FunWorld Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2017 Trochę brakuje u mnie światła, bo mam teraz tylko 4x54 W T5. Postanowiłem dokupić ledy w oprawce t5. Poza e5 znalazłem coś takiego: https://reefbuilders.com/2016/05/31/arcadia-led-t5-retrofit-lamps/ 18W zamiast 54W i daje 2 x więcej PAR. Macie z tym jakieś doświadczenia, czy będę pierwszy używający takiego wynalazku na tym forum? Teraz używam zwykłych t5 od nich i są całkiem w porządku - chociaż nie mam porównania z innymi firmami w tym zbiorniku. Na razie kupuje 1 taki wynalazek (marine blue) i może do tego dokupie za jakiś czas dwa razy droższe e5 (30w blue pop) Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
balast Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2017 jak mam w baniaku http://erybka.pl/product-pol-13752-AquaEl-Retrofit-16-W-39-W-T5-Actinic.html x3 i do tego led białe t5 świetlówki wymieniłem na tube led teraz mam same led korale otwierają sie w baniaku nie za uważyłem jakgoś niepokojących zmian jestem zadowolony mnie prądu żrą i nie nagrzewja tak wody mam wszystko pod klapą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2017 To chyba będzie coś podobnego. A jak z jasnością w porównaniu ze standardowymi t5? Faktycznie są jaśniejsze? Dają "bliki" jak inne ledy? Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ibiza Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2017 Blikow nie dają . Posiadam tylko niebieskie i muszę przyznać ze jest to naprawdę niebieski kolor Cytuj zbiornik 120x60x60 +sump . odpieniacz Sebastek czarna perla na Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040 , cyrkulacja wp-40 rw-15 , obieg Jebao9000 , oswietlenie Gieseman Matrix II 8x39w . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2017 No to zapowiada się fajna alternatywa. Teraz pozostaje tylko czekać i testować. Szkoda, że blików nie ma. Brakuje mi ich z oświetlenia ledowego. Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2017 Arnold,blikow nie ma gdyz nie jest to swiatlo skupione,tylko rozproszone po rurze,ale pomysl calkiem ciekawy a jesli chcesz bliko to dokup jakis spot light... Cytuj Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2017 Brzmi logicznie, ale miałem nadzieję, że chociaż w poprzecznej osi się coś tam wytworzy. Spotlighta nie mam jak włożyć. Innych lamp też nie za bardzo jak. Mam 2 nieużywane i wciąż kombinuje. Tak to u mnie wygląda jak na załączniku. To czarne to jakiś plastik na który przykleiłem folie lustrzaną, a to żółte to 2 x 2 x 54W 1150mm. Trochę za mało tego światła jak na spsy i malu ukwiał, więc kombinuję. Mam nadzieję, że 18W LED dadzą więcej światła niż 54W jażeniówka. A jak nie to pozostają te droższe e5 30W. Alternatywnie mógłbym w połowie środkowego czarnego panela zrobić dziurę i wstawić tam taką lampę 60cm: Uszczelniłbym silikonem i spróbował tam jakoś dodać ją. Dodatkowe 60W led powinno dużo zmienić. Szczególnie jakbym rozlokował to jakoś, że po bokach mniej światłolubne korale by poszły. Coś muszę pomyśleć, bo teraz jest 210W na zbiornik 5ft x 2ft x 2ft Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 1 Lutego 2017 No i pokombinowałem na szybko i zrobiło się z tego coś takiego: Niestety większość niebieskiego wypada dokładnie tam gdzie są świetlówki, które zasłaniają światło z 2 rzędów ledów. Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 1 Lutego 2017 Wywal tą pokrywę i wstaw normalną lampę Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 1 Lutego 2017 No właśnie ta opcja na razie odpada. Muszę kombinować bez podnoszenia się ponad to co jest. Nie wiem, czy nie przelutuję części ledów zamieniając niebieskie z białymi. Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach