Skocz do zawartości
SlonaKrew

Stały test NH3 Ammonia Alert- ktoś sprawdzał?

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem,

czy ktoś miał w rękach i sprawdził jakość tego testu. Wypuściła go firma Seachem.

Stały test, wg ulotki ma działać do 12 miesięcy, przyklejony w sumpie do szyby.

Jakieś info, wrażenia, dokładność?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też się zastanawiałem nad tym testem, na zagranicznych forach ma dobre opinie, może ktoś z rodzimego środowiska się wypowie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie,

jesli NH3 przekroczy "norme" to jestem pewien, ze zauwazycie to po rybach, krewetkach i koralach, takze proponuje po prostu zaoszczedzic kase.:czapkizgłów:)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sprawdzałam, do hodowli różnych organizmów.  To naprawdę genialne rozwiązanie.  Natomiast nie wiem czy ma to sens w normalnym  stabilnie działającym akwarium. Może do  dojrzewania?  

Nie  ma porównania z testem saliferta. Dokładność jest bardzo wysoka i  reaguje na zmiany  sporo szybciej niż jest napisane w ulotce.  Używam np do hodowli berghii czy błazenków. Jeśli baniak nie ma filtra  i odpieniacza to amoniak może się pojawić w ciągu kilku godzin i wszystko zabić na śmierć.

Ewentualne uwagi do użytkowania- nie należy dać mu zarosnąć glonami, czyli  raczej w sumpie, no dokładniejszy kolor można odczytać jesli nie jest mocno podświetlony od tyłu. Ja świecę latarką.

SEACHEM-AM.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Stani napisał:

Panowie,

jesli NH3 przekroczy "norme" to jestem pewien, ze zauwazycie to po rybach, krewetkach i koralach, takze proponuje po prostu zaoszczedzic kase.:czapkizgłów:)

a ja często wyjeżdżam i zostawiam baniak pod "opieką" najczęściej żony:). 

Wszystko co ułatwi obsługę mile widziane:)

TMK dziękuję za konkrety!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.