yaro071 Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2017 Cześć. Planuję zakup akwarium optiwhite 100x50x40wys. Teraz moje pytanie: 1. komin w jednym z rogów, prostokątny? potrzebna wysokość,szerokość tego komina ? (wys.akwarium 40cm.) 2. spływ do sump-a ? 40 mm+zawór, rewizja 25 mm? jakie wysokie mają być? 3.grzebień? jaki wysoki? 4. pompa obiegowa. jaka moc? 2000l/h? Wszystkie uwagi mile widziane. Chcę, aby zamówione akwarium nie było kwestią przypadku, a przemyślana konstrukcją:) Może ma ktoś podobne akwarium i może podzielić się uwagami, ewentualnie co można poprawić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2017 Czemu takie niskie? Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yaro071 Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2017 (edytowane) Cześć Takie mi się podoba:D Mam teraz 100x40x50 i brakuję głębokości. W sumie to lustro wody będzie niżej niż teraz przez sump? Jednak nic nie jest pewnego i dla tego założyłem ten temat. Edytowane 17 Stycznia 2017 przez yaro071 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Proked Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2017 Jak masz możliwość to rób komin zewnętrzny i jakby co przy zamówieniu pamiętaj aby podać kolor sylikonu i szlif aby nie było nieporozumień jak u mnie. Spływ na 40 to za dużo tak myślę, ja mam teraz 450l w obiegu a spływ i rewizje mam na 32. Grzebień wysokość ma chyba jednakową bądź zbliżoną u większości producentów a jego minimalną długość wylicza się do pompy jaką chcesz zastosować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yaro071 Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2017 dziękuję. Widzę, że mało kto chce pomóc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach