Skocz do zawartości
Gość

Led Driver 4x 40w 36v potrzebna pomoc elektrotechnika

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

możesz podać specyfikację tych Twoich COB 50W RGB ?

bo z tego co znalazłem to kanał np. R potrzebuje do poprawnej pracy : 16-18V i 560-700mA

więc jeżeli podłączyłeś to pod zasilacz 32V to dziwne (i masz szczęście) że jeszcze działa

kanały G i B potrzebują 24-27V i 560-700mA

50.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To są jakieś wynalazki.

Kupiłem kiedyś od MAGU - jako full spectrum z zasilaniem 32 Volt na każdy kanał...

- dałem pierw to na zasilacz regulowany - i faktycznie - coś zaczęło się dopiero świecić od napięcia - bodaj 26 Volt...

/kanał UV - nawet - więcej.../

- niewiele więc myśląc - podłączyłem amperomierz i pomiar temperatury - i trochę eksperymentalnie dobrałem te 32 Volt.

Działa to - naprawdę bajka...

Pytałem MAGU - czy nie ma więcej tych ledów lub gdzie je można zakupić - ale sam już nie pamiętał... /jakiś stary , niedokończony projekt.../

Inną lampę zrobioną mam na zasilaczu 12 Volt , przerobiony nieco od kompa...

Oczywiście ten sam sterownik , ale w tym przypadku 16 sztuk COB po 10 W - każda. 

No i kolejna lampa - podobnie ale na COB'ach RGB.

Wszystko pięknie hula - od ponad roku - więc polecam ten sterownik.

Znalazłem przed chwilą:

1:  EPISTAR ES-CADBV45P 45*45mil 10000K x 10 chips (32-34V @ 350mA-500mA)
2 : EPISTAR ES-CADBV45P 45*45mil 455nm Royal Blue x 10 chips (32-34V @ 350mA-500mA )
3 : EPILEDS EP-U4545K-A3 45*45mil 420nm x 5 chips + 430nm Violet(UV) x 5 chips (32-34V @ 350mA-500mA)
4 : EPISTAR ES-CADBV45P 45*45mil 445nm Royal Blue x 10 chips (32-34V @ 350mA-500mA)
5 : EPISTAR ES-CADBV45P 45*45mil 15000K X 10 chips (32-34V @ 350mA-500mA)

1 i 5 - podłączone mam równolegle pod jeden kanał.

Jednak jest to EPISTAR...

Edytowane przez PIOTRONIX (wyświetl historię edycji)

7a614fd06c325499f1680b9896beedeb.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
3 godziny temu, PIOTRONIX napisał:

Wszystko pięknie hula - od ponad roku - więc polecam ten sterownik.

to nie polecaj - bo ktoś kto nie ma pojęcia o ledach kupi i .. coś zepsuje/spali

powtarzam jeszcze raz - to jest sterownik do innego rodzaju Led (do taśm) które są sterowane napięciem

PowerLed są sterowane natężeniem 

jaka jest różnica ? samochody mogą jeździć na rożnych paliwach np. benzynie i gazie - tyle że podawane przez inne układy

wysterowanie tych ledów napięciem "na oko" powoduje że albo nie są wykorzystane ekonomicznie (20-50% strat) - albo się sfajczą - a na pewno znacznie skróci się ich żywot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Dnia 13.03.2017 o 13:46, silvia napisał:

tzn potrzebne wyższe napięcie ? bo 700mA przecież jest

to np. tu masz do 35V

http://www.ebay.com/itm/1-3W-LED-Driver-350mA-700mA-PWM-Light-Dimmer-DC-DC-Step-Down-Module-5-35V-MF-/172377988959

Zamówione, dostarczone w ok 3 tyg. polutowałem i... Działają odwrotnie tzn przy pełnym wypełnieniu PWM lampa jest wygaszona a przy wypełnieniu 0% świeci pełną parą. 

Żeby działało to sensownie z aplikacją @Magu trzeba zmienić w kodzie wartość pwm(x)invert z false na true (zgodnie z radą @Magu). bez tej modyfikacji kodu lampa świeci kiedy ustawiam wygaszenie a gaśnie kiedy ustawiam świecenie. Problemem po modyfikacji zmiennych właściwie jest tylko to że przy odłączeniu zasilania arduino lampa zapala się na full. Po zaniku prądu w nocy też startuje na 100% i stopniowo sie wygasza. zastanawiam się nad dołożeniem jakiejś baterii dla arduino żeby trzymało konfigurację w razie zaniku prądu.

Edytowane przez Gość (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
21 minut temu, Stefan85 napisał:

Zamówione, dostarczone w ok 3 tyg. polutowałem i... Działają odwrotnie tzn przy pełnym wypełnieniu PWM lampa jest wygaszona a przy wypełnieniu 0% świeci pełną parą. 

Żeby działało to sensownie z aplikacją @Magu trzeba zmienić w kodzie wartość pwm(x)invert z false na true (zgodnie z radą @Magu). bez tej modyfikacji kodu lampa świeci kiedy ustawiam wygaszenie a gaśnie kiedy ustawiam świecenie. Problemem po modyfikacji zmiennych właściwie jest tylko to że przy odłączeniu zasilania arduino lampa zapala się na full. Po zaniku prądu w nocy też startuje na 100% i stopniowo sie wygasza. zastanawiam się nad dołożeniem jakiejś baterii dla arduino żeby trzymało konfigurację w razie zaniku prądu.

są także "odwrotne" drivery i dlatego jest "false / true" do wyboru

nie baterii a zegara (o ile nie masz) i drabinkę rezystorów

jest o tym np. tu http://magu.pl/aqma-led-control

i tu https://aqma.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Zegar mam, kojarzył mi się raczej z czasem niż z zapasem energii... Z baterią chodzi mi o to żeby arduino nie wyłączało się po zaniku zasilania. Same ustawienia są zapamiętane ale po powrocie prądu lampa błyska a chciałbym żeby się nie włączała. Wydawało mi się ze wystarczy zabezpieczyć arduino jakimś zapasowym źródłem energii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
42 minuty temu, Stefan85 napisał:

Wydawało mi się ze wystarczy zabezpieczyć arduino jakimś zapasowym źródłem energii.

czyli zegarem z baterią (akumulatorem) :) - jeżeli czas się zresetuje to arduino ... nie wie która jest godzina

a żeby nie błyskało (na kilka sec.)  full mocą po włączeniu - drabinka rezystorów

aa i jeszcze to (z opisu @magu)

" Od wersji 1.1.0 "AQma LED Control", po zaniku zasilania wszystkie kanały PWM płynnie się "rozświetlają" aż do ustalonej wartości. Cały proces trwa 30 sekund. Wartość tę można zmienić w zmiennej pwmSilkySmootTimeSec (od 1 do 255 sekund). "

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Muszę jeszcze raz, dokładnie sprawdzić jak to działa. Może nie trzeba już nic zmieniać.

To z opisu @Magu pamiętam, założyłem tylko że on robił apkę dla driverów "normalnych" które po zaniku prądu czekają na sygnał pwm żeby się zaświecić. Moje świecą pełną mocą i czekają na sygnał żeby wyłączyć. Zanim Arduino załączy i wyśle sygnał mija chwila i błyska. Chyba że coś innego sprawdzałem i taki był efekt...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Niestety. Po zaniku prądu lampa włącza się na 100% a po kilku s gaśnie. Raczej rzadko zdarzają się u mnie przerwy więc to nie wielki problem ale jednak drażni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.