Skocz do zawartości
Gość Zbyszek36

No i pomiescilo sie wszystko w jednym .

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Zbyszek36

Bez dodatkowych szlauchow , rurek , rureczek , innch cudow :)

Jezeli chodzi o przeplyw wody w sumpie , wiadomo ze nie moze byc ani zamaly ani za duzy wiec jaki to bedzie sredni ? biorac pod uwage pompe glowna 2500l/h ?

Zrobilem rozgalezienie wody , ktorej czesc splywa do komory wypelnionej wata (mozna zobaczyc na filmie), w ten sposob zmniejszylem przeplyw wody w pierwszej komorze w ktorej beda rosly glony , no i przy okazji tez czystrza woda przedostaje do odpieniacza.

Na dnie w tej malej komorze z wata , postawilem kratke na podniesieniu w ten sposob woda splywa dosc szybko powodujac ruch wody w komorze w ktorej znajduje sie pompa glowna i przy okazji miesza kropelki skapujacej kalkwasser z mixera :no (ma byc , mieszac juz niedlugo )

To niedlugo to juz dlugoooooooo ! !! :)

filter4.JPG

filter1.jpg

filter2.JPG

filter3.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

Witam:)

Otrzymalem dwa pytania :)

Czy ta komora w ktorej znajduje sie wata nie bedzie sie zapychala ?

Oczywiscie ze nie :) na dnie komory ustawilem kratke na podniesieniu w celu szybszego splywu wody :) juz wczesniej o tym pomyslalem .

Zreszta wate bedzie sie wymienialo , a nie czekalo az sie z niej zrobi nieprzepuszczany wode filc :)

Drugie pytanie jak zamierzam wyregulowac przeplyw wody w sumpie ?

Od tego sa te dwa wmontowane krany (zawory) i rozgalezienie wody ktora splywa bezposrednio do komory z wata , tym samym zmniejszam objeosc (przeplyw ) wody w pierwszej komorze :D powiedzmy tej glownej w ktorej beda glony.

W ten sposob mozna regulowac przeplyw wody w komorze z glonami , od zera do jaknajwiekszej (oczywiscie taki przeplyw nie jest potrzebny:) chyba , ze w celu przeplukania komory i wylapania zanieczysczen ( przy okazji wymienienia wkladu (waty) )

Mysle ze to dosyc dobre i proste rozwiazanie:)

No i ze tak powiem kompaktowe :D

Pozdr...

Ps; Zauwazcie ze z ta wata to nie jest taki zly pomysl :D zanieczyszczenia z filtra nie przedostaja sie do odpieniacza , ani do pompy glownej w ten sposob nie przedostaja sie do zbiornika tylk osa wylapywane.

Chcialem uslyszec wiecej opini na ten temat :D w ostatecznosci mam jeszcze troche innych pomyslow;)

pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie rozwiejesz moje watpliwosci Zbyszku, ale i tak zapytam. Czy nie lepiej jest gdy wlasnie odpieniacz przyjmuje na sibie jak najwiecej zanieczyszczen? Oczywiscie nie mowie o naprawde duzych zanieczyszczeniach mechanicznych (typu np kawalki makroglonow), ktore moglyby uszkodzic pompe odpieniacza, ale o calej reszcie. Te duze zanieczyszczenia sa chyba zreszta wylapywane przez kratke. Na wetwebmedia.com sugeruja wlasnie ustawienie odpieniacza przed prefiltrem mechanicznym, stad moja sugestia.

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

kope lat martinnew:)

proteiny znajduja sie w wodzie nie plywaja kawalkami :D wata wylapie tylko mechanicznie grubsze resztki pokarmu , glonow itd , pozwoli to tez na dluzsza zywotnosc kostek lipowych w odpieniaczu ktore uwzam za najlepsze , produkuja najdrobniejsze pecherzyki powietrza .

Odpieniacz i tak zrobi swoje :) wylapie proteiny z wody , wata napewno nie zaszkodzi w niczym , po zatym do tej komory z wata mozna wlozyc inny wklad :) naprzyklad w celu wylapania phosphatu .

Wata jest tutaj tylko wspomagajaco , raczej w niczym nie szkodzi wiecej chyba pomaga ?:)

Rzuc okiem prosze na to , wlasnie zanim woda sie przedostanie do odpieniacza :D

filtracja1.jpg

filtracja2.jpg

filtracja3.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie bedzie pompa powrotna?(chyba jej nie widac)

Czemu odpieniacz stoi w ostatniej komorze, w ktorej poziom wody moze opadac (co moze wplywac na poziom w odpieniaczu i zla jego prace)? Nie lepiej dac go w pierwszej, w razie chwilowego zaniku pradu w ostatniej komorze podnosi sie poziom i moze wylac zanieczyszczenia z kubka?

MM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

pompy powrotnej nie widac? special25.gif I to jest sukces uwazam , ze malo co widac i nie jest nawalone i ladnie pomieszczone :) (zrobie zdjecia i pokaze gdzie sie znajduje) zreszta na tym dolnym zdjeciu widac dokladnie gdzie ona jest :D

Po zatym przypatrz sie dluzej na zdjecia i powiedz mi prosze , ktoredy woda powraca do akwarium :D?

Powiesz mi ktoredy ?

Poziom wody w komorach nie moze opadac , opada w tej ostatniej co sygnalizuje mnie o stanie wody ktora jest (bedzie) automatycznie uzupelniana:)

Na poziom wody w odpieniaczu moge miec wplyw tylko ja sam , regulujac przeplyw wody kranem(zaworem ) nic po zatym.

W razie awari pradu , wszystko jest tak wymierzone ze sie nic nie przelewa:)

(patrz ponizsze zdjecie po wylaczeniu pompy glownej , zapewniam Cie ze gora w akwarium tez sie nic nie przelewa:) niema prawa !

pozdr...

Ktoredy powraca woda do akwarium ?

filter4.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

Woda powraca ta sama rura co splywa :) w rurze 32 mm znajduje sie rurka 16 mm :D gora ktoredy powraca jest rozgalezienie tak aby , nie ta sama woda ciagle splywala :D mam nadzieje ze to rozumiesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiesz...twoje opisy sa na tyle barwne ze zrozumialem wszystko;)

Wiem tez ze odpieniacz ma zaworek ktorym regulujesz poziom, tylko zauwaz, ze jak nie dolejesz wody do komory w ktorym on stoi to poziom w odpieniaczu sie obnizy. Nie byloby tego w 1 komorze. Nie to ze sa to uwagi, poprostu ja nie mam autom.dolewki i mialem taki problem, a czytaja nas osoby ktore wlasnie zakladaja swoje pierwsze akwa, wiec tak sobie rozwazam:)

Sprzecik wyglada ekstra( nie to co moj przerobiony ru-wal:))

Pomysl z rurka swietny, stad moje pytanko o pompe, troche ja zaslania wata i jej niezauwazylem:). Na zdjeciu wyglada jakby te rurki byly jedna za druga, jak uszczelniles wlot tej mniejszej w wieksza?

MM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

jak moze byc inaczej ? Waldemar :D

pozdr...

Ps;Pojemnosc wody w komorze w ktorej beda rosly glony wynosi okolo 30 litrow.

Fajnie , ze sie podoba dziekuje :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

nie badz taki skkromny smile31.gif

pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.