Skocz do zawartości
danp

Pytanie o zgodnosc

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie (i panie)

Trzymal ktos moze wspolnie w jednym akwa Lysmata debelius z Lysmata amboinensis? Pewnie trzymal niejden z was, wiec moze troche zle skonstruowalem pytanie. Czy jest sens trzymac obie te krewetki w 120 litrach? Naczytalem sie troche opinii ze ta pierwsza (debelius) jest agresywniejsza i ludziom znikaja amboinensis albo wrecz widza ze ta druga zostaje zameczona/zabita przez ta pierwsza, szczegolnie w mniejszych zbiornikach.

Jest sens ryzykowac, jakie macie doswiadczenia z nimi?

Mam obecnie amboinensis, rewelacyjna, bardzo ufna, ciekawska, drazni nawet mojego kota ktory podchodzi w poblize akwarium sprawdzic co tam sie rusza miedzy skalami :) O czyszczeniu reki nawet nie wspominam...

380l FOWLR sie robi, beda rybki...

190l kosteczka, na ledach, pare rybek, same lps i zoaski, sprobuje to zrobic jak nalezy tym razem...

link do kostki: http://nano-reef.pl/...ow/#entry656361

link do FOWLR: http://nano-reef.pl/topic/91587-380l-fowlr-nie-ma-jak-rybki/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam u siebie po dwie jednego i drugiego gatunku. Debeliusy są nieśmiałe i pokazują się tylko przy karmieniu, amboinensis widać przez cały czas. Raczej są obojętne w stosunku do siebie.

Pozdrawiam Jacek 3_2.gif 370l, sump 100l, 40kg LR, 4*T5 54W DSCF2002.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

debeliusz faktyznie jest agresywniejszy ale trzymajac po 2 w akwarium nie powinienes miec klopotow natomias gorzej bedzie jak bedziesz chcial dolozyc wundermani z tymi bedzie walczy napewno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się iż debelius z amboinensis się nie lubią. Miałem debeliusa 1 szt. i dokupiłem 2 x amboinensis. Debelius od czasu do czasu atakuje nowych towarzyszy. Poza tym debelius nie pokazuje się za często.

Czesc i dzieki za ryby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uznalem ze nie bede mieszal tych dwoch gatunkow krewetek w tak malym akwarium.

Pozostane przy jednej amboinensis.

Problem w tym ze moja pierwsza stata w akwarium to wlasnie ta krewetka czyszczaca, nie powiem troche mnie to uderzylo, przetrwal biedak 16 dni w akwarium, pomimo wydaje sie dobrych paramterow, probowalem przy pomocy Wildtoma (dziekuje mu za slowa pocieszenia) dojsc przyczyny jego zejscia, nie mam pojecia co sie stalo. Zadnych skokow poziomu zasolenia, parametrow )poza ph z 8.2 na 8.4), nie wydaje mi sie zebym mial jakiegos drapieznika w skale (wyciagnieta i dokladnie obejrzana, 13,5 kg to nie tak duzo). No w kazdym badz razie final byl taki ze przybilo mnie to roche, i moze dla niektorych smieszne ale lezka poleciala bo "maly gnojek" byl naszym ulubiencem (w przeciwienstwie do kota :)). Zrobilem juz podmianke po tej stracie, jutro robie kolejna i jeszcze troche odczekam zanim zakupie kolejna krewetke, ale zrobie to na pewno.

Po tym przydlugim wstepie mam pytanie o Strawberry Pseudochromis (Purple dottyback), slyszalem ze potrafia atakowac male krewetki, czy ta czyszczaca tez nalezy do tych zagrozonych przez "truskawke"? Mial ja ktos? Mial ja ktos z krewetka? Kazda porada zanim dokonam kolejnych zakupow mile widziana, a planuje wlasnie miec ta rybke, potem dokupie jej jakies towarzystwo (tomato clownfish?) i wystarcza mi 2 rybki.

Akwarystyka morska to nie same przyjemnosci...

190l kosteczka, na ledach, pare rybek, same lps i zoaski, sprobuje to zrobic jak nalezy tym razem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

W 120 l bez problemu powinieneś utrzymać po 2 szt i L, debelius i 2 L , amboinensis ale raczej sobie odpuść większe krewetki z rodzaju Stenopus ( karłowate gatunki mogą być) . Co do Pseudochromisów miałem p,fridmani z 4 małymi L, wurdemani po wylince był tłuściutki ( a był niewielki ok 4-5 cm), po krewetkach oczywiście ani śladu . A pamiętaj że P, fridmani jest jednym z mniejszych i spokojniejszych gatunków . Piszesz o P , porphyreus jak dobrze pamiętam to też mały gatunek(5-6 cm) ale krewetki kup raczej podrośnięte jeżeli planujesz go w swojej obsadzie.Następny pomysł z A frenatus moim zdaniem zamknie ci drogę do wielu spokojnych rybek a pamiętaj że apetyt rośnie w miarę jedzenia, i tak bedzie tam docelowo pływać 4-6 ryb , lepiej pomyśl o czymś mniejszym i spokojniejszym . Mam nadzieje że to ci się do czegoś przyda ale to twoje akwarium i ma się tobie podobać więc zrobisz jak będzie ci pasowało . Inaczej wszyscy mielibyśmy takie same akwaria hehe.

Pozdrawiam Łukasz Kur

zbiornik 180x65x60 10x80W Powermodul 4 kanaly ściemniany.. Odpieniacz Bubble King 250 internal. Dozownik Grotech x7, Pompy obiegowe 2x OR 3500, Pompy do ruchu wody Tunze TS12 i TS7, Uzupełnianie wody Niveumat. Chłodzenie Teco Tr 20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje za odpowiedz lukaszkur

Nie planuje wiecej niz 2 rybki i wiem ze nie zmienie zdania, to akwarium jest po to zeby mnie uczyc, nie chce go przepelniac, chce zrobic ciekawe polaczenie bezkregowcow, 2 rybek i paru interesujaco wygladajacych korali korali. Co z tego wyjdzie zobaczymy, kiedys pewnie jak bedzie co to pokaze na forum, wkleje jakies fotki.

Lukasz tak z ciekawosci debelius i amboinensis wpuszczales razem czy w jakiejs specyficznej kolejnosci (porada ze sklepu zeby najpierw wpuszczac amboinensis i po paru tygodniach debelius wydaje sie sensowna ale wole spytac)?

Z gory dzieki

ps-o apetycie oczywiscie masz racje, jak kiedys w koncu osiade gdzies na stale to pewnie przyszykuje jakis wielki zbiornik, obecnie jestem na etapie "podniecania sie" fowlr z agresywnymi rybami, zreszta kto powiedzial ze czlowiek moze miec tylko jeden zbiornik :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.