Skocz do zawartości
krzysztofp

Mam nowe (2 miesiące) akwarium i proszę o pomoc i porade.

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem szczęśliwym posiadaczem akwarium morskiego o wymiarach 120x50x50 czyli 300l. Na początek zacząłem inwestycje w żywą skałę (mam jej około 50kg, może ciut więcej), teraz powoli inwestuje w oświetlenie (kupiłem 2x54W ATI T5 Aqua Blue + 1xświetlówka aktyniczna 36W T8 (całość posiada dobre odbłyśniki) i w związku z tym mam 1 pytanie czy wystarczy to na mały rozwój niewymagających korali miękkich, ukwiałów, grzybów no i kilku rybek? Za filtrację odpowiada: żywa skała wspomagana prze 2 pompki obiegowe turbina Marea3200 oraz chińska wirnikowa o wydajności 1500l/h, filtr kubełkowy (niestety takie coś mi sprzedano, byłem zielony i kupiłem) Resun AE-808 o wydajności 1500l/h 38W, a parametr filter circulation 800l/h - cokolwiek to znaczy, w środku kubełka jakaś wata czy coś, biobale, jakieś kamyki i coś jeszcze, odpieniacz - ponoć nienajgorszy Weipro SA-2014, który nieźle "bije" zasilany Weipro TC-2500. Czy taka filtracja wystarczy do w/w zwierzątek? Czy filtr kubełkowy pomaga temu akwarium? Czy jest napewno potrzebny? Pomocy, odpiszcie!! Może jakieś sugestie??? A.......... jeszcze jedno czy chce może ktoś kupić pokrywę czarną z świetlówkami T8 2x36W o wymiarach 120x40 bo zmieniłem oświetlenie , więc nie będzie mi potrzebne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrz - "Sprzet".:)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla koralowcow miekkich wystarczy, co do ukwialow nie wiem-one lubie nieco mocniejsze swiatlo. Filtr kubelkowy moze sluzyc jako cyrkulacja bez wkladow-wypelniony moze robic wiecej zlego niz dobrego. Osobiscie wymienilbym bym go na jakies pompki/pompe poniewaz zzera dosyc sporo pradu a nie daje zbyt wiele tych l/h. Odpieniacz moze byc jedynie wymienilbym pompke na PH aquamedic z wirnikiem igielkowym-bylaby wieksza wydajnosc. Tak przy okazji to mam taka wlasnie pompke na zbyciu, nie zebym sie jej chcial strasznie pozbyc, ale... jak cos to PW.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, @krzysztofp

Cóż Ci oprócz skierowania do "szukaj w archiwum" można poradzić?

Na początek to daj sobie luz z tym kupowaniem od razu! Ja też na początku (prawie 5 miechów minęło) byłem taki gieroj i niekoniecznie dobrze kończyłem !(Możesz zerknąć do mojego dziennika :) ).

Ale do rzeczy:

1. Oświetlenie: przelicz sobie 1W/1L

2. Odpieniacz spoko

3. Kubełek wywal. Praktycznie oprócz cyrkulacji to niczego nie zmieni. Zalęgarnia bakterii. Nie wspomniałeś o sumpie, więc pewnie będziesz miał samo aqwa (tak jak ja teraz).

4. Skały na początek spoko.

5. O ukwiałach zapomnij przynajmniej na 4 miechy - sam ukatrupiłem po 3 miechach dość kosztownego w 2 dni!

6. Rybki też potem. Zaczniesz od małych i prostych.

7. Jak zacznie się dojrzewanie regularnie wymieniaj wodę co tydzień 10% lub co 2 tygodnie 20% świeżej solanki.

8. Po 3 miechach możesz spróbować wsadzić miękasa, ale wcześniej spraw sobie testy: przynajmniej raz zbadaj NO2 i NO3 - powinny być 0! Jeśli jakieś wartości powyżej 0 się pojawią, znaczy, że aqwa nie dojrzało jeszcze. Nie wkładaj nic!

9. Potem kolejne cyklicznie powtarzane testy: Mg, Ca i pH!

Te 3 wspomniane parametry to podstawa i tego się trzymaj! Regularna podmianka wody z czasem wyreguluje proporcje. Za jakiś czas będzie Cie korciło do eksperymentów, ale najpierw zdobądź tą podstawową wiedzę!

Nie nawijam dalej bo nie wiem na jakim etapie jesteś. Ale jeśli już coś dojrzewa, to czekaj aż glony przejdą. A jak już przejdą, to na wszelki wypadek jeszcze trochę poczekaj!

420l, 35kg LR, światło 4 x LED Aquael 39W

Sterowanie: DIUNAX3

Odpieniacz Tunze4096,

cyrkulacja 3x3300l/h, bez sumpa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.