Skocz do zawartości
Bizonik

obiektyw do nikona

Rekomendowane odpowiedzi

mam nikona D50 ze standardowym obiektywem 18-55 i zastanawiam sie nad kupnem obiektywu do zdjec macro

moze kto cos doradzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

105 2.8 VR micro, 105 2.8, 60 micro, albo manula jakiegos.

Jezeli chcesz tez do zdjec przyrodniczych to ten VR bedzie bardzo dobry, jednak to nie jest tele takze ptakom zdjec nie zrobisz, ale wiewiorki, labedzie, kaczki to bez problemu. No i robaczki tez OK :)

Jest szybki i dobrze wykonany.

Napisz ile mozesz kasy przeznaczyc i co chcesz fotografowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za odpowiedz

do ptaszkow kupile sigme 28-300

a do akwarium potrzebuje obiektyw zeby robic zdjecia z bliska

kilka razy zastanawialem sie nad 105 ale odradzaja mi ja z powodu robienia nia zdjec z duzej odleglosci

zastanawiam sie teraz nad 50/2,8 ex dg macro sigmy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez przesady. Tutaj masz fotke. Na pierwszej koral jest 10cm od obiektywu.

DSC_0035.jpg

Ta Acropora ma z 10cm wysokosci i trzeba juz odejsc z 40cm do tylu aby cala uchwycic, ale zwierzeta nie beda sie ploszyly tak jak w obiektywach makro o mniejszej ogniskowej kiedy bedziesz im przystawial obiektyw do glowy.

Cale akwarium o szerokosci 120cm to juz trzeba ze 3,5 metra odejsc. Zalezy co bedziesz fotografowal. Jezeli tylko akwarium to wez o mniejszej ogniskowej. Jezeli jakies zwierzeta nie tylko robczki to wez cos kolo 100mm. Po cropie bedzie 150, a to juz cos :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

generalnie te obiektywy które wymienił Lukasz.PL ale wiadmomo Nikon się ceni :) alternatywnie jest jeszcze dobry tamron 90mm SP Macro, poniżej podaje ci link do wątku na forum nikona. Poczytaj sobie, może ci pomoże podjąć decyzję:

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=15566

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

generalnie potrzebuje obiektyw tylko do akwarium i robaczkow moze troche innej forografi ale robionej z bliska

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

generalnie potrzebuje obiektyw tylko do akwarium i robaczkow moze troche innej forografi ale robionej z bliska

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To moze byc Tamron, ktorego Alex poleca, ale nie mialem go w reku lub Nikkor micro 60. Z tym, ze moim zdaniem 60 bedzie bardziej uniwersalna, poniewaz ma krotsza ogniskowa no i w domu wygodniejszy bedzie.

One sa chyba w tych samych widelkach cenowych, ale nie mam czasu sprawdzic.

Jeszcze dodam, ze obiektyw do robienia fotek akwarium powinien byc jasny. Jasny to 2.8 i mniej. Zobaczysz, ze juz przy dziurze w okolicach 5 bedzie o wiele trudniej zatrzymac ruch przy niskim ISO. No chyba, ze akwarium dodatkowo bedziesz doswietlal podczas robienia fotek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze dodam, ze obiektyw do robienia fotek akwarium powinien byc jasny. Jasny to 2.8 i mniej. Zobaczysz, ze juz przy dziurze w okolicach 5 bedzie o wiele trudniej zatrzymac ruch przy niskim ISO. No chyba, ze akwarium dodatkowo bedziesz doswietlal podczas robienia fotek.

Tej Sigmy nie mialem, ale mysle, ze warto przeanalizowac zarowno forum forum.nikon.org.pl jak i zagraniczne fora, a najlepiej to zerknac na fotki jaki dany obiektyw robi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

po wielu analizach decyzja zapadla sigma 50/2,8 macro ex dg i jako drugi albo Sigma 150/2.8 APO EX DG macro HSM (1:1)albo Nikkor AF-S 105/2.8 G macro VR wybor drugiego zalezny jest tylko od dostepnosci kasy co myslicie o takiej kombinacji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

105 Nikona z VRem jest bardzo dobrym obiektywem jezeli ktos foci z reki. Jednak nalezy pamietac, ze VR nie zamrozi ruchu, ale zniweluje uderzajacy w nas wiatr, drzenie, ciala, rak. Jak robilem w poprzednim roku w grudniu zdjecia w temperaturze minusowej z VRem i bez to jest roznica dosc znaczna. Ponizej sa 3 zdjecia z VRa robione z reki, ale nie powiem z czyjego akwarium :) Przypomne tylko, ze to wyzej jest robione ze statywu.

DSC_0533.JPG

DSC_0537.JPG

DSC_0539.JPG

Co do szkiel to moje zdanie jest takie, ze lepiej rok zbierac do dobrego szkla. Takie szkla beda sluzyly latami.

edit: nie wiem dlaczego, ale zdjecia sa u mnie na dysku takiej samej wielkosci, a tutaj roznej. Dziwne troszke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz napewno ta 50 sigmy ma odwzorowanie 1:1 wiec bedzie ok

a pozniej to sie zastanowie nad wyborem

czy bedzie to 105 czy 150 wiem jedno zeby kupic ktorys z nich trzeba mies 3 tysiace wiec musze poczekac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pamietaj tylko że 50 moze dawać 1:1 z małej odległości a 105 lub 150 z większej co się może przydać do focenia czegoś z tyłu akwa.

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz wyzej pisalem o tym co Qbab napisal, dla mnie akurat jest to wazne i dobrze, ze i on o tym wspomnial.

Nawet jak ide nad wode czy na lake to troche drazni jak kaczki uciekaja czy inne zwierzeta poniewaz mam zalozony obiektyw o malej ogniskowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lukasz.PL @ wiesz dodatkowo z obiektywani macro jest jeszcze ten efekt że odległość w jakiej masz 1:1 (liczona od przedniej soczewki) bardzo zależy od ich budowy, no i oczywiście od ogniskowej, tym nie mniej mozna trafić na konstrukcje o tej samej ogniskowej ale sporo rożnioące się odległością fokusowania dla 1:1, ja powiem tak - z mojego punktu widzenia im ta odległość większa tym lepiej bo łatwiej pracować z żywymi zwierzakami. Kiedy robiłem foto oka pszczoły (martwej) to mogłem użyc 50mm z pierścieniami, jedynym problemem było dobrze to ośiwtlić bo sam obiektyw utrudniał dojście światłu (odległość była około 5 mm od soczewki), z żywym obiektem to się nie uda.

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.