę resztę wywal ,staraj się aby jak najmniej tych glutów zostało w baniaku jak będziesz podnosił korala .

Edytowane przez mt4m (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie jak kolega napisał wyjąć i odłamać a jak nie możesz wyjąć to wężyk i odsysaj gluty często co się da , jak tak robiłem i się dalej nie przeniosła choroba

4693_4699.png

45 odmian korali :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki za ekspresową pomoc. Pozdrawiam!

Chiałbym raz jeszcze skorzystać z waszej pomocy. I nie będę zakładał nowego wątku bo być może to także ta sama choroba :( - Turbinaria, która przez wiele miesięcy pięknie rosła zaczęła od pewnego czasu (tydzien) tracić błonę, i w oczach marnieję. Czy to także objaw jakiegoś pasożyta, choroby?

e0f480687a11f29e3e2c5f82fdcfd1a8.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie masz parametry? Inaczej to tylko czarodziejska kryształowa kula. Brown jelly i utrata tkanki to objawy zachwianych parametrów.

Marek.

image.jpg

294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kh 9,9

No2 0

No3 25

Po4 0

Ca 420

Mg 1350

Ph 8,2

Zasolenie 1,024

Nh4 0

Sól AF Reef salt

Oświetlenie Led

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie parametry wyglądają ok. Kiedy robiłeś testy? Możesz podać dwa poprzednie pomiary z datami?

Trochę KH wysokie, ale jeszcze nie wiem czy to może być jakimś problemem.

Marek.

Edytowane przez Miklas (wyświetl historię edycji)

image.jpg

294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testy robiłem 27 grudnia i wczoraj. Parametry prawie identyczne, tj mg i ca obecnie wyższe ok 20mg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wcześniejsze? Chodzi mi o to czy nie było jakiegoś znacznego wachnięcia parametrów w ostatnich powiedzmy 30 dniach.

Marek.

image.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 grudnia miałem niskie kh tj 6.7 zwiększylem ballinga (chyba za dużo) i w przeciągu dwóch tygodni kh skoczyło do prawie 10. Czy to może być przyczyną "choroby" korali?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak najbardziej, tu bym szukał przyczyny. Co więcej KH na poziomie 6,7 to całkiem dobre KH. Wydaje mi się, że takie jak masz obecnie jest za wysokie. Jeśli będziesz obniżał, to bardzo powoli.

Marek.

Edytowane przez Miklas (wyświetl historię edycji)

image.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to teraz zasadnicze pytanie: czy powinienem dążyć do obniżenia kh do poziomu ok 8 ( tym razem w dłuższym okresie) czy zostawić obecny poziom aby nie stresować ponownie korali?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym tak zrobił, ale mogę się mylić, może ktoś bardziej doświadczony się wypowie.

Marek.

image.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skok Kh w gore w takim czasie nie powinien byc problemem , co innego odwrotnie . Wiele bylo watkow na temmat skoku Kh bo pompa podala calosc plynu i nic sie w baniakach nie dzialo .

zbiornik 120x60x60 +sump . odpieniacz Sebastek czarna perla na Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040 , cyrkulacja wp-40 rw-15 , obieg Jebao9000 , oswietlenie Gieseman Matrix II 8x39w . 

8744f73183d58f0a59fb88f54dc034b6u1589a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem taki przypadek i u mnie SPSy traciły tkankę.

Marek.

image.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to teraz mam zagwozdkę.

Przez ostatnie kilka miesięcy wszystko rosło jak na drożdżach, a ostatnio coś się przytrafiło;(

Chciałbym tylko poznać odpowiedź czy utrata tkanki turbinarii spowodowane jest pogorszonymi parametrami wody(patr kh ) czy jakimś pasożytem etc...

Pozdrawiam

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodajesz jakies jedzonko dla korali , mikro ?

zbiornik 120x60x60 +sump . odpieniacz Sebastek czarna perla na Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040 , cyrkulacja wp-40 rw-15 , obieg Jebao9000 , oswietlenie Gieseman Matrix II 8x39w . 

8744f73183d58f0a59fb88f54dc034b6u1589a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karmię planktotem czerwonym po zgaszeniu światła. Z dodatków do tej port jedynie AF components strong.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.