Skocz do zawartości
RafałŚL

Potrzebna pomoc do regulacji oświetlenia lampy led

Rekomendowane odpowiedzi

Gość
45 minut temu, Stefan85 napisał:

Rozumiesz temat??

mnie pytasz ? to tak : temat rozumiem - Ciebie za to nie bardzo ... to tak jakby zamiatać schody pod górę - da się ... tylko po co komplikować sobie życie ?

jak robić sterowanie to porządnie (wschody - zachody) bo koszta podobne

a jak dać plexi (niekoniecznie mleczną w satynową/mrożoną/oszronioną .. jak się tam ona nazywa) i wyżej pampę to koszta są ... znikome

--//-- EDIT

rozumiesz = rozwiniesz :)

zasilacz 48V 3A (144W) z allegro

do tego drivery z PWM i arduino z zegarem - zalezy jakie / ile driverów - ale koszta to jakieś 200zł (trzeba by poszukać i policzyć dokładnie)

Edytowane przez Gość (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Pisze z tel. Słownik zmienia czasem to co pisze i zdarza mi sie to przeoczyć.

Miało być 'rozwiniesz' temat a nie 'rozumiesz'. Sorry za nieporozumienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie musi być po kosztach,nie o taniochę mi chodzi a o funkcjonalność,płynne sterowanie w prosty zrozumiały sposób,coś z czego zmontowaniu nie trzeba 5 fakultetów z elektroniki,nie potrzebuje też mega bajeru ze nie wiem z smartfona będę sterował,blichtr mi zbędny,dlatego ta przetwornica do tego ten woltomierz,to fajne,proste rozwiązanie.

Nie chcę tłumić szybkami,tym bardziej ujmować led,wolałbym dodać jeszcze jedną nitkę led,samych 420nm bo tych mam tylko 4szt a od groma 450nm,wracając do tematu,pomysł z przetwornicami bardzo mi się podoba ale chętnie dowiem się jak można w inny sposób tym sterować,mam 3 akwaria,wiec może następna lampka na innym sterowaniu :-D

Kolega Silvia rozwinie łopatologicznie temat z driverami,pisze łopatologicznie bo to PWM brzmi mi znajomo ale niezrozumiale,czytałem troszkę o tym ale nadal jest to dla mnie nie do końca zrozumiałe.

Edytowane przez RafałŚL (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

łopatologicznie :D (i dużym w skrócie)

PWM (Pulse-Width Modulation) metoda regulacji sygnału prądowego (lub napięciowego)

przetwornice/drivery które mają PWM można w prosty sposób sterować za pomocą np. Arduino - do którego wgrywasz program, ustawiasz datę i godzinę, podłączasz gdzie trzeba i gotowe - na serio nie trzeba zaawansowanej znajomości elektroniki , wystarczy umiejętność czytania schematów (i trochę wprawy w posługiwaniu się lutownicą)

zerknij np. tu

http://magu.pl/aqma-led-control

ps. można popytać o płytkę Aqma - ułatwia życie :) (poskładanie sterowania)

Edytowane przez Gość (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda ciekawie,siądę nad tym i poczytam,aczkolwiek coś czuję ze na pierwszy raz łatwo nie będzie ,tu coś wstawić tam przylutować,tu buzer tam znowu jakieś nowe magiczne ,, pwmSilkySmootTimeSec"  :-) Z łopaty powstał szpadel :-)

Przetwornice są o niebo prostsze ale spróbuję ogarnąć to magiczne PWM jak się nie uda albo potrwa to do następnej zimy to będą przetwornice :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

to są niewymagane dodatki - działa i bez tego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.