Skocz do zawartości
ravicq

Sump + pudło na siporax czy to będzie działać

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zmieniam sumpa, chcialem żeby było prosto i zostało dużo miejsca na media filtracyjne.

s1.jpg

Wymiary 54x40x35

Od lewej odpieniacz, miejsce na siporax inne media, pompa obiegowa. 

s2.jpg

Wymyśliłem sobie żeby dla całej przestrzeni na media wykonać pudło na siporax wlezie tego z 20l, (teraz mam 5). Teraz tak sobie myślę czy to będzie działać bo chyba w takim ustawieniu woda pójdzie nad siporaxem a nie tak jak chciałem po przez pudło (jak na grafice). 

No i czy jest sens pakować w cała komorę siporax? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już to sobie przemyslałem prawa cześć pudła (ścianka)  musi być wyższa niż przegroda odpieniacza wtedy: woda z komory odpieniacza bedzie wpływać do pudła przepływać dołem i wracać górą do przegrody pompy? Jeśli nie tylko siporax i odpieniacz to co jeszcze?  Jakiś algaescruber dam radę wcisnać. Teraz ta komora na siporax ma jakieś 20 cm mógłbym wstawić mniejsze pudło i coś? 

Ta przegroda przed pompą jest konieczna?  Gdzieś w sumpach akrylowych widziałem że z pojemnika na siporax wypływa dołem i nie ma juz kolejnej przegrody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

może DSB + spaghetti a siporax po prostu do worka ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też myślałem o dsb czy refugium ale jak tam dsb upchnać?  Nie będzie za mało miejsca? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, ravicq napisał:

Też myślałem o dsb czy refugium ale jak tam dsb upchnać?  Nie będzie za mało miejsca? 

A jakie masz akwarium? Tutaj bardziej liczy się stosunek wielkości dsb do akwarium niż wielkość sama w sobie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

małe DSB lepsze niż żadne :) wysokość to 18cm ? jak dasz 10cm piasku to mało wody na górze zostanie dla glonów - można by trochę pokombinować z podziałem komory (na długość)  np.  3/1 i w tym 1 dać tylko glony ... albo inne wariacje .. same glony , 50/50 glony siporax ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwarium 160l

To może zrobić tak wszystko zostaje jak jest (tj przegrody) dzielę cześć na siporax na długość i wychodzą 2 komory po 20x20x18 (bo 18 to wysokość przegrody pompy) w jedną pakuje siporax w drugiej robię refugium tą część na refugium trzeba by było okleić czymś czarnym?  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

zależy jak oświetlisz i z czego zrobisz przegrodę - jak dasz np ledy z soczewkami 20-45' to będzie świeciło jak latarka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.