Skocz do zawartości
Koper

Ukwiał, problem...?

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, kupiłem ostanio ukwiała, o takiego 

jednak mam z nim mały problem, ukiwał jest u mnie tydzień, ale wieczorem ok 18, gdy lampa zaczyna powoli przygasać zamyka sie cały, wystają tylko polipy tak ok 1-2cm ale wyglądają jak padniete, po dwu godzinach gdy światło gaśnie znów się otwiera? i jeszcze jedno czym karmić i jak często ukwiała bo jak narazie błazenki go olewają a wyszukiwarka coś nie bardzo działa.

WP_20170117_10_05_00_Pro.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja polecam tak na przyszłość najpierw poczytać a później kupować bo nie raz albo kupuje się coś czego nie powinno się trzymać w swoim baniaku, albo zanim uzyskasz odpowiedź jest za późno ;)

Ukwiały zamykają się na noc - to normalne. Mój w zależności od humoru raz zamyka się cały a nieraz coś tam wystaje. W dzień pompuje się elegancko.

Teoretycznie nie musisz dokarmiać ukwiału bo odżywia się przez zooksantele ale jak będzie głodować to zacznie spacerować szukając lepszego miejsca. Opcji jest wiele ja raz na tydzień lub dwa daje mu pod pyszczek kawałek mięsa krewetki a tak na codzien karmiąc pipeta dmuchnę niedaleko i zawsze coś sobie złapie.

Co do Błaznów nie ma reguły. Mogą się zainteresować od razu mogą po paru miesiącach a czasem nie interesują się wcale.

W regionie Kamigata mają rodzaj zawiązywanych pudełek na drugie śniadanie,

których używają tylko jednego dnia oglądając kwiaty.

Gdy skończą wyrzucają pudełka i depczą je.

Koniec jest ważny dla każdej rzeczy...

Zapraszam do mojego tematu :

http://nano-reef.pl/...u-z-walbrzycha/

Aktualności:26.08.2016 Zaciemnienie ....

W baniaku Palythoa, Briareum, Discosoma, Caluastrea, Ślimaki i dzika Xenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ktoś wie dlaczego Stichodactyla sp. może nie chcieć pobierać pokarmu ? może źle go karmie bo to mój pierwszy ukwiał tego rodzaju próbuje my dawać cały kryl tak jak dla  quadricolor ale nawet nie jest zainteresowany niby nie całe dwa tygodnie dopiero w akwarium ale moje inne ukwiały od razu chciały jeść ten nawet nie zainteresowany ktoś coś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.