Skocz do zawartości
mali

OSAD

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj w nocy miałem awarię pompy. Rano woda miała kolor mleczno-bialy. Obecnie po uruchomieniu pompy awaryjnej woda się wyklarowała ,na szczęście wszystko żyje ale skały i makroglony pokryte są białym osadem. Mam więc pytanko : co to jest ten osad i czy jest grożny dla życia

78+55 refugium, lampa DIY 4x24W T5+8W 6500K nad refugium, odpieniacz Beast400, 18 kg LR 7 gatunków miękasów, 6 gat.SPS, 2LPS,para błazenków

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a przypadkiem nie dodawales wczoraj kalkwasera albo ca

bo wyglada to na wytracone wapno jakie masz parametry wody

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie między 23 a 24 podawałem wodę wapienną, ale szłem spać około 1 w nocy i pompa jeszcze pracowała i wszystko było ok.

78+55 refugium, lampa DIY 4x24W T5+8W 6500K nad refugium, odpieniacz Beast400, 18 kg LR 7 gatunków miękasów, 6 gat.SPS, 2LPS,para błazenków

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj dalej jest osad, zrobiłem pomiar wapna i okazało się że jest go bardzo mało - 260mg[test JBL na Mg,Ca],magnez prawie w normie [1260], Kh-8.Tak więc możliwe że wytronciło się wapno. Ale dlaczego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudna sprawa poniewaz testy moga sie mylic.

Moze tez tak byc, ze Ca jest wiecej to przy niskim poziomie Mg (sprawdz jednak innym testem:)) trudno jest tam rozpuscic jeszcze wiecej Ca i dochodzi do wytracenia CaCO3 (wapno).

Moze gdybys najpierw Mg podniosl do 1350 mg/l...

Ale zaczalbym od kupienia dobrych testow.:yes

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównałem testem Saliferta na Ca , wyszło jeszcze mniej -240 mg. A dobre testy to jakiej firmy ?

Dzięki za odpowiedż

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Salifert, Tropic Marin:D

Czy po dodaniu kalkwassera poziom Ca sie w akwarium zwiekszyl czy nie?

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
mali :

Dzisiaj dalej jest osad, zrobiłem pomiar wapna i okazało się że jest go bardzo mało - 260mg[test JBL na Mg,Ca],magnez prawie w normie [1260], Kh-8.Tak więc możliwe że wytronciło się wapno. Ale dlaczego?

jedyne wytłumaczenie które się przychodzi na myśl, jeśli po podaniu Kalkwassera zawartość Ca spadło jeszcze niżej, zamiast wzrosnąć to reakcja z CO2 którego gwałtownie przybyło po wyłączeniu pompy

akwa 330 l małosolne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.