Skocz do zawartości

Historia edycji

tihs

tihs

Jak objętość ro mierzysz na oko, to nie ma co się przejmować ułamkami gramów.

Tanie spławiki mają błąd pomiaru 1ppm, a do tego dochodzi błąd odczytu, więc i tak nie wiadomo ile soli sypać. Porównanie z wynikami u sąsiada pomogło by jedynie w kalibracji, a i tak tylko po warunkiem, że dało by się wyeliminować ten błąd jak stąd do Krakowa.

Z błędem refraktometrów akwarystycznych jest nieco lepiej, pod warunkiem ze używa sie płynów do kalibracji a nie ro.

Test bardzo ciekawy, duże wyrazy uznania dla Testera za włożoną pracę. Jednak jak sam stwierdził metodologia pomiarów nie pozwala na uzanie tych wyników za w pełni wiarygodne, jedynie orientacyjne.

Ja sypię RedSea CP wg. instrukcji na pudełku na raz i jak dotąd nie musiałem nic dosypywać dolewać, a zasolenie w zbiorniku trzyma się na 1.025 +/- 0.0002

edit: ten termometr na zdjęciu też ma zakładany błąd pomiaru 1st. Dołóż do tego błąd odczytu i precyzje wykonania chinczyka za 3 zł i temperatura w zbiorniku bedzie skakac od 23 do 27 stopni a to gówno nawet nie drgnie.

Sumujac te wszystkie bledy ( splawik, termometr, objetosc, waga) Twoje zasolenie moze byc gdziekolwiek pomiedzy 1.02 a 1.03 ;)

tihs

tihs

Jak objętość ro mierzy na oko, to nie ma co się przejmować ułamkami gramów.

Tanie spławiki mają błąd pomiaru 1ppm, a do tego dochodzi błąd odczytu, więc i tak nie wiadomo ile soli sypać. Porównanie z wynikami u sąsiada pomogło by jedynie w kalibracji, a i tak tylko po warunkiem, że dało by się wyeliminować ten błąd jak stąd do Krakowa.

Z błędem refraktometrów akwarystycznych jest nieco lepiej, pod warunkiem ze używa sie płynów do kalibracji a nie ro.

Test bardzo ciekawy, duże wyrazy uznania dla Testera za włożoną pracę. Jednak jak sam stwierdził metodologia pomiarów nie pozwala na uzanie tych wyników za w pełni wiarygodne, jedynie orientacyjne.

Ja sypię RedSea CP wg. instrukcji na pudełku na raz i jak dotąd nie musiałem nic dosypywać dolewać, a zasolenie w zbiorniku trzyma się na 1.025 +/- 0.0002

edit: ten termometr na zdjęciu też ma zakładany błąd pomiaru 1st. Dołóż do tego błąd odczytu i precyzje wykonania chinczyka za 3 zł i temperatura w zbiorniku bedzie skakac od 22 do 28 stopni a to gówno nawet nie drgnie.

Sumujac te wszystkie bledy ( splawik, termometr, objetosc, waga) Twoje zasolenie moze byc gdziekolwiek pomiedzy 1.02 a 1.03 ;)

tihs

tihs

Jak objętość ro mierzy na oko, to nie ma co się przejmować ułamkami gramów.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.