Skocz do zawartości
lukas

zmieniam sump-prosze o rady

Rekomendowane odpowiedzi

witam serdecznie no niestety nie jestem zadowolony z mojego sumpa, zajmuje duzo miejsca jest nie poreczy i mnie wkurza. a pozatym obok stoi baniak na dolewki z ktory jest nizej o 10 zm niz sump i wkurza mnie wypompowywanie ostatnich 15-20 litrow.

przedstawiam wam nowy projek sumpa

4ihc65h.jpg

486d8hd.jpg

Legenda:

jasny zielony -reaktor

ciemny zielony - odpieniacz

zolty - milkser

czerwony -pompa zwrotna

strzalki wskazuja na kierunek ruchu wody

ta pierwsza komora to ma byc cos w rodzaju oczyszczacza z drobin bedzie w niej jakas gabka albo jakis material wychwytujacy drobiny( nie bedzie to kolumna do ziemi poprostu cos w roczaju zawieszonej skrzyneczki, zeby latwo mozna bylo wymieniac wklad czyszczacy

pozniej jest komora gdzie bedzie stal odpieniacz i reaktor-----> woda przelatuje do refugium(i tu moje pytanie czy warto je zakladac?-----> nastepnie woda leci do komory z pompa zwrotna w ktorej bedzie stal mikser

ta waska czesc po lewej stronie to miejsce na wode do dolewki bedzi emialo ono tylko centymetrowa szczeline zeby wsadzic wezyki.

zbiornik na podmiany to ten zaznaczony na niebiesko , bedzie mial w dnie wmontowana rurke z zaworem zeby grawitacyjnie wlac wode.

pojemnosci poszczegolnych komor:

odpieniacza- 42 litry

refugium - 48 litrow

pompa 36 litrow

co daje 126 litrow

dolewka 30 litrow

sump caly ma pojemnosc 200 litrow czyli zostaje 44litry rezerwy na brak pradu

wymiary zbiornika na podmiane 60x40x30h co daje72 litry

wymiary sumpa 100x50x40h

wysokosc pierwszej przegrody 30

drugiej(z refugium do pompy) 29

co o tym sadzicie?

akwa 160x60x60 - RED SKIM 250 NewJet 6000 cyrkulacja wavebox, ts07 - 2x250w HQI + 4x54w t5

www.LMstudio.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"ta waska czesc po lewej stronie to miejsce na wode do dolewki bedzie mialo ono tylko centymetrowa szczeline zeby wsadzic wezyki." - o co tu chodzi?:)

Ach - myslalem, ze to bedzie zbiornik na dolewke o szer. 1cm.:)

Zdecydowalbym sie na wlasnie odgrodzenie zbiornika na dolewke i jej zautomatyzowanie. Chyba, ze masz miejsce na osobny zbiornik. :)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ona bedzie odgrodzona - stanie wysokosc sumpa to 40 cm a wysokosc tej przegrody od dolewki to bedzie 39 - 39,5 tak tylko zeby wsunac wezyk od ro i od sp3000 tam nawet po spietrzeniu wody w sumpie z braku pradu nei ma prawa sie nalac wodaa wlasnie mi chodzi o to zeby jak najmniej bylo oddzielnych zbiornikow. ku jasnosci wymiary ten komory na dolewke to 50x15x39h

akwa 160x60x60 - RED SKIM 250 NewJet 6000 cyrkulacja wavebox, ts07 - 2x250w HQI + 4x54w t5

www.LMstudio.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chlopaki wypowiedzcie sie , bo chcialbym to zamowic w tym tygodniu jeszcze.

weic chcialbym poznac jeszcze wasze sugestie i ewentualnie przerobic projekt

www.LMstudio.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lukas - napisz co to naczy : "obok stoi baniak na dolewki z ktory jest nizej o 10 zm niz sump i wkurza mnie wypompowywanie ostatnich 15-20 litrow"

To ten sump nie jest na dnie szafki?

Czy reaktor i mikser maja stac w sumpie?

Dla mnie fajny sump to taki z odpieniaczem na poczatku, pompa na koncu i jak jest miejsce to pozostawiona przestrzenia w srodku. Tam dalbym (w miare potrzeby) niepotrzebna zywa skale albo DSB. Bez oswietlenia i refugium.

Ps: po co tamten zbiornik na podmiany? Wylewasz 25 l wody z akwa i dolewasz 25 l wody do sumpa i przelaczasz na EuroSport.:)

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skomplikowana sprawa z tym sumpem poniewaz jest on postawiony na 10 centymetrowym styropianie, ma on w tylej sciance otwo rpodlaczony do siceku w razie przelania akwa zeby nie szlo na podloge tylko do scieku. ale ze zrobili mi otwor sciekowy dosyc wysoko to musialem podniesc sumpa zeby dobrze woda splywala.

25 litrow to chyba troche malo jak na podmiane? co ile czasu robisz podmiane?

w tym sumpie obieg wody bedzie dokladnie taki jak mowisz. odpieniacz , refugium, pompa

www.LMstudio.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moze faktycznie wywalic reaktor i mikser na zewnatrz

2gvosp4.jpg

www.LMstudio.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wywalajac mikser i reaktor na zewnatrz bedziesz mial wiecej miejsca w sumpie a mniej w szafce.:) Chodzi chyba o bezpieczenstwo.

25 l to moze troche za malo. No to zrobisz 2 x 25 l.:) Cos mi sie wydaje, ze Ty nalezysz do tej grupy, ktora po rozrobieniu wody z sola czeka jeszcze godzinami i to miesza pompkami itp. i po to ten extra zbiornik na dolewke?

Ja tego nie potepiam ale w tej chwili mamy tak dobre sole do dyspozycji, ze czekanie wydaje sie niepotrzebne jesli nie szkodliwe. (oj, teraz mi sie oberwie:D). No ale to calkiem osobny temat i kazdy robi podmianki troche inaczej.

Podmieniam 4% co tydzien i 2 x w roku robie wieksze podmiany: ok. 25%. Po ostatniej tu dyskusji, te polroczne podmiany troche zwieksze.

Zrobilem osobny pojemnik na dolewki (75 l), ktory wystarcza na 3 tyg. I to jest b.wygodne. A na podmiany mam wiadro po soli i sobote.:) Kazdy planuje inaczej, ale komore na pompe zrobilbym mniejsza, a na dolewke lub te srodkowa - wieksza. Zreszta masz tyle doswiadczenia, ze sobie poradzisz.:haha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehh confused...

teraz trzymam mikser w sumpie..

dobra to zmniejsze komore pompy , zwieksze komore odpieniacza i wstawie tam reaktor i mikser. i moze powieksze troche komore dolewki albo refugium.

a co do podmiany to nie nie czekam i nie mieszam dlugo soli.

ale wole wymienic minimum 50 litrow ( do tej pory wymienialem okolo 80) na raz niz 2x25 bo mam pewnosc ze usuwam stara wode a nie czesciowa ta ktora juz nalalem nowa :)

a mieszanie w wiadrze mi nie pasuje :)

dlatego wole miec zbiorniczek nad sumpem i tak uzupelniac

www.LMstudio.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok a teraz pytanie dodatkowe- co byscie polecili do komory z refugium ?? jakies glony(jakie) dsb?

co bedzie najlepiej niwelowalo wszelkie no3 siarczany itp...

www.LMstudio.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak raz wlejesz 25 l to przy powtornym spuszczaniu wody spuscisz ok.0,75 l z tej poprzednio wlanej. :) Albo mozna spuscic cale 50 l i dolac 25 a za jakis czas pozostale 25l. :) Ale jesli masz miejsce....

Srodkowa komore tak bym oddzielil zeby weszlo do niej co najmniej 15 cm zywego piachu i zeby nad tym piachem woda przelewala sie z komory 1 do 3. Nic nie trzeba oswietlac, pilnowac zeby glony nie wpadly do pompy itp. Zawsze masz dobry dostep i gdyby po kilku latach cos bylo nie tak to wyrzucasz ten piach i wsypujesz nowy. Moim zdaniem to jest b.elegancki, stabilizujacy caly zbiornik i nie wymagajacy obslugi filtr. Dodatkowa zaleta jest wyplukiwanie z tego piachu Ca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2gyagjq.jpg

a co powiecie na taka wersje?

pierwsza komora z odpieniaczem jest sucha

pozniej komora reaktora i miksera,refugium, pompa, dolewka

calosc sie powiekszyla dlugosc sumpa 120

www.LMstudio.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrz Lukas, co za ludzie! Nie chca pomoc!:)

Po co refugium jak moze byc DSB?:) Tylko przegrody miedzy reaktorami i pompa zwrotna zrobic o jednakowej wysokosci i gotowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie siedza zapatrzeni na swoje solniczki. a jak trzeba pomoc koledze w biedzie to nie ma chetnych :) ok to obnize lekko przegrode reaktroa i lekko podniose pompy zeby sie wyrownaly. a uklad komor jest ok? chodzi mi o ta mala zaraz po reaktorze jakiej wielkosci ma ona byc?

www.LMstudio.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A do czegop ta mala komora za reaktorem ma byc?

Czy nie mozna tak zrobic: przegrody za reaktorem i przed pompa zrobic do dna i o wysokosci np.20cm, a tej malej wogole nie dawac? Woda nad DSB powinna leciec gora. Tzn.piachu nasypalbym o jakies 5cm nizej niz przegrody, ale nie mniej niz 15 cm.

Zeby tylko ta przegroda za odpieniaczem nie byla zbyt wysoka, zeby go nie utopic.:)

Wszystko.:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przegroda odpieniacza bedzie odpowiednio wysoka bo musza przejsc rury odprowadzajace czysta wode.

a ta mala przegroda byla by poto zeby woda spluwajaca z duzej komory nie wyplukiwala ewentualnie piasku.

tylko zastanawiam sie nad tym o zrobic w tej komorze czy dsb czy raczej cos z glonami.

musze doczyac dokladnie o obu metodach

ale z tego co napislaes to przy dsb nie powinno byc swiatla?

a jezli byly by glony to i swiatelko by bylo, to zawsze byloby tez dobre miejsce na szczepki korali zeby dochodzily do siebie

www.LMstudio.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.