Skocz do zawartości
BONSAIMANIA

akwarysta morski czy już nie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Nie tak do końca innego - może raczej nowego .  Kilka ostatnich akwa było fluo . Jeszcze pije piwko przy tym co mam w tej chwil  ;-)  . Przyznam się szczerze , że od niedawna chodzą mi meduzy po głowie ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie tak do końca innego - może raczej nowego .  Kilka ostatnich akwa było fluo . Jeszcze pije piwko przy tym co mam w tej chwil  ;-)  . Przyznam się szczerze , że od niedawna chodzą mi meduzy po głowie ;-)

Może jakąś fotkę wrzucisz?

baszurek nadaje mobilnie...

"Czy nig­dy nie zas­ta­nawiał się pan nad tym, dlacze­go chmu­ry i drze­wa, złotog­niade je­sienią, bu­re zimą, ten pejzaż dek­li­nowa­ny przez po­ry ro­ku, dlacze­go wszys­tko wa­li w nas pięknem jak młotem, ja­kim pra­wem tak się dzieje? Prze­cież po­win­niśmy być czar­nym prochem międzyg­wiez­dnym, strzępa­mi mgławi­cy Psów Gończych, prze­cież normą jest hucze­nie gwiazd, po­top me­teorów, próżnia, ciem­ność, śmierć..."

S.Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś stary w tym jest....

Podziwiam tę piękną pasję od dawna, pisze tu o sztuce bonsai.

Każde drzewko jest inne i niepowtarzalne w swym rodzaju i tak jak przy baniaku , to i przy takim drzewku będziesz stał i gapił sie i podziwiał.

Kiedyś myślałem , aby pobawić się tą formą sztuki , ale jakoś zapału brakło.

Jak już zrezygnuję z morszczyzny to na pewno zajmę się formowaniem drzewek.

A tak z ciekawości jak pozyskujesz materiał

na nowe bonsai ??

Edytowane przez slovy (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bawię się tylko w iglaki . Najczęściej kupuje  od innych pasjonatów tej sztuki drzewka kilkunasto letnie odpowiednio przygotowane do dalszego prowadzenia .Kupiłem też kilka młodych w szkółce . No właśnie - głównie chodzi mi o to w tym temacie , że od jakiegoś czasu zacząłem dostrzegać sztukę w sposobie prowadzenia akwarium .  Niektórzy mnie nie zrozumieli . Chodziło mi o to , że teraz akwarium nie jest dla mnie tylko szkłem z wodą i jakimś tam życiem ! Stało się czymś więcej - SZTUKĄ .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może pochwal się jakaś sztuką,bo coś nie mogę sobie tego wyobrazić 

(Ciemny las widze) :clowning

Ale brawo za zapał do dzieła sztuki 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Foto napisał:

Może pochwal się jakaś sztuką,bo coś nie mogę sobie tego wyobrazić

(Ciemny las widze) :clowning

Ale brawo za zapał do dzieła sztuki

Nie chodzi mi o to , że tworzę dzieła sztuki typu apstrakcjonizm w stylu Picassa :-) . Po prostu patrzę na akwaria z innej perspektywy i próbuję dostrzec w nich coś więcej .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Źle mnie zrozumiesz chodzi mi o to abyś wrzucił jaką fotkę abyśmy mieli też obraz o czym piszemy

Edytowane przez Foto (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie mam dobrego aparatu , telefon robi bardzo słabe foty . No i ogulnie nie mam smykałki do fotografii  . Moje akwarium nie różni się niczym szczególnym od innych poza tym , że jest moje . Prowadzone po mojemu . Kontrolowany ład i zsynchronizowana całość to moje motto . Nie jest też tak , że moje akwarium jest w jakiś sposób wyjątkowe . Jak patrzę na niektóre wasze akwaria to dech w piersi  zapiera . Właśnie chodzi o to , aby dostrzec w nim piękno jako formę . Nie ważne czy jest w nim pełno ryb , korali , małe , duże z drogim czy tanim sprzętem . Musi mieć to coś w sobie co spowoduje , że nie można oderwać oczu .

Edytowane przez BONSAIMANIA (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, BONSAIMANIA napisał:

... chodzi o to , aby dostrzec w nim piękno jako formę . Nie ważne czy jest w nim pełno ryb , korali , małe , duże z drogim czy tanim sprzętem . Musi mieć to coś w sobie co spowoduje , że nie można oderwać oczu .

Artysta :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Mozart napisał:

Artysta :-)

Artysta – osoba tworząca (wykonująca) przedmioty materialne, lub utwory niematerialne mające cechy dzieła sztuki.

Artysta – twórca tym różni się od rzemieślnika – odtwórcy, że swoje dzieła tworzy w oparciu o własną koncepcję, nadając im niepowtarzalny charakter. Dzięki temu dzieła znanych artystów rozpoznawane są bez potrzeby oglądania ich sygnatur.

Artystą może być każdy, bez względu na stopień profesjonalizmu w uprawianiu sztuki. W zależności od rodzaju uprawianej twórczości, bez względu na to, czy jest ona wykonywana zawodowo czy nie, artysta będzie nosił nazwę związaną ze swoją specjalnością, np.: artysta plastyk, artysta muzyk ,akwarysta.

Więc zdefiniowalismy słowo artysta :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dorzucę swoje 5 groszy- człowiek musi żyć z pasją, musi odnajdywać sens w tym co daje mu radość życia, cały problem w tym aby nauczyć się cieszenia z małych rzeczy, jak dziecko które skacze z radości gdy zrobi pierwsze metry jadąc rowerem. Z akwarystyką jest podobnie. To pasja która pozwala odkrywać piękno w nowy sposób. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.