DarekB30 Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2017 Teraz, spirou napisał: ze dwa razy czytałem i nie do końca jestem pewien czy zrozumiałem - skręciłeś ledy 3W bo te 50W na 230V działają tylko ON/OFF ? i film który nagrałeś jest tylko pod nimi ? (tzn 2x50W RB i 1x50W CW ?) na "oko" dobrze to wygląda, jak oceniasz te ledy ? no i pytanie jak bardzo się grzeją ? Jeszcze raz nie nie skęcałem ledów 3W tylko kika szt ująłem z całości, miałem 180 Wat w 3Watowych ledach , teraz mam 150W w ledach 3W z pełną regulacją mocy poprzez aplikację i 150 W w ledach 220V bez regulacji na zasiadzie on/off filniki masz opisane, pierwszy jest tylko pod ledami on/off 150 W 2 niebieskie i biała 10000 K drugi jest pod max mocą lampy 300W w ledach + świetlówki T5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
spirou Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2017 ok, teraz zrozumiałem jaka jest barwa tych RB ? porównywalna z ledami 3W ? Bardzo się grzeją ? Przymierzam się do tych ledów ale lampa u mnie jest z 8-10cm od tafli wody (lampa oparta na płaskownikach o krawędzie akwarium), więc efekt HQI będzie jeszcze bardziej widoczny.. Cytuj 17.03.2010r - 20.08.2012 http://nano-reef.pl/...m=posts&q=27683 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2017 Te moduły to zwykłe Led COB tylko z wbudowanym driverem i ogranicznikiem napięcia. Gdyby miały pwm byłyby ciekawe ale bez to chyba trochę bez sensu - ani świtów ani regulowania mocy. Lepiej zainwestować w zwykłe led COB 20 czy 30W i dolutować drivery. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2017 10 minut temu, Stefan85 napisał: Te moduły to zwykłe Led COB tylko z wbudowanym driverem i ogranicznikiem napięcia. Gdyby miały pwm byłyby ciekawe ale bez to chyba trochę bez sensu - ani świtów ani regulowania mocy. Lepiej zainwestować w zwykłe led COB 20 czy 30W i dolutować drivery. @Stefan85 jak zwykle punkt widzenia zależy od punktu siedzenia ;-) masz sporo racji, ja gdybym budował lampę od podstaw również bym tak zrobił, tylko moim celem było zwiększenie mocy, regulację barwy itd już mam stąd wybrałem takie a nie inne diody na 220V on/off, nie ukrywam że głownie chodziło o koszty modyfikacji lampy 15 minut temu, spirou napisał: ok, teraz zrozumiałem jaka jest barwa tych RB ? porównywalna z ledami 3W ? Bardzo się grzeją ? Przymierzam się do tych ledów ale lampa u mnie jest z 8-10cm od tafli wody (lampa oparta na płaskownikach o krawędzie akwarium), więc efekt HQI będzie jeszcze bardziej widoczny.. czy bardzo się grzeją... hmmmm moim zdaniem dla chłodzenia pasywnego 1 takiej diody to radiator 100x100x55 mm to niezbędne minimum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
spirou Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2017 7 minut temu, DarekB30 napisał: czy bardzo się grzeją... hmmmm moim zdaniem dla chłodzenia pasywnego 1 takiej diody to radiator 100x100x55 mm to niezbędne minimum o widzisz i to jest cenna informacja - ja z chłodzeniem na radiatorze 350x85x25mm planuję umieścić dwie takie sztuki 59 minut temu, Stefan85 napisał: Te moduły to zwykłe Led COB tylko z wbudowanym driverem i ogranicznikiem napięcia. Gdyby miały pwm byłyby ciekawe ale bez to chyba trochę bez sensu - ani świtów ani regulowania mocy. Lepiej zainwestować w zwykłe led COB 20 czy 30W i dolutować drivery. Wydaje mi się że to nie jest cała prawda. do LED o której piszesz trzeba owszem driver, ale i zasilacz. a żeby to upchnąć w lampie - potrzeba już trochę miejsca Cytuj 17.03.2010r - 20.08.2012 http://nano-reef.pl/...m=posts&q=27683 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2017 17 minut temu, spirou napisał: o widzisz i to jest cenna informacja - ja z chłodzeniem na radiatorze 350x85x25mm planuję umieścić dwie takie sztuki Wydaje mi się że to nie jest cała prawda. do LED o której piszesz trzeba owszem driver, ale i zasilacz. a żeby to upchnąć w lampie - potrzeba już trochę miejsca zasilacz możesz dać zewnętrzny to żaden problem sam tak robiłem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2017 2 godziny temu, DarekB30 napisał: zasilacz możesz dać zewnętrzny to żaden problem sam tak robiłem Dokładnie tak mam, z zasilacza 2m kabla do driverów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
imperator Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2017 (edytowane) Zrobiłem sobie oświetlenie kostki 35x35 na dwóch diodach COB: biała 20w i RB 30W. Niebieska wlutowana w miejscu oryginalnej białej. Dają radę. Chłodzenie pasywne w obudowie oryginalnego halogena. Zasilacz oryginalny z halogena LED. Edytowane 26 Czerwca 2017 przez imperator (wyświetl historię edycji) Cytuj *** Wspieraj polski przemysł to Twoje dzieci nie będą musiały emigrować za pracą do Chin *** Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
komar Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2017 Ja zastosowałem u mnie diode 50 w do której dolaczylem komputerowy radiator z wiatrakiem jakich jest mnóstwo za grosze na olx a sterowanie wraz z pilotem kosztowało mnie 20 zł . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2017 Wytrzymuje ci ten sterownik moj nie dal rady przy 4x10w i nie ma pamieci przy zaniku zasilaniaWysłane z mojego hi6210sft przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
komar Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2017 Godzinę temu, boo12 napisał: Wytrzymuje ci ten sterownik moj nie dal rady przy 4x10w i nie ma pamieci przy zaniku zasilania Wysłane z mojego hi6210sft przy użyciu Tapatalka Na razie trzyma , zobaczymy jak długo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach