p@weł Zgłoś Napisano 15 Lutego 2017 Slyszalem o takiej metodzie,stosuje ktos?w sumpie czy w głównym?podobno działa.a co z odoieniaczem wtedy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 15 Lutego 2017 Masz jakiegoś linka do tej metody? Na filmikach ludzie mają w głównym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
p@weł Zgłoś Napisano 16 Lutego 2017 no właśnie mają w głównym,kiedyś to nie do pomyślenia,żeby bąbelki w głównym były od razu lincz byłby.nie mam linka myślałem że fachowcy się wypowiedzą na ten temat bo to ciekawe może być ale widze że ogólna cisza.pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 16 Lutego 2017 A ja sobie to sprawdzam. Poczytałem troche na zagranicznych forach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg Zgłoś Napisano 16 Lutego 2017 Heja...Kiedys dawno temu poruszylem ten temat i zdania byly raczej negatywne,chociaz ja to stosowalem w swoim sump'ie i zauwazylem same pozytywy,woda byla bardziej klarowna a ja mam swira na tym punkcie,korale (w wiekszosci LPS) pieknie sie pompowaly a sama woda wygladala po prostu bardzo "zdrowo",co kazdy po pewnym czasie jest w stanie okreslic jakosc wody po wygladzie...Wpadlem na to przypadkowo,kiedy bardzo,bardzo dawno mialem pierwszy slony zbiornik a w tym czasie akwarystyka morska raczkowala, a ja na noc dawalem kostki napowietrzajace wprost do zbiornika i spodobal mi sie wyglad wody na drugi dzien...Zadowolone tez byly korale,choc ich w tamtym czasie wiele nie mialem...Tak na chlopski rozum to na rafie woda jest ruszana we wszystkich kierunkach,rozbija sie o skaly i tworzy miliony mikro babelkow,nie wspominajac juz o sztormach,ktore przeciez w naturze maja miejsce i dodatkowo nasycaja a nawet przesycaja wode tlenem...Ta wizualnie krystaliczna woda to moze efekt wyzszego Redox,ktory ma miejsce takze przy stosowaniu ozonu i lampy UV...Pozdrowki... Cytuj Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 16 Lutego 2017 (edytowane) Jak ta metoda dziala od strony technicznej i czy w sumpie mozna ja odpalic? Znalazlem filmik jak to w sumpie gosc odpalil. Edytowane 16 Lutego 2017 przez Piotr1 (wyświetl historię edycji) Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 16 Lutego 2017 Ja szukam rozwiązania jak to dobrze rozwiązać mając panel bez sumpa. Narazie mam kamyk pod cyrkulatorem. Ale na full napowietrzaniu po chwili zbiornik cały w bąbelkach. Muszę zaginać wężyk. Ciekaw jestem jak fajnie i dobrze to zrobić w Robert efmaxie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
p@weł Zgłoś Napisano 16 Lutego 2017 Czyli co napowietrzac w nocy czy w dzien?chyba nie caly czas bo by sie nie dalo ogladac baniaka.a co z odpieniaczem,czy ma pracowac czy naprzemian z napowietrzaniem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg Zgłoś Napisano 16 Lutego 2017 Ja napowietrzalem sump'a po pare godzin dziennie,trzeba tez wziasc poprawke na to ze babelki bardzo chlapia i warto tak zabezpieczyc sump,by woda nie splywala po sciankach szafki czy stelaza... Cytuj Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 16 Lutego 2017 Na forum zagranicznym forum czytalem, że odpieniacz powinien chodzić. Bo detrytus unoszony bąbelkami trafia do odpieniacza szybciej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 16 Lutego 2017 Ja zrobie u siebie tak jak u tego goscia z filmu powyzej na kostce lipowej w ostatniej komorze sumpa z pompa. Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 16 Lutego 2017 Ja musze też załatwić kostke lipową bo ta zwykła za duże bąble daje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg Zgłoś Napisano 16 Lutego 2017 Ja jechalem na power head'zie ktory zasysal powietrze i w ten sposob odpadala wymiana kostek...Ciekawe jest co ten gosciu mowi o stabilnym PH podczas pracy napowietrzania noca oraz braku roznic,dzien-noc... Cytuj Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 16 Lutego 2017 Wg zagranicznych for ph nie spadało w nocy poniżej 8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
p@weł Zgłoś Napisano 16 Lutego 2017 No to znaczy ze dziala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach