Skocz do zawartości
mmedenski

Sol+kalkwasser?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy mozna przygotowujac solanke mieszac sol z kalkwasser zamiast z czystaRO? Ewentualnie dodawac kalkwasser do robionej solanki?

Chodzi mi o podniesienie ph w akwa, bo stale wychodzi mi cos kolo7.7.

Kh i Ca, po zainstalowaniu reaktora poszlo do gory, natomiast ph nie. Myslalem ze to wina testu, ale w drugim, nowozalozonym akwa z sama skala mam ok8 (ten sam test).

Pozdrawiam,

MM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

Kalkreaktor nie podwyzsza Ph , tylko obniza przy okazji oddaje do wody wapno i hydrogenkarbonat , microelementy ewentualnie ,zalezy od wypelnienia kalkreaktora.

Jak tylko wyparuje z wody Co2 , to Ph znowu wzrasta , wtedy zawor magnetyczny sie otwiera ,(elektroniczny Ph kontroller) i ponownie zaczyna sie dozowanie Co2 , nasycona juz woda z kalkreaktora wedruje kropelkami do baniaka i ponownie obniza wartosc Ph , to powoduje zamkniecie sie zaworu magnetycznego .(w ten sposob wartosc Ph jest ciagle kontrolowana i utrzymywana na jednym poziomie ) a przy okazji woda jest wzbogacana w wapn i hydrogenkarbonat .

Zauwaz ze wartosc KH i Ca , ma powiazania z PH :) Te trzy parametry sa od siebie zalezne .(dodatkowo Mg jesli chodzi o Ca)

Super wygodna rzecz takie elektroniczne kontrolery PH :) nieprawdasz ?

Wlasnie w ten sposob to dziala , kalkreaktor oddaje wapn i zwieksza alkalicznosc wody , utrzymuje wszystko w dosc stabilnych parametrach.

Odnosnie Kalkwasser , rozpuszczamy ja w osmozie a nastepnie juz jak sie ostoi po kilku godzinach to zakraplamy do akwarium :)

Nie widze sensu dodawac kalkwasser do przygotowanej wczesniej solanki .

Pamietaj tez ze Ph nie jest wieczne i po kilku godzinach spada w akwarium , woda pobiera Co2 znajdujace sie w otoczeniu co powoduje spadki Ph (Potentia Hydrogenii)

Pisales ze Ph wynosi u Ciebie 7,7 , masz na mysli z samego rana czy ogolnie tylko tyle ?

Po kilku miesiacach mozna ustawic akwarium na prace tylko z samym reaktorem , ale mlode akwarium , niedojrzale potrzebuje duze ilosci wapna i samym kalkreaktorem tego nie nadgonisz.

Dlatego proponuje Ci jaknajszybciej zaczac zakraplac kalkwasser ( oczywiscie tez pod elektroniczna kontrola)

Z tym ze najpierw zapoznaj sie dobrze z tym tematem :)

Dodam ze bywa czasami tak , ze bedziesz lal i lal ta kalkwasser;) i Ph tez nie bedzie wzrastalo :no potrzeba wtedy zwiekszyc oczywiscie KH ( to bedzie znak ze KH siadlo ) .

z konsomolskim pozdrawlieniem Mischa :D:D:D;):):)

(Probuje sie dopasowac skoro inni niemoga :);)

Ps; Nie pisalem Ci wczesniej czasem co powinienes zrbic , jezeli nie chcesz zeby sie skala zasmierdla ?

Zacznij zakraplac kalkwasser i nie trzymaj skaly w zakwaszonej wodzie !

Inaczej mozesz sie pozegnac z akwarium morskim , utrzymujac ciagly poziom Ph 7,7 czy tez ponizej ( w morzu to jest coinnego.)

O mieszaniu calciumhydroxid`u proszku z sola , powiem juz tak krotko zwiezle i na temat;) zapomnij .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te ph 7.7 mam w akwa 1 rocznym, obsada glownie miekkie, 1galaxea , z ryb tylko zebrasoma xanturum, rozgwiazda. Wszystko wyglada stabilnie, nic mi nie pada, niektorych miekkich niezle przyrosty. Jedyny problem to sporo glonow zielonych porastajacych czesc skalek. Rybka nienadaza ze zjadaniem ich(pewnie srednio je lubi:)). Mysle ze moze to byc wina niskiego ph (duze wydalanie co2 do wody).

Co do reaktora to zdaje sobie sprawe ze wyplyw zawiera duzo co2 i to powoduje spadek ph, natomiast myslalem ze wzrost ph z 6 do 13 ( po wlaczeniu reaktora) spowoduje wieksze buforowanie wody a tym samym wzrost-stabilizacje ph. Niestety wciaz mam 7.7 ( wydaje mi sie ze nie ma roznicy miedzy rano-wieczor).

Kalkwasser dolewam juz od pol roku. Glonow wapiennych nie ma duzo, chodz ostatnio ruszyly. Mam tez drugi test na ph ale wydaje mi sie ze jest jeszcze mniej dokladny od salifierta, wyniki podobne.

Parametry akwa: zwiazki azotowe-wszystkie kolo0, kh-ostatnio 13.2, magnez 1320, no i ph 1320!!

MM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

nie wierze ze Twoje akwarium funkcjonuje juz rok czasu przy ciaglym ph 7,7 :)

W takim niskim Ph , korale nie czuje sie dobrze .

Opisz jaki masz kalkreaktor , podejrzewam ze za duzo wolnego Co2 oddawane jest do wody.

Nie rozumiem tego zdania - natomiast myslalem ze wzrost ph z 6 do 13 ( po wlaczeniu reaktora) Ph13 nie jest uzywane w akwarystyce morskiem , GORA 8,6 !

Opisz jaki masz Kalkreaktor , niestety cudow niema i podniesiemy Twoje Ph :no

pozdr....

Ps; Byl kiedys problem z tzw, turbokalkreaktorami firmy TUNZE , ktore oddawaly za duzo wolnego Co2 co powodowalo ciagle spadki Ph ponad norme . Te Kalkreaktory to niewypal :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

mowie Ci ze cudow niema , sam sie mozesz jeszcze dzisiaj o tym przekonac :no

Masz w domu Calciumhydroxid ?

Jeszcze jedno pytanie czym mierzyles poziom Kh i czym zwiekszyles do 13 jednostek i dlaczego az 13 ?

W akwarystyce morskiej jest mowa od 8 - 10 jednostek , ale 13 to wiadomo nie tragedia , za kilka dni i tak siadzie na 10 :)

pozdr...

Ps; z jaka predkoscia zakraplasz Kalkwasser (Calciumhydroxidpulver rozpuszczony w osmozie , odstawiony na kilka godzin )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, z rana ledwo widze:)- oczywiscie wzrost z 6 na 13 to dotyczy kh.

Reaktorek(dokladnie!) mam AM, wchodzi tam raptem kilo wkladu, no mimo tego ze ciagle musze w nim grzebac mysle ze dziala bo mam wzroty kh i ca w akwa. Bez elektroniki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No coz przemyslalem sprawe i zabralem sie do pomiarow:

-akwa 1roczne(podlaczony reaktor, dolewki kalkwasser): Ph7.4!(niemozliwe!!-test salifierta, ok.8-test zooleka),Kh 16!( wzrost o prawie 3st. w ciagu 2 dni!), Ca480;

-reaktor wylew:ph 6,5, Ca 600.

Ostatnio zwiekszylem dwukrotnie wyplyw (i dozowanie co2) z reaktora.

Mysle ze(tak jak pisales Zbyszku) moze cos byc w tym wolnym co2 wydostajacym sie do akwa.

Taki ph komp fajna sprawa, no coz koszta. Na razie trzeba sie meczyc zwyklymi testami.

MM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

zwiekszajac Co2 i wyplyw wody na wyjsciu z kalkreaktora , tym samym obnizasz Pholaboga.gif

shocked10.gif

KALKREAKTOR NIE SLUZY DO PODBIJANIA PH ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! tylko do obnizania PH , pozwala jednak utrzymywac poziom PH na tych samych parametrach (Ph - kontroller) poniewaz podtrzymuje inne parametry jak wapn (Ca )i karbonat (KH) po odparowaniu Co2 z wody Ph wraca na swoje miejsce . Nalezy to jednak spokojnie robic , wszystko poustawiac ! nikt nie zwieksza poziomu wapna za pomoca kalkreaktora w kilka godzin z 300 na 460 naprzyklad

Aby osiagnac odpowiedni poziom wapnia i Kh oraz tez Ph , wszystko to musi dziac sie powoli a nie na chura dowalic Co2 i zwiekszyc wylot wody w kalkreaktorze , to niezalatwi sprawy i oczywiscie Ph bedzie spadalo to jest calkiem normalne , naturalne .

Zwieksz cyrkulacje wody u siebie w akwarium , tym samym szybciej wyparuje to Co2 , najlepiej odinstaluj ten kalkreaktor i dawaj na razie tylko sama Kalkwasser , POMALU kropelkowo :)

Nie wiem juz jak Ci to wytlumaczyc :)

Mysle , ze jak bede niedlugo robil swoja wode to nagram filmik i opisze wszystko od A do Z , polepszy to byc moze samopoczucie zwierzat w wielu zbiornikach :)

pozdr....

Ps; Z tym wolnym Co2 w morskiej wodzie, to w sumie nie dokonca jest tak jak napisalem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Dzieki za wytlumaczenie.

Oczywiscie ca z 300do480 wzroslo mi stopniowo w ciagu miesiaca. Inna sprawa to wzrost kh i spadek ph, to faktycznie moja sprawka-w ciagu kilku dni.

Zwiekszylem szybkosc przeplywu w reaktorze poniewaz przy malym wyplywie po max 2 dniach zmniejszal sie jeszcze bardziej i dochodzilo do zapowietrzenia. Po prostu nie moglem ustawic tego. Gdy zwiekszylem wyplyw (i dopasowalem do niego dozoanie co2) wszystko chodzilo ok, nic sie niezapowietrzalo.

Teraz widze ze zaduzy przeplyw spowodowal zbyt szybki zmiany kh( w gore),i ph(w dol).

Zrobie tak:

-na kilka dni wylacze reaktor, bede dozowal tylko kalkwasser,

-pomysle nad kupnem phkontrolera( szlag mnie trafia przy testach kropelkowych)

-rozwaze kupno ph komputera(faktycznie jak pisales Zbyszku moze to byc bardzo dobra sprawa na przyszlosc.

Poobserwuje troche parametry, gdy dojda do siebie wlacze z powrotem reaktor.

Dzieki za pomoc.

MM

p.s.poradz mi jeszcze jakis zaworek na wyjsciu z reaktora(od niego sie zaczelo:()

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

znam ten bol:) dobre sa sciski od kroplowek nie zatrzymuje sie wtedy woda:) kraniki nie sa najlepszym rozwiazaniem.

Pozdr....

Ps; Odlacz reaktor i dozuj sama kalkwasser , ale jak wlaczysz ponownie kalkreaktor i w tak ispsob bedziesz go uzywal jak teraz to problem powroci.

Przyznaj sie :D sam wydlubales ten reaktor ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

znam te kalkreaktory firmy Aquamedic , nie przepadam za ta firma , powiem szczerze ze produkuja tandete , czesci sa z bylejakiego materialu robione , aby taniej i wiecej , takie mam zdanie o tej firmie .

pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, jeszcze z nim powalcze i moze wycisne troche wapna:)

Ale pomalu sie przekonuje do tego by kupowac "na wyrost". Jak czlowiek zaczyna w morskim to mysli sobie tak: zaloze na probe male akwa(a noz mi zacznie padac), kupie odpieniacz tanszy( po co przeplacac skoro moze wystarczy), kupie reaktorek mniejszy( jak sie poducze to se zmienie) itd.

Ale pozniej sie okazuje ze w malym akwa to niebardzo jest co upchac i ciezko trzymac parametry; tani odpieniacz nic nie pluje i trzeba kupic nowa pompe na przyklad; a reaktorek to reaktorem atomowym to na pewno nie bedzie:)

Rada dla nowych:

MAX DUZE AKWA I NIE KUPOWAC SPRZETU "NA PROBE"

MM

ps.mam nadzieje ze Przemek mnie stad nie wyrzuci, w koncu tu jest nano:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

nie stac nas na to zeby kupowac kilkarazy jeden i ten sam sprzet :D dlatego jak kupowac to najlepszy , innym tanszym sprzetem niema co sobie zawracac glowy .

Daruj sobie ten reaktor firmy Aquamedic , zakraplaj kalkwasser i bedzie dobrze.

Skoro zobaczyles juz po roku czasu ,ze nie idzie tym reaktorkiem wiele zdzialac , to daj spokoj . Nawet pies nie idzie klikakrotnie w swoje wymiociny :D

Ja uwazam ze on ma zaslaba pompe i nie miesza wystarczajaco tego Co2.

pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

Kalkmikser lub inna nazwa Kalkwasserreaktor

Zasada działania: urządzenie służy do mieszania wodorotlenku wapnia CA (OH)2 z wodą osmotyczną. W wyniku reakcji z wodą Ca (OH)2 dysocjuje Ca2+ i 20H-.

Tak powstały roztwór działa w następujący sposób:

jony OH neutralizują naturalne kwasy w akwarium jednocześnie buforując i stabilizując PH

do wody morskiej zostają dostarczone Jony Ca2+, czyli wapń niezbędny do życia korali, alg szlachetnych

następuje neutralizacja fosforanów, które są szkodliwe i przyczyniają się do rozwoju niepożądanych glonów

w wyniku podwyższenia PH następuje naturalna reakcja łączenia jonów Ca2+ NOH- i CO2 zawartego w powietrzu, przez co wytwarza się naturalny węglan wapnia i wzrasta twardość wody w akwarium

(Text skopiowalem z jakiejs strony) special14.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli tak faktycznie byloby jak piszesz o kalkmixerze to do czego bylby potrzebny kalkreaktor?

MM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

Kalciumreaktor lub inna nazwa Kalkreaktor (angielska nazwa LIME REACTOR)

Zasada działania: urządzenie służy do dostarczania jonów wapnia i wodorowęglanów do wody morskiej.

CaCO3+CO2+H2O=Ca (HCO3)2

Aby węglan wapnia został rozpuszczony w wodzie morskiej potrzeba obniżyć ph wewnątrz kalkreaktora do wartości 6,5 lub 7,0 (w zależności od rodzaju używanego medium) za pomocą CO2.

W wyniku reakcji powstaje łatwo rozpuszczalny wodorowęglan wapnia dostarczający wapń i podnoszący twardość węglanową.

Aby urządzenie działało poprawnie potrzeba potrzebny jest zestaw CO2 i ph kontroler lub ph komputer, który utrzymuje zadane wartości zakwaszania wewnątrz urządzenia.

Na rynku dostępnych jest szereg modeli kalkreaktorów. Najlepszą wydajność posiadają kalkreaktory ciśnieniowe z podwójnym obiegiem - "duo". Konstrukcja "duo" pozwala na osiągnięcie wysokich wartości dKH i zabezpiecza możliwość dostania się CO2 do akwarium.

(Text skopiowany )special14.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

(Text skopiowany ) :D "i zycie stalo sie prostrze" special14.gif

DOBÓR OSPRZĘTU, SYSTEMU I METODY FILTRACJI:

Metody filtracji

Opisując ten dział bazowałem na literaturze The Reef Aquarium i The Modern Corall Reef Aquarium oraz na własnych obserwacjach i doświadczeniu.

1. METODA FILTRACJI BERLIŃSKIEJ

Twórcą metody jest Peter Wilkens i klub akwarystów z Berlina.

Najczęściej spotykana metoda filtracji i chyba najefektywniejsza. Wykorzystuje naturalną żywą skałę w połączeniu z wydajmy odpieniaczem i dodawaniem do wody preparatów jodu, strontu, trace (pierwiastków śladowych) oraz roztworu kalkwasser.

Jako oświetlenie stosuje się silne światło HQI połączone ze świetlówkami aktynicznymi.

Metoda berlińska występuje w kilku odmianach, czasami w połączeniu z filtrami zraszanymi czasami również w połączeniu z dodatkowym osprzętem typu kalkreaktor.

Główna cecha tej metody to stabilne parametry wody osiągnięte poprzez zastosowanie niezbędnych komponentów.

W metodzie berlińskiej mamy więc duży odpieniacz, który jest sercem systemu filtracji, wydajną pompę zapewniamy uzupełnianie wapnia i innych związków niezbędnych do życia rafy. A żywa skała jest naturalnym katalizatorem procesów życiowych.

2. METODA FILTRACJI dr Adey`a inaczej zwana Algal Turf Scrubber lub filtracja glonowa.

Metoda ta polega na wykorzystaniu filtra glonowego. Na odpowiedniej powierzchni rosną algi, które w naturalny sposób absorbują z wody niepożądane substancje.

Różnica pomiędzy standardowym filtrem glonowym polega na tym, że algi są zraszane wodą jak podczas przypływów, oraz istniej możliwość usuwania alg z płyty filtracyjnej.

Głównym zadaniem takiego sposobu filtracji jest upodobnienie akwarium do naturalnego ekosystemu.

3. METODA FILTRACJI dr Jauberta

W tej metodzie nie występują odpieniacze, filtry zraszane, węgiel aktywowany.

Wewnątrz zbiornika występuje duża cyrkulacja wody, i duże natlenianie wody za pomocą kamieni napowietrzających. Dno zbiornika oddzielone jest od podstawy specjalną przegrodą i obsypane dwoma warstwami piachu koralowego. W tak powstałym obszarze dolnym woda ma niski poziom tlenu, jest więc siedliskiem bakterii denitryfikujacych. W warstwie górnej, gdzie przenika tlen z akwarium gromadzą się bakterie nitryfikacyjne. Taki układ powoduje ze akwarium działa jak reaktor perfekcyjnego cyklu azotowego. Taka konstrukcja jest również wykorzystywana w filtrach, mających zastosowanie w dużych akwariach.

Wymiana wody w takim systemie to zaledwie 5% miesięcznie.

4. METODA FILTRACJI Lee Chin Eng

Metoda ta wykorzystuje tylko silne oświetlenie i natlenianie zbiornika, przy wykorzystaniu dużej ilości żywej skały i naturalnej wody z oceanu.

Metoda ta jest bardzo popularna w krajach azjatyckich, na "farmach korali", nie jest wymagany żaden osprzęt tylko pompa podmieniająca wodę z oceanu

(Text skopiowany)

pozdrawiam Zbyszek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.