Skocz do zawartości
dexa

Stateczniki z żarówek energooszczędnych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanie czy ktoś testował już takie rozwiązanie, wydaje się być tańsze być może nieco zabawy ale spalone żarówki zawsze gdzieś się znajdą dodatkowa zaleta to możliwość sterowania każdą świetlówką osobno Tylko czy w praktyce ktoś już to stosował i czy się sprawdziło. Bawiłem się z świetlówką 18W i statecznikiem wymontowanym z żarówki energooszcędnej 11W Zaświecić zaświeciło :-) ciekawa tania alternatywa ....

1553-obraz 007.jpg

1553-obraz 006.jpg

DEXA /jacekdl@o2.pl/ GG 3977 niestety na razie www.papierline.pl

moja mała galeria

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam na tym oświetlenie nocne, podłączyłem świetlówke 6w aktyniczną do statecznika od żarówki energooszczędnej 9w, działa poprawnie :)

360+110-od 15 Grudnia 2006 sprzedam miejsce na reklame (300 znaków) :D www.fastquad.pl- dla morszczaków z nano-reef super zniżki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@dexa kiedys sprawdzalem to rozwiazanie niestety na tych zasilaczach od kompaktow swieca swietlowki duzo gorzej.Jak potrzebujesz zasilacze to t8 to mam 2 sztuki do sprzedania 2x40w Hagena z kablami i oprawkami hermetycznymi.

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie nie potrzebuję tylko na razie kombinuję W przyszłości chę przejść na większy baniak i sprawdzam czy ma to sens chcę zamontować T5 24W i startować je na statecznikach z żarówek energooszczędnych, bądź co bądź tańsza alternatywa niż stateczniki eletroniczne a to jest to samo tylko nieco trzeba się pobawić wymontować, przelutować, zabezpieczyć ale potem każda zasilana osobno więc możliwość sterowania osobno każdą.

A powiedz mi Peniek czy świecą gorzej, znaczy ciemniej czy ..... ??

DEXA /jacekdl@o2.pl/ GG 3977 niestety na razie www.papierline.pl

moja mała galeria

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie sprawował się super układ od energooszczędnej żarówki 21w do 18w T8.

Polecam bez obaw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety te stateczniki nigdy nie dadzą świetlówce świecić na 100% :D Będa świecić DUUUUUUUUUUUUUUUUUŻO słabiej.

Leszek nasz główny elektronik kiedyś o tym pisał dlaczego są do bani :)

star.gifTo,że nie mam w tej chwili czasu na morszczyznę nie znaczy, że jš porzuciłem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.