FunWorld Zgłoś Napisano 17 Lutego 2017 Powoli zaczyna mi się kończyć Rowa Phos i zacząłem szukać taniej (likwidowane zbiorniki, zmiana zdania, aukcje etc). Przy okazji udało i się bardzo tanio kupić produkt FM Ultra Phos. W przeciwieństwie do Rowy jest oparty na aluminium i różni go kilka cech (z tego co czytałem na forach): - jest wydajniejszy - działa szybciej i trzeba uważać, żeby nie obniżyć PO4 zbyt szybko, co może spalić końcówki SPSów - po wsypaniu jest biały i zmienia kolor w miarę "wykorzystania" - działa też trochę jak węgiel aktywny wyciągając żółty kolor z wody - jest zbity i woda nie podrzuca cząsteczek, tylko je opłukuje. - kiedyś seachem miał wtopę z podobnym produktem i przez to niektórzy powtarzają, że tego typu produkty oddają aluminium do baniaka Ktoś tego próbował używać w swoim reaktorze? Nie widziałem tematów o tym produkcie na forum. Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 24 Lutego 2017 Sam sobie odpowiem;) Przy okazji znalazłem inny ich produkt z serii. Ulotka twierdzi, że produkt obniża PO4, ale nie schodzi do 0, tylko się trzyma w okolicach 0.04ppm https://www.faunamarin.de/en/ultra-phos-0-04-1000ml-reduce-po4-to-0-04/a-54/ Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach