Skocz do zawartości
Tenshuchiyu

Stylophora pistillata - szczepki

Rekomendowane odpowiedzi

Czy któryś z bardziej doświadczonych akwarystów może mi podpowiedzieć czym najlepiej uciąć kawałek Milki?

Zakupiłem dorodną szczepkę i chciałbym odciąć jedną z gałązek na nową podstawkę. Czy da rade zrobić to domowym sposobem tak, żeby nie zrobić koralowi krzywdy ? Czytałem już, że niektórzy używają zwykłego brzeszczota ale czy nie poszarpie on tkanki? Doszukałem się tez pomysłu by użyć zwyczajnych cążek ale tu boje się, czy w miejscu ucięcia się nie pokruszy?

I jeszcze jedno pytanie czy miejsce gdzie został odcięty kawałek zarośnie tkanką czy będzie tam biała "blizna" ?

Jest to mój pierwszy SPS i nie mam zamiaru się bawić w ćwiartowanie go bez odpowiedniego przygotowania, dla tego będę bardzo wdzięczny za wszelkie rady.

W regionie Kamigata mają rodzaj zawiązywanych pudełek na drugie śniadanie,

których używają tylko jednego dnia oglądając kwiaty.

Gdy skończą wyrzucają pudełka i depczą je.

Koniec jest ważny dla każdej rzeczy...

Zapraszam do mojego tematu :

http://nano-reef.pl/...u-z-walbrzycha/

Aktualności:26.08.2016 Zaciemnienie ....

W baniaku Palythoa, Briareum, Discosoma, Caluastrea, Ślimaki i dzika Xenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cążki wystarczą. Moja ma bardzo twardy szkielet więc trzeba użyć siły, ale pęka w danym miejscu. Wiadomo, że zawsze coś tam się ukruszy, ale tragedii nie ma. Miejsce cięcia zarasta tkanką i koral później normalnie dalej rośnie.

Wysłane z mojego MI NOTE LTE przy użyciu Tapatalka

Start luty 2011. Zbiornik: 85x55x50h=233l. Sump -112l. Cyrkulacja: Aquael Reef Circulator 2600, Jebao WP25, JVP 102. Obieg: New Jet 2300. Odpieniacz: H&S110 na Tunze Hydroformer Silence 9420.04. Oświetlenie: TMC V2 Ilumen Air 900 -170W. 15kg live rock. 9kg Nature`s Ocean Bio-Active Live Aragonite Reef Sand. Refugium. Sól: Kordon Coral Sea Complete

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nożyce do podcinania krzewów świetnie się sprawdzają. Z tym , że należy je od razu myć pod zwykłą wodą i osuszyć, bo wchodzi korozja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.