W dniu 20.01.2018 o 17:30, kapa napisał:witam jakas aktualizacja szkielka by sie przydala
Witaj, "już" robię update !
Byłem dość mocno zajęty i nie miałem czasu na przygotowanie aktualizacji. Podobnie jest z czasem jakie poświęcam zbiornikowi.
Jedyne co przy nim robię to dodanie kropelek, wstrząśnięcie filtra zeo - codziennie, czyszczenie szyb - raz na 3 dni, mycie kubka odpieniacza - raz na tydzień, test kH - raz na tydzień, uzupełnienie solanki w zbiorniku do automatycznej podmiany - raz na 10 dni, wymiana węgle - raz na 4 tygodnie, wymiana zeolitu - co 6 tygodni.
I to jest wszystko, łącznie miesięcznie daje to 3-4 godziny czyli tyle co nic. Chciałbym więcej ale brak czasu.
Akwarium tak się bujało aż do marca kiedy to postanowiłem wymienić oświetlenie. Dwie Diuny 14x54W zamieniłem na 4 sztuki Althea (2 szt 8x80w i 2 szt 6x80W) czyli z 28x54W na 28x80W. I to był strzał w dziesiątkę ! Już po 48h musiałem podkręcać reaktor i w zasadzie po każdym pomiarze kH muszę go podkręcać.
Dla mnie najważniejsze było osiągnięcie przyzwoitych rezultatów minimalnym nakładem czasu, i to mi się udało.
Tu będzie filmik ale YT jeszcze mi go przetwarza (coś strasznie słaba jakość).
Edit : wgrał się ale jakości brak.
A tutaj foteczki :