Skocz do zawartości
Pawecki1984

Budowa sumpa do akwarium w kształcie litery L

Rekomendowane odpowiedzi

W związku z planowanym nowym projektem akwarium proszę o pomoc w temacie wykonania sumpa. Akwarium o wymiarach i kształcie jak na załączonym zdjęciu. W jaki sposób wykonać do tego zbiornika sump???? Czy ktoś z forumowiczów mógłby mi to jakoś narysować/naszkicować?? Niestety moja wiedza w tym temacie jest nikła :(. Posiadam dość duży odpieniacz: ATI Power Cone 250 IS DC (wymiary 430x256x544). Filtr przepływowy posiadam Pacific Sun 2,3 L (wymiary bez pompki 41x14, pompka z Jebao malutka). 

Chciałbym aby w sumpie była komora na odpieniacz, filtr przepływowy, pompę wylotową i ewentualnie dolewkę (choć tą ostatnią komorę można wykonać jako osobny zbiornik - wąski a wysoki).

Dodatkowo mam pytanie - w którym miejscu w tym akwarium umieścić komin (w samym rogu czy może na którymś z bocznych rogów)???

20170131_215348.jpg

1935e5648c0982e3bca0900bd4d0a36au1569a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Przemek78 napisał:

Sump ma mieć też taki kształt?

Niekoniecznie. Może być prostokątne. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam baniak w takim ksztalcie i sump normalny pod wieksza czescia.

komin daj na duzym rogu curkulatory dasz na waskich bokach i bedzie ok

Edytowane przez Radek-sl (wyświetl historię edycji)

ca423fe0c577ab52c4072b862333e025u1247a1097.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Przemek78 napisał:

Podaj jakie mają być wymiary całości dł x szer x wys

Może być na całą długość dłuższego boku akwarium.

1 minutę temu, Radek-sl napisał:

ja mam baniak w takim ksztalcie i sump normalny pod wieksza czescia

Możesz podesłać zdjęcie lub rysunek jak to wygląda????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Np taki układ- widok z boku

http://f3acde935dd71ebcmed.jpg

Wymiary nie biorą pod uwagę grubości szyb, trzeba to o to skorygować kosztem tej środkowej komory. Jeszcze wysokość pierwszej przegrody trzeba sprawdzić z wymogami odpieniacza

Ostatnia komora na pompę- również musisz sprawdzić czy jest odpowiedniej szerokości (dla Twojej pompy)

Co do kominów to tutaj przydałby się dwa- na jednym i drugim końcu. W ostateczności na tym dłuższym końcu. Jeśli akwarium będzie widoczne tylko z jednej strony (od tych dłuższych boków) to zrób na środku. Chodzi o to aby komin ładnie zbierał zabrudzenia z powierzchni, jeśli będzie tylko z jednego końca to może nie zbierać wszystkiego w jakimś rozsądnym czasie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak. Narysowałem wszystko i wyszło mi coś takiego jak na załączonych rysunkach:

1) Akwarium

akwarium.jpg

2) Sump:

sump.jpg

Niestety ten odpieniacz musi mieć komorę o szerokości 47 cm (do odpływu odpieniacza trzeba dodatkowo dać rurę PCV bo inaczej jest plusk wody słyszalny). Zdjęcie na stronie:

https://reefshop.pl/eshoper/pl/p/ATI-Power-Cone-250-IS-DC-odpieniacz-bialek/2543

Pompę wezmę taką (czy wystarczy??):

http://erybka.pl/product-pol-13241-Jebao-Jecod-DCS-4000.html

Standardowa płyta meblowa ma 18 mm grubości, a szkło sumpa będzie 8mm. Wychodzi mi że ten odpieniacz nie wejdzie bo szerokość sumpa musiałaby być 52,5 cm (chyba że coś źle liczę). Nie wiem też jaka wysokość sumpa (co to determinuje????)?

Jeżeli chodzi o dolewkę to zrobiłbym z szkła 6 mm, szerokość 10 cm, wysokość chyba w zasadzie dowolna. Będzie osobno obok sumpa.

Czy taki projekt sumpa jest ok???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tam masz błąd w tym rysunku- pierwsza przegroda musi być najwyższa a potem coraz nizej

Wysokość sumpa musisz mieć przynajmniej taką aby oprócz normalnej pojemności zmieścił całą wodę, która spłynie z akwarium do poziomu podstawy grzebienia oraz z komina. Dobrze jeśli zmieści jeszcze pojemność dolewki ponieważ zdarzają się awarię powodujące wpompowanie całej dolewki do systemu.

Tak się zastanawiam po co Ci to wcięcie w rzucie akwarium, to tylko 30cm, nie lepiej zrobić prostokąt 82x85cm. Tym bardziej, że bardzo to podraża koszt akwarium, dolna szyba musi być cięta laserowo.

Godzinę temu, Pawecki1984 napisał:

(...)

Standardowa płyta meblowa ma 18 mm grubości, a szkło sumpa będzie 8mm. Wychodzi mi że ten odpieniacz nie wejdzie bo szerokość sumpa musiałaby być 52,5 cm (chyba że coś źle liczę). Nie wiem też jaka wysokość sumpa (co to determinuje????)?
(...)

Dlaczego nie wejdzie? Przecież na stronie pisze, że potrzebuje 47cm, po co ci jeszcze rura odpływowa? Musiałbyś mieć stelaż jak akwarium a płyta lekko zachodząca ponad dno.

Tak w ogóle to nie przesadzasz z tym odpieniaczem do tego akwarium?

Edytowane przez Przemek78 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do szybe na dnie ,to robią dna klejone z 2 szyb lub klejone warstwowo na przmian.  Ale będzie na pewno droższe niż standard .  Jeśli upierasz się dalej przy kształcie  komin musi być na końcu twojej L a powrót w przeciwnym końcu poprawi to wymianę wody  i  cyrkulację.  A  komin w rogu będzie strasznie ciężki w utrzymaniu  czystości i ratowaniu zwierzaków ze środka komina. 

Sump można zrobić z 2 akwariów  i nie sklejonych ze  sobą  . Przepływ załatwi różnica wysokości akwariów i przepustowość hydrauliczny lub wycięcie w szybie z wklej ona szklana rynną .  Zasada prosta im większy Sump tym lepiej .

Edytowane przez waldit1 (wyświetl historię edycji)

gallus in suo sterquilinio plurimum potest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.