Jeremiasz79 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2017 Cześć wszystkim-szczerze mówiąc to zazdroszczę tym którzy już wystartowali ze swoją życiową pasją, jestem tutaj nowy,powoli kompletuję sprzęt, czytam, zachwycam się na nowo pięknem rodzącego się życia, podziwiam i wkręcam się coraz bardziej ale wracając do tematu i mojego pytania- czy belka oświetleniowa NL T5 2x39 watt będzie wystarczająca na ok 15-20 skały ? doradzi ktoś z większym doświadczeniem ? dzięki i pozdr wszystkich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ibiza Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2017 Co masz na mysli piszac 15-20 skaly ? Oswietlenie sie dobiera do litrazu i obsady korali jakie chcesz miec a nie do ilosci skaly bo chyba o tym piszesz Cytuj zbiornik 120x60x60 +sump . odpieniacz Sebastek czarna perla na Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040 , cyrkulacja wp-40 rw-15 , obieg Jebao9000 , oswietlenie Gieseman Matrix II 8x39w . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jeremiasz79 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2017 dzięki za szybką odp-dokładnie tak-15 do 20 kg skały na 112l akwarium więc litraż trochę się zmniejszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czupacabra Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2017 Mnie się wydaje, że na twoje akwarium to skały nie bierz więcej niż 10 kg a max 12kg. Przy 20 kg skały to będziesz miał samą skałeni mało mejsca dla korali. A światło, to zależ co chcesz trzymać jeżeli miękkie to wystarczy , LPSy trochę mało. SPSy dużo za mało Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dongorzal Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2017 Jakie masz wymiary tego akwarium? Jeśli to standardowe 112l to chyba 2x39 W będzie wystawac poza obrys akwarium. . Wg mnie już lepiej 6x24W. Tyle że w jednym i drugim przypadku musisz liczyć się z co polrocznymi wymiarami świetlówek. Może lepiej poszukaj. Używanej listwy Led lub zrób ją sam. Tańsza eksploatacja kolego Wysłane z mojego F3311 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pecetowiec Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2017 Ja do swojego 112l dałem (dość ciężkiej) Nature's ocean base rock 9kg więc 10kg żywej to już sporo. Ja lampę robiłem sam jak by co to pisz na pw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach