Skocz do zawartości
wildschek

Parametry wody RO/DI - TDS co jest nie tak ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Mam taki problem , na wejsciu do RO przemierzylem kranowke TDS i wskazywal cos w okolicach 320 ppm a za RO bylo raz 0,02 a raz 0,05 ale juz za DI ktore dolozylem wczoraj bylo 0,09 czy to normalne ??? Zywice mam świeżo zasypaną tą MB400 i nie wiem co jest ze za DI pokazuje wiecej jak przed ... Czy moze byc przyczyną Kubelek do DI , który ma gwinty tzn wlot i wylot z mosiądzu ???? Przecież i tak wyjscia na wąż są plastikowe czy tam z tworzywa i chyba jest dosc niewielki lub nawet wcale nie ma kontaktu z wodą ! więc co jest nie tak moze miernik TDS choc mało prawdopodobne jest praktycznie nowy

Pozdrawiam

Akw 840L (200x70x60h) + sump 300L Odp :DELTEC AP851 ,obieg Deltec 4745; cyrk. 2 x Koralia 8 ; 3 x 150HQI +4x80W + 2x54W + Deltec KM500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak spuszczone może nie dziesięć ale 5L napewno . A czy może być żywica wsypana luzem do pojemnika/kubełka ja ją wpakowałem do pończochy ale to chyba nie powód żeby podnieść zawartość ppm na TDS-sie za DI choć już sam nie wiem

Akw 840L (200x70x60h) + sump 300L Odp :DELTEC AP851 ,obieg Deltec 4745; cyrk. 2 x Koralia 8 ; 3 x 150HQI +4x80W + 2x54W + Deltec KM500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jaki wewnętrzny pojemnik , ja mam obudowę 10" taką przezroczystą ale wsrodku nie ma żdnego dodatkowego wewnętrznego pojemnika na medium ??? link do tego kubełka za 49 Plz.-

http://www.czystawoda.pl/index.php?co=lista&KD=Filtry%20narurowe

Może to te mosiężne gniazda sieją po TDS-ie ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolę podpiąć się po temat,

dziś zabrałem do pracy próbkę wody po RO + DI,żywica świeżo zasypana.

Wartość na mierniku DTS pokazała 9,5us(mikro simensa),natomiast woda demineralizowna z laboratorium taka jaką otrzymują miała ok 4,9us.

Dało mi to do myslenia i sprawdziłem "kubeł" na wypełniacze wymienne,okazało się iż tylko część wody przechodzi przez cały wkład MB400,większość ucieka na "skróty" po górze (wina osłony) wężem na gotowo.

naprawiłem usterke i jutro niosę ponownie do testów.

Mam prośbę czy możecie mi napisać w jakich wartościach wasze mirniki podają wyniki?

ms,us?Jak dla mnie wartość 0,07us,to coś nie do uwierzenia.

W planach piko-rafa 30ltr z miękkimi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.