Skocz do zawartości
Gość

Zoanthusy czy to problem

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

Witam jako że jestem tu nowy nie chcę dokładać do innego tematu pytań,ale co do Zoanthusy mam pytanie mam wiele skałek porośniętych tym pięknym koralem ale z jednym jest ptoblem,nie otwiera się od 4dni cały tylko częściowo , czy to normalne w tych koralach ,dodam że tydz temu odc od niego parę główek na szczepkę która z resztą też się od tygodnia nie otwiera.Czyżby się pogniewała :huh: nie oczekuję zbyt dużego tematu oczekuję prostej odp czy to norma u tych korali,reszta jest ok.

Zoanthusy-to piękny koral

20170212_154420.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie się pogniewały. One są bardzo uczuciowe i często się obrażają. 

A tak na poważnie, to zazwyczaj problem parametrów, których nie podałeś.

500 +

-zakładając akwarium morskie nic nie wiemy

-po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy;

-po roku jesteśmy ekspertami,

-po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

wstyd się przyznawać dziś o nich był temat
No3 -70

Po4- 0,25

Ca-480

KH-9

Mg-1370

PH-7,6

DTS-000

Zasolenie 1,024

temp 25sC

Ale dodam że reszta skałek Zoanthusów się otwiera w całości  

Edytowane przez Adi1977 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie, pamiętam temat.

Zoantusy wbrew pozorom potrafią być wybredne. Te, które tam masz 'Radioactive Dragon Eyes' raczej nie są wymagające, ale i tak nie lubią AŻ tak wysokich NO3 i PO4.

One mogą dużo wybaczyć, ale jak zaczną padać, to będą dodatkowo zatruwać wodę i być przyczyną padnięcia kolejnych. 

To spore ryzyko ciągnąć akwarium z tak dużą ilością korali na takich parametrach. 

Nawet jak zacznie się jakaś plaga glonów, czy cyjano to może spowodować równię pochyłą, po której może się lawinowo stoczyć całe życie.

Zejdź do NO3 ~10 i PO4~0.05 i zobaczysz jak życie rozkwitnie, a do tego będziesz miał możliwość zastąpić część obsady bardziej wymagającymi gatunkami.

Innymi powodami (wątpliwe, ale możliwe) może być nieodpowiadający nurt wody lub oświetlenie.

500 +

-zakładając akwarium morskie nic nie wiemy

-po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy;

-po roku jesteśmy ekspertami,

-po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze byc jeszcze taki problem,ze sa zaatakowane przez slimaki nagoskrzelne,zobacz bardzo dokladnie czy nic po nich ni chodzi,one maja pare mm dlugosci,u mnie kiedys tak bylo,zakup 6 line wrasse rozwiazal problem calkowicie.

350 litrow Rena Aqualife,tunze 4*6045 ,deltec mce 600 turbo,266w t5 mix lps i miekkich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zoasy zamykają się gdy coś je stressuje lub mają nieodpowiednie parametry.

Może im coś dokuczać inny koral, slimak osiadły, ryba.

Czy ten koral na prawo od szczepki nie dotyka zoasow?

Wysłane z Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Grzegorz nic go nie dotyka połowa szczepki się otwiera a połowa nie sprawdzałem jak na zdjęciu,tylko inne skałki z tą samą odmianą są ok ,co do testów to coś dziwnego zaistniało,nie wiem czy test z Salif nie jest walnienty bo wczoraj wieczorem sprawdzałem jeszcze raz No3 po podnianie wody 10% JBL -No3-15 , Zoolek No3 25 ,Salif 70 ciągle tyle samo,test ma ważność 08.2018-pytanie czyżby aż takie różnice były w testach nie chce mi się w to wierzyć!

Edytowane przez Adi1977 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem podobny przypadek - niestety część zamknięta szczepki zanikła i dopiero z silniejszych polipów się odrodziła rozrosłą zatrważająco szybko... 

Czy polipy na razie są zamknięte czy też zauważyłeś zanik? jak tylko przymknięte to pół biedy (o ile nie potrwa to zbyt długo)

Sprawdź czy nie podgryza Ci ich jakaś asterina - u mnie jak miałem słabszą szczepkę i ją oblazły to niestety ciężko było odratować - zauważyłem że czasem jakiś bardziej natarczywy wieloszczet też je zestresuje czasowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.